Om kvalifisering og velferd

Om tjenestene

Kvalifisering og velferd består av NAV Lerkendal og NAV Falkenborg, Trondheim voksenopplæringssenter (TROVO) og Kvalifiseringssenteret for innvandrere (INN).


NAV-kontorenes hovedoppgave er å hjelpe innbyggerne til å komme i arbeid gjennom veiledning og oppfølging etter behov. I tillegg har NAV-kontorene oppgaver innen økonomisk råd og veiledning. De tilbyr kvalifiseringsprogram, tildeler økonomisk sosialhjelp, tildeler midlertidig bolig, administrerer statlig bostøtteordning og tildeler startlån og tilskudd til kjøp av egen bolig.


Innbyggere over 16 år som har behov for norskopplæring kan få dette ved TROVO. Senteret tilbyr forberedende voksenopplæring, tilrettelagt opplæring i grunnleggende ferdigheter og opplæring i norsk og samfunnsfag for nyankomne flyktninger og innvandrere. I tillegg tilbyr senteret logopedi for barn, unge og voksne. TROVOs fylkeskommunale del tilbyr voksenopplæring i videregående skole.


INN har ansvaret for bosetting av flyktninger og kvalifisering til utdanning og arbeid gjennom introduksjonsprogrammet.

Bolig

Kommunen har ordinære kommunale utleieboliger til innbyggere som ikke har mulighet til å skaffe seg bolig på egen hånd. Både NAV-kontorene og helse- og velferdskontorene gir råd, veiledning og informasjon om ulike boligvirkemidler som statlig bostøtte, startlån og tilskudd til kjøp av egen bolig. Gjennom Leie til eie satser kommunen på å hjelpe flere til å kjøpe egen bolig. NAV-kontorene ivaretar innbyggere som har et akutt behov for et midlertidig botilbud.

Økonomiske nøkkeltall

Regnskap 2020 og 2021 og prognose på regnskapsresultat i 2. økonomirapport 2022

Figur 14-1-1 viser budsjett og regnskap for Kvalifisering og velferd i perioden 2023-2026, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2022, og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for Kvalifisering og velferd for 2023. Figur 14-1-2 viser budsjettavvik for enhetene.

Figur 14-1-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2019 kun gamle Trondheim, og 2020,2021 og 2022 er påvirket av koronapandemien.

Figur 14-1-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2019-2021

Økonomisk status ved utgangen av august 2022

Tjenesteområdet melder balanse pr august 2022. Det er press på utgifter til stønader og og utgifter til integrering av flyktninger. Dette kan påvirke 2023 budsjettet.

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 14-1-1 viser utvalgte nøkkeltall for Trondheim sammenlignet med ASSS-kommunene. Ressursbruksindikatoren i tabellen viser hvor mye ressurser den enkelte kommune bruker på en tjeneste sett i forhold til gjennomsnittet for ASSS-kommunene. Oversikten viser at Trondheim bruker fem prosent mer enn ASSS-gjennomsnittet, mens Oslo bruker tjueen prosent mer enn ASSS-gjennomsnittet. Tallene inneholder kostnader til korona relaterte utgifter og dette påvirker tallene for 2020 og 2021. Andel deltakere i Kvalifiseringsprogrammet som går over til arbeid er økende, men fortsatt på et lavt nivå i forhold til ASSS. De relativt lave resultatene har sammenheng med korona pandemien og de utfordringene som har vært knyttet til denne særlig når det gjelder arbeidsmarkedet innenfor hotell, service og restaurantnæringen.

Tabell 14-1-1: Sammenligning med andre kommuner