Klima- og miljøtjenester

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett

Hoveddelen av driftsbudsjettet går til forvaltning og utviklingsoppgaver innenfor miljøfeltet. Oppfølging av vedtakene i kommunedelplan Energi og klima 2017-2030 er den største enkeltdelen av budsjettet for tjenesteområdet i 2023. Enhetens driftsmidler utløser andre finansieringskilder innen naturforvaltning, miljørettet helsevern og klima. Brutto driftsramme til miljøtjenester er er om lag 62 millioner kroner. På tjenesteområdet bokføres inntekter fra piggdekkgebyret på om lag 31 millioner kroner.

Opprettholdelse av standard


1. Redusert inntektskrav piggdekkgebyr

Det er i budsjettet til miljøtjenester forutsatt at piggdekkgebyret skal gi 34 millioner kroner i inntekt. Regnskapet de siste årene har vist at overskuddet har vært en del mindre enn budsjettert. Det skyldes blant annet redusert andel bilister som bruker piggdekk. For å få samsvar mellom budsjett og regnskap, er det nødvendig å redusere inntektskravet med fire millioner kroner. Satsen for piggdekkgebyr er statlig bestemt.

Endringer i tjenestetilbudet

2. Miljørådgivere utenfor miljøenheten

Bystyret vedtok i forbindelse med budsjettet to millioner kroner i 2022 og ytterligere to millioner kroner pr. år i perioden 2023-2026. Det er behov for miljørådgivning innen både klima og naturmangfold i flere deler av kommunen. Plassering av ressurser hos ulike enheter skal bidra både i den daglige driften og i saker til politisk behandling. Basert på denne bevilgningen, ansettes det i 2022 klima- og miljørådgivere hos Byggesakskontoret, Kommunalteknikk og Mobilitets- og samferdselsenheten.


3. Støtte til etablering av ladestasjoner for drosjer

Bystyret vedtok i forbindelse med budsjettet for 2021 etablering av en støtteordning for hjemmelading for drosjer fra og med 2022. Formannskapet vedtok i august 2021 (jamfør sak 253/21) kriterier og innretning på denne tilskuddsordningen.


4. Økt innsats miljørettet helsevern

Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdet får økt kapasiteten når det gjelder forvaltningsoppgaver knyttet til miljørettet helsevern og forurensning fra 2023-2026 med 3,5 millioner kroner i planperioden. Økningen vil kunne gi feltet økt kapasitet til å utføre viktige tjenesteoppgaver, spesielt i krevende planer med utfordringer i grunn eller omkringliggende infrastruktur som vei.


5. Klimatiltak

Bystyret vedtok i budsjettet for både 2020 og 2021 økte ressurser til gjennomføring av klimatiltak. De økte klimarammene bystyret vedtok i forbindelse med handlings- og økonomiplan 2020-2023, var størst for årene 2020-2022, med en reduksjon tilsvarende fire millioner kroner pr. år i planperioden 2023-2026 sammenlignet med 2022.


Denne reduksjonen vil isolert sett gi lavere kommunal innsats i klimaarbeidet sammenlignet med 2022. Dette er primært relatert til mindre ressurser til arbeidet med bildeling etter at etableringen av 300 bildelingsplasser er planlagt ferdigstilt i 2023. Reduksjonen vil også kunne minske kapasiteten til arbeid med medvirkning og holdningsskapende arbeid mot innbyggere og næringsliv, samt redusere antall initiativ som vil kunne motta støtte. Denne reduksjonen motvirkes imidlertid av at bystyret i forbindelse med handlings- og økonomiplan 2022-2025 vedtok en vesentlig styrking av klima når det gjelder både drift og investeringer (se klimabudsjettet kapittel 7 for mer detaljer).

Effektiviseringstiltak


6. Effektiviseringskrav konsulent, innkjøp og innleie

I forbindelse med den politiske behandlingen av handlings- og økonomiplan er det vedtatt at innkjøp, konsulentkjøp og innleie skal effektiviseres. Beløpet er tjenesteområdets andel av effektiviseringskravet.