Om tekniske tjenester

De tekniske tjenestene legger mye innsats i å drifte vegnettet, inklusive gang- og sykkelveger, slik at kravene til luftkvalitet overholdes og at målene i Miljøpakken kan nås. Brukerundersøkelsene viser at tilfredsheten med vegene har økt de siste årene som følge av denne innsatsen. Det er variasjoner som følge av værforhold som varierer fra år til år, men trenden har vært positiv.


Byrom og parker får veldig god score i innbyggerundersøkelser. Det viser at folk setter stor pris på det tilbudet Trondheim kommune har på dette feltet. Det er et ønske fra innbyggerne om kommunal blomsterpynt i alle bydelene, men dagens budsjett rekker bare til parker og de sentrale byområdene.


Etter raset på Gjerdrum julen 2020 er innbyggerne mer opptatt av områder med kvikkleire i Trondheim. De tar i større grad kontakt med kommunen når det skjer mindre utglidninger og utgravinger i bekker eller andre steder. Kommunens geotekniske miljø følger opp disse henvendelsene.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 15-2-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2019 kun gamle Trondheim, og 2020, 2021 og 2022 er påvirket av koronapandemien.

Regnskapet for 2020 viser et mindreforbruk for tekniske tjenester, men det skyldes regnskapstekniske forhold knyttet til koronaoverføringer. Både vinterdriften og Analysesenteret gikk med betydelige merforbruk. Prognosene for 2022 er et merforbruk på 9 millioner. Merforbruket skyldes merutgifter opp mot analysetjenester samt et teknisk regnskapsavvik opp mot selvkostområdene.

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 15-2-1 viser indikatorer for henholdsvis Trondheim kommune og ASSS-kommunenes ressursbruk innenfor tekniske tjenester. Hensikten med tabellen er å få fram likheter og forskjeller mellom Trondheim kommune og ASSS-kommunene.

Trondheim kommune bruker en del mindre enn ASSS-snittet på parker, grøntområder og byrom per innbygger. Stavanger og Oslo bruker betydelig mer enn Trondheim på dette området.

Innenfor ASSS-samferdsel blir kvaliteten på tallene stadig bedre. ASSS-kommunene har imidlertid fremdeles utfordringer med dårlig kvalitet på vegregistrene og ulik standardbruk kommunene i mellom. Det gjør at det er vanskelig å sammenligne tallene direkte. Dette er noe medlemskommunene fortsatt samarbeider om å forberede.

Renhold av veg inkluderer å feie kommunale veger, tømme søppel, fjerne grafitti og redusere støv i lufta. Tallene viser at på vegrenhold ligger vi godt under kostnadsnivået til Oslo, og noe over snittet til de ti ASSS-kommunene vi sammenligner oss med.

På vinterdrift ligger Trondheim fremdeles i det øvre sjiktet når det gjelder kostnader, men etter at tallmaterialet har blitt bedre, har ikke Trondheim lenger den høyeste kostnaden. Det er flere kommuner som er på omlag samme nivå. Trondheim har i 2021 holdt samme kostnadsnivå på vinterdrift som i 2020, mens de fleste kommunene i ASSS-nettverket har hatt betydelig kostnadsøkning. Geografi og klima er avgjørende, og med beliggenheten til Trondheim midt i Norge er det naturlig at vi ligger høyt på vinterdrift.