Helse- og omsorgstjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Status og utfordringer

Trondheim vil oppleve en stor vekst i antall eldre fremover, i tillegg til en endring i alderssammensetningen i befolkningen. Alle aldersgrupper vokser, men størst relativ vekst er i aldersgruppen over 67 år.


Plan for helsebygg (bystyresak 86/19) beskriver både behovet for nye helsebygg og rehabiliteringsbehovet for kommunens helse- og velferdssentre. Over 20 prosent av Trondheim kommunes institusjonsplasser tilfredsstiller ikke dagens krav og forventninger til standard.


I denne planperioden vil kommunen få et interimsykehjem som gjør oss i stand til å sette i gang større rehabiliteringer av eksisterende helsebygg. Plassene på Charlottenlund helse- og velferdssenter frigjøres ved å bygge et nytt sykehjem på Dragvoll. Charlottenlund helse- og velferdssenter kan da brukes som et interimsykehjem.

Søbstad helsehus, Ilevollen og Kystad helse- og velferdssenter er de første prosjektene som vil ta i bruk Charlottenlund interimsykehjem for midlertidig opphold for beboere og ansatte i en byggeperiode. Det planlegges at Ilevollen og Kystad helse- og velferdssenter kan være samtidig på interimsykehjemmet.

Planlagt utbygging av heldøgnsplasser

Tabell 14-4-4 viser planlagt vekst i antall plasser for heldøgns omsorg i økonomiplanperioden og antall plasser som er nødvendig for å opprettholde dagens dekningsgrad. Den planlagte veksten må ses i sammenheng med strategien om å øke hjemmebaserte tjenester.

Fra januar 2023 blir det en reduksjon på sju plasser ved E.C. Dahls helse- og velferdssenter. Dette har vært et ekstraordinært tiltak iverksatt etter vedtak i sak 215/21 Utskrivningsklare ved St. Olavs hospital og fristbrudd. Når Trondheim rehabiliteringssenter åpner i september 2023 blir det en ledig avdeling med 22 plasser ved Søbstad helsehus. Dit flyttes 22 av gjenværende 24 plasser ved E.C. Dahls helse- og velferdssenter. Dette medfører en ytterligere reduksjon på to plasser fra september 2023. Dette gir en innsparingseffekt på sykehjemsplasser i 2023. Syv plasser ved Øya helsehus tilrettelagt for pasienter som er smittet med MRSA-bakterier avvikles fra 01.01.2023, da disse pasientene ivaretas i ordinære plasser ved alle helsehus og sykehjem. Dette gir reduserte kostnader.

Investeringer i perioden 2023-2026

Tabell 14-4-5 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor helse og omsorg i perioden 2023-2026. Tabell 14-4-6 viser hvordan investeringene er foreslått finansiert. Under følger en oversikt og beskrivelse av de enkelte prosjektene.

Helseplattformen

Bystyret vedtok i sak 101/21 Innføring, drift og forvaltning av Helseplattformen -økonomiske konsekvenser en samlet kostnadsramme for prosjektet Helseplattformen på 418 millioner kroner. Dette var en økning på 64 millioner kroner fra opprinnelig ramme. Av økningen utgjorde generell befolkningsvekst i Trondheim kommune og prisstigning cirka 30 millioner kroner, og kostnadsøkning som følge av utsatt oppstart cirka 34 millioner kroner. Bevilgning ble fulgt opp i Handlings og økonomiplan 2022-2025.


Som beskrevet i sak 103/19 Ny løsning for pasientadministrasjon, pasientjournal og samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten og 101/21 er prosjektet Helseplattformen finansiert med eksternt lån og bruk av disposisjonsfond. Kostnader som ikke kan aktiveres i balanseregnskapet kan ikke lånefinansieres og må finansieres av disposisjonsfondet. Som beskrevet i 2. økonomirapport 2022 er 37,7 millioner kroner av 418 millioner kroner finansiert ved bruk av disposisjonsfond og driftsbudsjett på helse- og omsorg i perioden 2019-2022. Investeringsramma reduseres derfor fra 418 millioner kroner til 380,3 millioner kroner.


Trondheim kommune sin finansiering av kostnadene som oppstår i Helseplattformen AS er finansiert av to rente- og avdragsfrie lån, beskrevet i sak 180/19* Videreutlån til Helseplattformen AS. I gjeldende handlings- og økonomiplan er Trondheim kommune sine samlede kostnader, også finansiering av de avdrags- og rentefrie lånene til HP AS, håndtert i investeringsbudsjettet som en investering. Siden kostnadsrammen har vært oppgitt uten merverdiavgift har det i gjeldende handlings- og økonomiplan vært lagt til grunn nettobeløp, det vil si at verken kostnad til merverdiavgift eller refusjon av merverdiavgift er lagt inn i investeringsbudsjettene i handlings- og økonomiplanen.


Balanseføringen av investeringen skjer på det tidspunktet kommunen kjøper engangslisensen som kan aktiveres. Tidspunktet for lisenskjøp er i tjenesteavtalen mellom Trondheim kommune og HP AS planlagt utført i løpet av 2023. Endelig dato for lisenskjøp er ikke endelig besluttet.


I egen sak til bystyret i høst, vil kommunedirektøren foreslå at bruttorammen økes tilsvarende merverdiavgift. Bruttorammen økes dermed med 80 millioner kroner til 498 millioner kroner, mens investeringsrammen øker fra 380,3 millioner kroner til 460,3 millioner kroner. Økning i bruttoramme finansieres i sin helhet av merverdikompensasjon.

*Med tilleggsnotat.

Trondheim rehabiliteringssenter

Trondheim rehabiliteringssenter åpner høsten 2023. I tråd med strategiene i Eldreplanen er det viktig å få på plass et nytt helsehus tilrettelagt for rehabiliteringsvirksomhet.


Målet er at etableringen av Trondheim rehabiliteringssenter skal styrke rehabiliteringsområdet faglig, bidra til mer effektiv utnyttelse av plassene og redusert oppholdstid per pasient. Dette vil øke kvaliteten på tilbudet, styrke kapasiteten og dermed bidra til å sikre en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.


Investeringsbeslutningen ble vedtatt av bystyret 25. mars 2021, i sak 40/21 Nidarvoll rehabiliteringssenter - investeringsbeslutning, med en tilleggsbevilgning 3. mars 2022. Trondheim kommune er innvilget 152 millioner kroner i investeringstilskudd fra Husbanken.

Produksjonskjøkkenet

Utvidet og ombygd produksjonskjøkken skal stå ferdig høsten 2023. Dette vil ivareta behovet for økt produksjon av næringsrik og god mat til kommunens institusjoner og hjemmeboende minimum frem til 2035.


Prosjektet vil øke produksjons- og støttefasilitetene ved kjøkkenet for økt produksjon, legge bedre til rette for produksjon av dietter og konsistenstilpasset mat og bedre de fysiske arbeidsforholdene for ansatte (redusere tunge løft med mer helautomatisert utstyr).

Investeringsbeslutningen ble vedtatt av bystyret 15. juni 2022, i sak 133/22 Utvidelse og ombygging av produksjonskjøkkenet - investeringsbeslutning.

Dragvoll helse- og velferdssenter - utvidelse

Det planlegges en større utvidelse av Dragvoll helse- og velferdssenter med 96 sykehjemsplasser. Nytt senter ferdigstilles våren 2025.

Nye Dragvoll helse- og velferdssenter vil erstatte plassene ved Charlottenlund helse- og velferdssenter og Bromstad helse- og velferdssenter.

Prosjektet ble sist behandlet i formannskapet 14. juni 2022 i sak 156/22 Dragvoll helse- og velferdssenter - rammer for videre planlegging.

Kommunen vil anslagsvis motta 207,7 millioner kroner i investeringstilskudd fra Husbanken.

Heimdal helse- og velferdssenter

Det er behov for et nytt helse- og velferdssenter på grunn av demografisk vekst. Heimdal helse- og velferdssenter er planlagt ferdig i 2027/2028.

Det er ønskelig å se på samlokalisering med biblioteket og en bydelspark.

Prosjektet kan søke investeringstilskudd fra Husbanken.

Søbstad helsehus

Bygget har behov for omfattende rehabilitering, da det ikke er tilpasset dagens krav til standarder, verken for beboere eller ansatte. Det foreligger et avvik på det fysiske miljøet fra Statsforvalteren, som vi ikke vil få lukket før nytt bygg er på plass.

Mulighetsstudie er behandlet i formannskapet i sak 285/18 Søbstad helsehus - mulighetsstudie, og det ble vedtatt at kommunedirektøren jobber videre med å rive og bygge nytt bygg.

Kommunedirektøren antar at kommunen kan søke Husbanken om investeringstilskudd for prosjektet.

Ilevollen HVS - rehabilitering

Bystyret besluttet i sak 86/19 Plan for helsebygg at Ilevollen helse- og velferdssenter skal rehabiliteres etter at nye Søbstad helsehus står ferdig. Det ble i 2018 gjennomført en mulighetsstudie som utredet muligheten for en større ombygging til mer hensiktsmessige sykehjemsplasser i tråd med dagens krav og forventninger. Studien viser at det er mulig å oppgradere Ilevollen helse- og velferdssenter til et godt fungerende sykehjem.

Kommunen vil kunne søke Husbanken om investeringstilskudd for ombyggingen.

Kystad helse- og velferdssenter - ombygging/utvidelse

Bystyret besluttet i Plan for helsebygg at utvidelse av Kystad helse- og velferdssenter skal prioriteres og sikres fremdrift.

Formannskapet ble i sak 66/20 Tomteutredning Kystad helse- og velferdssenter fremlagt mulighetsstudie for en større utvidelse av Kystad helse- og velferdssenter. Kystad helse- og velferdssenter har i dag 24 sykehjemsplasser. Det er sett på muligheten for å øke til et anlegg med 40 eller 60 sykehjemsplasser.

Seniorhus

Kommunen ønsker å tilby et variert boligtilbud for eldre. Seniorhus vil være forbeholdt eldre som ikke kan bo i eget hjem og som har behov for en mer trygghetsskapende boform.

Kommunedirektøren ser på ulike lokasjoner, også om et seniorhus kan være en alternativ bruk av Jarleveien. Seniorhuset bør også ses i sammenheng med ønsket om en pilot med studenthybler sammen med heldøgns omsorgsplasser.

Nytt helse- og velferdssenter

Det er behov for et nytt helse- og velferdssenter med bakgrunn i demografisk vekst. Dette er planlagt ferdig i 2029/2030.

Mindre investeringer

Mindre investeringer i dette kapittel omhandler all aktivitet innenfor helse- og velferdsområdet, som ikke handler om den lukkede boligøkonomien. Innenfor vedtatt ramme gjennomføres tiltak som funksjonsforbedringer og ombygginger og utskiftning av inventar og utstyr.

Ved flere av institusjonene er det behov for ombygginger for å bedre funksjonaliteten. Det gjelder tjenesteareal, medisinrom, fellesareal og uteareal. Det er et stort og kontinuerlig behov for utskiftning av forflytningsutstyr, medisinsk teknisk utstyr og møbler og annet inventar på grunn av generell slitasje. Av erfaring må institusjonsmøbler skiftes cirka hvert tiende år, og forflytningsutstyr må skiftes noe oftere.

Mindre investeringer skal også dekke investeringer på kontorarbeidsplasser, slik som for eksempel for hjemmetjenesten og ergo- og fysioterapitjenesten. I tillegg til investeringer ved voksenopplæringssenteret, legevakta og ulike aktivitetssentre i kommunen.

Kommunen kan i enkelte ombyggingsprosjekter søke om investeringstilskudd fra Husbanken på inntil 55 prosent av godkjente anleggskostnader.