Sykefravær

Økonomiske konsekvenser

Kommunedirektøren utarbeider ikke et særskilt anslag på utgifter til sykefravær i forslaget til budsjett. Utgifter til sykefravær inngår som en del av forslaget til driftsramme for hvert tjenesteområde. Når budsjettet er vedtatt, fordeles den økonomiske rammen for tjenesteområdene på de enhetene som hører til tjenesteområdet. For mange av områdene fordeles budsjettene ved hjelp av kriteriemodeller. Det varierer mellom områdene på hvilken måte, og i hvilken grad, man budsjetterer utgifter til sykefravær (i form av sykepengerefusjon som inntekt). Som en følge av dette, gir budsjettet ikke fullstendig informasjon om kommunens utgifter til sykefravær.

Det er fra regnskapssystemet ikke mulig å ta ut en oversikt over kostnader til vikarer knyttet til sykefravær. Under konto for vikarer så er det ikke bare sykevikarer som utgiftsføres, men også vikarer for svangerskapspermisjoner, vikarer for andre permisjoner, ansatte i ulike prosjekter av kortere varighet, med videre. Det må derfor gjøres et estimat på kostnader til vikarer ved sykefravær.

I de videre betraktninger om de økonomiske konsekvenser av sykefravær, er det ikke gjort særskilte vurderinger av at det ble innført en utvidet refusjonsordning for sykepenger som følge av Covid-19.

Beregning av kostnader

Kostnader som følge av sykefravær kan deles opp i tre dimensjoner:

  • Kostnader som følge av et produksjonstap

  • Kostnader fordeles mellom kommune og stat

  • Budsjettmessig effekt av sykefravær

Produksjonstap

I utgangspunktet har Trondheim kommune et potensial for produksjon av velferdstjenester og andre kommunale oppgaver tilsvarende ca 12 800 årsverk. Dette tilsvarer en verdi målt i lønnskostnader, inkludert sosiale utgifter, på om lag ni milliarder kroner. Har vi et sykefravær på ti prosent, representerer dette en kostnad for samfunnet på 900 millioner kroner. Reduseres fraværet med ett prosentpoeng så kan vi altså produsere flere tjenester og utføre flere oppgaver tilsvarende 90 millioner kroner. I dette resonnementet ligger det ikke noen vurderinger av hva som er høyt, lavt eller passende nivå på sykefraværet. Dette er bare ment som illustrative tallstørrelser for å gi perspektiver på omfanget, og som grunnlag for den videre drøfting nedenfor.

Fordeling av kostnader mellom stat og kommune

Sykefraværet deles mellom korttids- og langtidssykefravær. Korttidssykefraværet omfatter fravær inntil 16 dager og hvor kostnader i sin helhet bæres av kommunen. Fra med dag 17 mottar kommunen refusjon fra staten. Refusjonen fra staten omfatter ikke alle kostnader kommunen har til en medarbeider, og utgjør om lag 70 prosent. Statistikken om sykefravær viser at om lag 70 prosent av sykefraværet er langtidsfravær og 30 prosent er korttidsfravær. Ut fra dette gir beregninger at staten tar om lag 440 millioner kroner (49 prosent) av kostnaden, mens kommunens andel er på om lag 460 millioner kroner (51 prosent).

Budsjettmessige effekter av sykefravær

Beregningen ovenfor viser at kommunens totale kostnad for sykefravær på 10 prosent, og med de forutsetninger som er lagt til grunn, er på om lag 460 millioner kroner. Dette ville også vært den budsjettmessige effekten, altså det beløp vi måtte legge inn til dekning av utgifter til sykefravær, hvis alt sykefravær skulle dekkes inn. Det er ikke slik at sykefravær dekkes inn fra dag én, og det er også grunn til å understreke at innleie av vikarer for sykefravær varierer mye mellom tjenesteområdene.

Ved langtidsfravær anslås det at det for kommunen totalt leies inn vikarer for 2⁄3 av sykefravær. Med dette som forutsetning vil sykepengerefusjonen tilnærmet være lik de merutgifter vikarinnleien medfører.


Korttidsfraværet utgjør ca. 30 prosent av det totale sykefraværet. Hvis vi forutsetter at det leies inn vikarer for halvparten av dem som har korttids sykefravær, vil utgiften ved dette være om lag 135 millioner kroner på årsbasis.

Innleie av vikarer ved korttidsfravær vil ikke bli refundert, og dersom det leies inn vikarer ved korttidsfravær, vil man få en utgift i tillegg til kostnaden ved at en ansatt er syk.


Det presiseres at dette er veldig usikre estimater, da innleie i de ulike tjenesteområdene varierer. Administrative kostnader som følge av sykefravær, har vi ikke kostnadsanslag på. Vi har et refusjonsteam som jobber med å sikre at kommunen mottar korrekte sykepengerefusjoner, og støtte og utviklingsressurser i IA-arbeidet (IA=inkluderende arbeidsliv) som gir ledere bistand og råd for å redusere fraværet. I tillegg kommer administrasjonstid for ansatte med personalansvar til oppfølging, tilrettelegging og organisering. Det er grunn til presisere at de presenterte tallene er usikre.

Et eksempel

Det er ovenfor vist at sykefraværet varierer mye mellom tjenesteområdene, og at praksis med innleie av vikarer for å dekke opp tapt produksjonskapasitet, varierer. For å belyse dette nærmere, trekker vi fram tjenesteområdet barnehage.


De kommunale barnehagene har om lag 1900 årsverk til å utføre tjenester og oppgaver. Det gjennomsnittlige sykefraværet var på 15 prosent i 2021, altså et produksjonstap på 180 millioner kroner.


Hvis vi også her forutsetter at innleie av vikarer for langtidssykefravær dekkes av sykepengerefusjonen fra staten, altså innleie for 70 prosent av sykefraværet, så påføres ikke kommunen kostnader direkte av langtidssykefraværet. Innleie ved korttidsfravær må kommunen derimot dekke selv. Vi har ovenfor anslått at kommunen som gjennomsnitt leier inn vikarer for 50 prosent av korttidsfraværet. Det er grunn til å anta at barnehagene ligger over dette. Hvis alt korttidsfravær erstattes med innleie av vikarer, så utgjør dette en kostnad på om lag 55 millioner kroner. Ut fra dette kan vi anta at den budsjettmessige effekten av sykefravær for barnehagene, utgjør mellom 35 og 55 millioner kroner.


Hva skjer dersom sykefraværet i barnehagene reduseres med ett prosentpoeng? En reduksjon av sykefraværet med ett prosentpoeng gir en reduksjon av utgifter til innleie av vikarer for alt korttidsfravær på mellom to og fire millioner kroner.

Oppsummering

Vi har konkludert med at kommunen som helhet ikke har direkte merutgifter som følge av langtids sykefravær. I gjennomsnitt leier vi ikke inn flere vikarer enn det sykepengerefusjonen fra staten dekker. Det vil si at når langtidssykefraværet går ned, så reduseres utgifter og inntekter i takt. Det har dermed ingen direkte økonomisk virkning verken for kommunen som helhet eller for enheter. Reduseres derimot korttidsfraværet, kan dette ha en direkte økonomisk virkning. Hvor stor effekten vil være, avhenger av i hvilken grad virksomheten leier inn vikarer ved korttidsfravær.

Selv om den direkte økonomiske effekten av redusert sykefravær ikke er så stor sammenlignet med produksjonstapet (samfunnets kostnad) sykefraværet representerer, er det sannsynligvis betydelige indirekte kostnader å spare og gevinster å hente ved redusert sykefravær. Det brukes betydelige administrative ressurser på å håndtere sykefravær, og kvaliteten på tjenesten blir generelt sett lavere. Dette representerer et velferdsøkonomisk tap av store dimensjoner.