VARFS

Forslag til investeringsbudsjett

Vann

Kommunedelplan Vann i Trondheim 2022-2033 er grunnlaget for den overordnede og langsiktige styringen av vann- og avløpsvirksomheten, og øvrig arbeid med vannmiljø i Trondheim. Investeringene som gjennomføres innenfor området er nødvendig for å oppfylle pålagte lover og forskrifter, oppnå tilstrekkelig sikkerhet i vannforsyningen og sikre en bærekraftig forvaltning av infrastrukturen.

Tabell 15-4-12 viser Kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området vann for perioden 2023-2026.

Tabell 15-4-13 viser Kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene.

Ledningsfornyelse

Fornyelse av ledningsnettet er en vedvarende aktivitet. Investeringene er nødvendige for å redusere tap av vann frem til forbruker, hindre forfall og opprettholde god vannkvalitet og leveringssikkerhet. Årlig investeringsbehov er basert på analyser av levetid. Tiltakene gjennomføres både ved gravefrie løsninger og ved konvensjonell oppgraving og utskifting. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 331 millioner kroner til fornyelsesprosjekter i planperioden.

Større ledningsanlegg

Større ledningsanlegg omfatter å etablere kommunal vannforsyning til nye områder, noe som også bidrar til forsterkning av sikkerheten i vannforsyningen. Nødvendige oppgraderinger på Bynesetledningen og vannforsyning til ny bebyggelse på Lund er planlagt i perioden. Videre vil det igangsettes prosjektering og bygging av ny forsterket vannforbindelse øst-vest samt tilknytning av områder som ikke er tilknyttet kommunal vannforsyning, blant annet i gamle Klæbu kommune. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 333 millioner kroner til større ledningsanlegg i planperioden.

Pumpestasjoner og høydebassenger

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 254 millioner kroner til bygging og oppgradering av pumpestasjoner og høydebassenger i vannforsyningssystemet i planperioden. Det er blant annet behov for å øke overføringskapasiteten mellom Benna og Kolstad ved å etablere pumpestasjon og høydebasseng. Med bakgrunn i hendelser med sykdomsutbrudd i andre kommuner etter forurensing fra høydebasseng i fjell, er det nå større fokus på tilsyn og oppfølging av denne type anlegg. Det er behov for oppgradering og rehabilitering av Kuhaugen, Huseby og Torshaug høydebassenger.

Vannbehandling og kilder

Det gjøres tiltak mot dyreplankton i vannforsyningen fra Benna, jamfør formannskapssak 48/22. Høyt kalkinnhold i vannet fra grunnvannskilden ved Klæbu vannverk medfører behov for avherdingsanlegg. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 140 millioner kroner til tiltak i planperioden.

Dammer

Trondheim kommune forvalter 19 dammer. I dag er det kun to dammer som inngår i vannforsyningssystemet, men de fleste andre har på et tidligere tidspunkt hatt en rolle i vannforsyningen. For å tilfredsstille krav i damforskriften må dammene reklassifiseres og damkonstruksjonene må oppgraderes. Arbeidet skjer kontinuerlig etter krav i damsikkerhetsforskriften og fra NVE. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 69 millioner kroner i planperioden for å tilfredsstille krav satt i damsikkerhetsforskriften.

Ladebekken - Rosenborg, utskifting av vannledninger

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 9 millioner kroner til etablering av vannledninger på strekningen Ladebekken-Rosenborg, jamfør bystyresak 4/21, i planperioden.

Innherredsveien, nye vannledninger

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 11 millioner kroner bygging av nytt ledningsnett i Innherredsveien, jamfør bystyresak 137/20, i planperioden.

Fredlybekken, vann

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 51 millioner kroner til utskifting av eksisterende vannledninger på strekningen Nardosenteret til Nidelva ved Sluppen, jamfør bystyresak 134/13, i planperioden.

Kyvannet-Gløttrenna, fornyelse av vann

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 33 millioner kroner til utskifting av eksisterende vannledninger i området Kyvannet-Gløttrenna, jamfør bystyresak 135/22.

Avløp

Kommunedelplan Vann i Trondheim 2022-2033 er grunnlaget for den overordnede og langsiktige styringen av vann- og avløpsvirksomheten, og øvrig arbeid med vannmiljø i Trondheim. Investeringene som gjennomføres innenfor området er nødvendig for å oppfylle pålagte lover og forskrifter, oppnå tilstrekkelig sikkerhet i vannforsyningen og sikre en bærekraftig forvaltning av infrastrukturen.

Tabell 15-4-14 viser Kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området avløp for perioden 2023-2026.

Tabell 15-4-15 viser Kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene.

Ledningsfornyelse

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 371,8 millioner kroner til fornyelse og separering i planperioden. Omfanget er basert på analyser av levetid og er nødvendig for å hindre forfall av ledningene og dermed unngå ledningsbrudd. Mange av prosjektene koordineres med Miljøpakkens prosjekter, og aktiviteten her påvirker også investeringsbehovet.

Nye ledningsanlegg og hovedstammer

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 323 millioner kroner til etablering av kommunalt avløpsnett til nye områder i planperioden. Dette gjelder tilknytning av områder som ikke er tilknyttet kommunalt avløpsnett, blant annet i gamle Klæbu kommune. Ny overføringsledning fra Klæbu til Høvringen renseanlegg gir mulighet for tilknytning av flere områder langs denne strekningen.

Pumpestasjoner og overløp

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 101 millioner kroner til nybygging og oppgradering av pumpestasjoner og avløpsnett i planperioden. Det er identifisert behov for oppgradering av 15 overløp på avløpsnettet. Videre er det planlagt en avløpspumpestasjon som betjener Lundåsen/Solberg, og pumpeledning langs Ringvålvegen/Tunnelveien.

Renseanlegg

Renseanleggene har behov for løpende oppgraderinger for å opprettholde funksjon og rasjonell drift. Dette innebærer utskifting av utstyr og oppgradering av anleggsdeler. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 193 millioner kroner i planperioden.

Ladebekken-Rosenborg, avskjærende ledning

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 121 millioner kroner til ombygging av avløpssone Møllenberg for å føre spillvann og overvann i separate ledninger, jf Bystyresak 4/21, i planperioden.

Innherredsveien, nye avløpsledninger

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 17 millioner kroner til bygging av nytt ledningsnett i Innherredsveien, jf Bystyresak 137/20, i planperioden.

Fredlybekken, avløp

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 112 millioner kroner til separering av kloakk og overvann på strekningen Nardosenteret til Nidelva ved Sluppen, jf Bystyresak 134/13 i planperioden.

Fossumdalen, etappe 5-7

Prosjektet Fossumdalen etappe 5-7 omhandler etablering av ny overvannsledning til Nidelva, samtidig som det etableres ny overføring til avløpstunnelen mot Høvringen renseanlegg, jf Bystyresak 11/18. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 44 millioner kroner til prosjektet i planperioden.

Jonsvatnet pumpestasjoner

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 39,5 millioner kroner til utskifting av pumpestasjoner ved Jonsvatnet, jf vedtatt kostnadsramme Bystyresak 134/22.

Kyvannet-Gløttrenna, fornyelse avløp

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 51 millioner kroner til separering av av kloakk og overvann i området Kyvannet-Gløttrenna, jf vedtatt kostnadsramme Bystyresak 135/22.

Avfall

Utbygging av infrastruktur knyttet til håndtering av husholdningsavfall foretas i hovedsak av utbyggere. Kommunen overtar i ettertid anleggene. Investeringer på området gjelder oppgraderinger av eksisterende avfallsanlegg og behov knyttet til overgang til 3-beholdersystem.


Tabell 15-4-17 viser Kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området Avfall for perioden 2023-2026.

Tabell 15-4-18 viser Kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene

Avfallsanlegg mindre investeringer

I handlingsplan for husholdningsavfall, bystyresak 84/10, er det vedtatt at nedgravde løsninger for oppsamling av avfall skal være normal løsning for alle utbyggere med mer enn ti husstander. Anleggene etableres og bekostes av utbyggere før kommunen overtar etter ferdigstilling for drift og vedlikehold på lik linje med annen offentlig infrastruktur.

For utvikling og rehabilitering av avfallsanleggene foreslår Kommunedirektøren å bevilge 2 millioner kroner per år, totalt 8 millioner kroner i planperioden.

Endring fra 2- til 3-beholdersystem for husholdningene

I bystyresak 84/20 ble det vedtatt 3-beholdersystem i forbindelse med innføring av utsortering av matavfall fra husholdningene. Siden 2010 er det bygget ut en betydelig infrastruktur for oppsamling av avfall (avfallssug og nedgravde containere) i samsvar med et 2-beholdersystem, jfr. bystyresak 84/10. Vedtaket om et 3-beholdersystem vil derfor medføre økt investeringsbehov for Trondheim kommune for å gjennomføre endringer i avfallssuganlegg og anlegg med nedgravde containere når det innføres utsortering av matavfall.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 4 millioner kroner til dette i 2023, og 12 millioner kroner per år for resten av økonomiplanperioden, totalt 40 millioner kroner.

TRV ivaretar investeringer knyttet til utskifting av oppsamlingsenheter plassert over bakken, slik som beholdere på hjul og bunntømte containere.