Næring, samferdsel, klima og miljø

Det grønne skiftet skjer nå. Trondheim har alle forutsetninger for å lede an. Å få til det er hovedoppgaven til Næring, samferdsel, klima og miljø.


Trondheims sterke forsknings- og kunnskapsmiljø og framoverlente næringsliv, er byens fremste styrke. Det skal være motoren for grønn omstilling i eksisterende næringsliv, vekst blant innovative småbedrifter, og samtidig så attraktivt at større selskaper, forsknings- og utviklingsavdelinger og hovedkontor ønsker å etablere seg her. Trondheim og Trondheimsregionen har alle forutsetninger for å utvikle seg til et sterkt senter for grønn næring og industri.

Hovedutfordringer

Den grønne omstillingen vi står overfor, gir også muligheter for at vi kan utvikle nye løsninger og teknologi som etterspørres i resten av verden. For å lykkes kreves det god dialog med næringsliv og kunnskaps- og innovasjonsmiljøer, og det krever en modig kommune som gir tilstrekkelige rammer og forutsigbarhet til at næringsdrivende ønsker å satse. Slik kan Trondheim bli et kraftsentrum for en bedre verden.


Smartere ressursbruk

Høyt forbruk av varer og energi bidrar til økt arealbruk og økte klimagassutslipp. Arealbruk er den viktigste driveren bak tap av naturmangfold i Norge og i verden. Kommunen har et stort ansvar - både som forbruker, byggherre og tilrettelegger for resten av bysamfunnet.


Naturkrise

Naturen i Trondheim er under stort press. Nedbygging av natur og dyrka mark, samt utfylling i gruntvannsområder, har gjort at vi er i ferd med å miste rødlistede arter som tidligere var vanlige i Trondheim.


Varmere, våtere, villere

Klimaendringene vil gi store skadekostnader for samfunnet dersom klimatilpasningstiltak ikke gjennomføres. Ekstremvær forårsaker allerede nå store utgifter som følge av skader på infrastruktur og bygninger. Investeringer i forebyggende tiltak gir store besparelser, sammenlignet med å ta kostnadene som følger med naturødeleggelser.


Tilgang på grønn energi må ikke bli en flaskehals

For å nå lokale og FNs klimamål må fossil energi i stor grad fases ut. Samfunnet elektrifiseres derfor allerede i økende takt, spesielt innen transport og industrien, men også i bygg- og anleggssektoren. Dette er utfordrende for eksisterende energiinfrastruktur.


Elektrifiseringen og behovet for å distribuere lokalt produsert energi til der behovet finnes, setter eksisterende energiinfrastruktur under stort press; enkelte steder er det vanskelig å distribuere energi inn og ut av områder. I slike flaskehalsområder kan kapasitetsproblemer forsinke det grønne skiftet, eller planene for bruken av området. Med tanke på byens vekst må vi i større grad klare å se arealbruk og infrastruktur for samferdsel og energi i sammenheng.


Den fossile energien må fases ut til fordel for grønn, fornybar energi også i Trondheim kommune. Selv om behovet er stort og mulighetene for produksjon på lokalt nivå er betydelig, er nasjonalt lovverk (plan- og bygningsloven og energiloven) pr. i dag en hindring for kommunens mulighet til å skalere opp velprøvde løsninger, bidra til innovasjon på feltet og tilrettelegge for en helhetlig areal- og energiplanlegging.


Det må bli enklest å velge miljøvennlig transport

For å nå kommunens samferdselsmål trenger vi en betydelig økning i gående, syklende og kollektivreisende. Det er lett å leve uten bil hvis man har et mangfold av andre transporttilbud. Satsingen på gange, sykling og kollektivtrafikk utfyller og styrker hverandre. Lykkes vi med dette vil næringstransport og andre grupper som trenger bil, få bedre forhold. De viktigste utfordringene er å få flere til å reise kollektivt utenom rush, koble sammen sykkelveiene og øke kvaliteten og standarden for gående.


Vi er avhengig av samspill med andre myndigheter for å sikre nødvendige investeringer og tilstrekkelige endringer.


Framover skal næringstransporten og bussene gå over til nullutslippsteknologi. Det er behov for ny infrastruktur for å tilrettelegge for grønn næringstransport, og spesielt blir det en utfordring å gi tilgang på ladeinfrastruktur som samtidig gjør buss- og næringstransporten effektiv.

Strategier

Direktørområdet næring, samferdsel, klima og miljø skal ta en aktiv rolle for å tilrettelegge for grønn omstilling av trondheimssamfunnet. Sammen med næringslivet og forsknings- og kunnskapsmiljøene skal vi finne gode løsninger på de store samfunnsutfordringene.


Slik gjør vi det:


  • Trondheim kommune bidrar aktivt til omstilling

    • Trondheim kommune skal bruke innkjøpsmakten til å fremme innovasjon og grønn omstilling.

    • Klimabudsjettet styrkes som et viktig verktøy for å gjennomføre systematisk grønn omstilling.

    • Samferdselssatsingen skal styrke effektiv grønn transport for personer og næringsliv.

    • Involvere og mobilisere bysamfunnet til å gjøre gode, miljøsmarte valg.

    • Kunnskapsutvikling og samarbeid skal sikre god ressursutnyttelse. For å lykkes med elektrifisering av samfunnet er det helt nødvendig å ha kunnskap og systemer for å ivareta samtidig bruk av energi (effektbehov og effektfleksibilitet) i all utbygging.


  • Trondheim kommune samarbeider med resten av bysamfunnet

    • Kommunen skal gjennom krav og rammebetingelser understøtte grønn konkurransekraft i næringslivet.

    • Kommunen skal bidra i samarbeid som styrker kunnskaps- og innovasjonsmiljøene.

    • Kommunen skal arbeide for viktige tiltak i Nasjonal transportplan.

    • Vi skal påvirke nasjonale myndigheter slik at lovverket gir større lokalt handlingsrom for effektive tiltak.


  • Vi gjør naturen og byområdene mer livskraftige og robuste

    • Hensynet til naturmangfold skal være en hovedpremiss i arealforvaltningen gjennom bevaring og aktiv restaurering.

    • Klimatilpasning skal bidra til utvikling av klimavennlige og attraktive byområder, som også reduserer de negative effektene klimaendringer har på naturmangfoldet.


  • Trondheim er en næringsvennlig kommune

    • Vi skal sikre gode og forutsigbare rammebetingelser slik at eksisterende næringsliv kan utvikle og omstille seg, at innovative små bedrifter kan vokse og at større selskaper ønsker å etablere virksomhet i Trondheim og regionen.