Estadística

Dins el projecte que anomenem “Impulsem” mostrem un conjunt de 13 propostes presentades durant el curs 2012-13 per tal de treballar l’Estadística als diversos nivells educatius.

Sovint a l’aula es treballa l’estadística de pesos o alçades, però també es poden fer gràfics que relacionin totes dues dades.

A la xarxa es troben molts applets i propostes interactives per treballar aspectes relacionats amb l’estadística a tots els nivells educatius. Recollim algunes petites aplicacions dedicades a la construcció de gràfics estadístics.

Tenir una mesura de l’error és important. En la proposta que presentem es treballa la mesura de l'error que ens provoquen algunes il·lusions òptiques relacionades amb la mesura.

La següent proposta està més orientada a que el mestres i professorat fem algunes reflexions sobre l’estadística que a presentar activitats per a realitzar directament amb l’alumnat, tot i que algunes es poden adaptar perfectament.

NRICH enriching mathematics és un web que recull moltes idees per “l’enriquiment matemàtic” de diferentes activitats. Les podem trobar classificades per nivells educatius o per temes.

És freqüent que als mitjans (premsa, televisió...) apareguin estadístiques, i també ho és que continguin errors o es malinterpretin els resultats. Molt més infreqüent, però també real, que les informacions es mostrin, de forma esbiaixada.

Si volem treballar l’estadística a les aules convé tenir un bon fons de propostes. A diferents web i llibres podem trobar explicacions de conceptes, idees, activitats... que ens podran ser d’utilitat.

Una bona possibilitat per realitzar gràfics estadístics a l’aula, a més de fer-los en paper, informàticament o en murals és utilitzar “les tres dimensions”. Ara anem en aquesta línia i us presentem des d’una activitat del Grup Perímetre.

L’estadística es fa servir relacionada amb la llengua de moltes formes. Un dels exemples més clars és el de la desencriptació de missatges codificats.

Preveure que la probabilitat de treure cara en el llançament d’una moneda és del 50% o que la d’obtenir un 6 en un dau és d’1/6 no és gaire difícil, encara que a l’aula també s’ha d’experimentar. Però si el disseny del dau té una forma més irregular hem de recórrer directament a l’estadística per estudiar les probabilitats associades a cada cas particular.

Durant el curs 2012/2013 el creamat, conjuntament amb el mmaca va organitzar per primera vegada, sota el nom de vídeoMAT (Matemàtiques per respondre preguntes), un projecte de vídeos elaborats per l'alumnat o amb ajut del professorat per educació infantil o els primers cursos de primària.

Sembla que en qualsevol llistat de nombres “oficials” (censos, comptabilitats, valors de borsa, superfícies de països...) tots els dígits del 0 al 9 haurien d’aparèixer de forma equitativa en qualsevol de les posicions.

Aquesta proposta ens arriba des de l'Escola L'Estació de Sant Feliu de Guíxols per via de Dolors Rubirola i Xavi Fernández i la van realitzar per commemorar, conjuntament, el Dia Escolar de les Matemàtiques i l'Any Internacional de l'Estadística.