Transum

En aquest web trobarem una quantitat immensa d'activitats, la gran majoria adreçades a primària,encara que també n'hi ha per a secundària. El ventall de propostes és molt ampli. Algunes es relacionen més amb activitats d'exercitació (per exemple sobre les taules de multiplicar fins al 12), però d'altres poden estar més relacionades amb petites investigacions matemàtiques. Són força abundants les activitats de durada curta i mitjana que sovint poden convidar a ser enriquides a l'aula. D'una forma o una altra són activitats que ens permeten treballar totes les dimensions, però si hem de destacar-ne dues seran les de Resolució de problemes i les de Raonament i prova.

Cal dir, d'entrada, que és un web personal. El seu autor és John Tranter, professor de matemàtiques britànic, que manté el web des de l'any 1997 i hi ha anat afegint continguts de forma continuada. Aquesta antiguitat justifica la gran quantitat d'activitats acumulades, cosa poc freqüent en altres webs personals. Potser també explica que els aspectes estètics siguin força millorables.

La immensa majoria de continguts són de lliure accés però altres, com solucions de problemes, només són accessibles si s'està registrats. Aquest registre és de pagament i dona accés a altres serveis relacionats amb la gestió d'aula.

Característiques de les propostes

Donada la gran quantitat existent és difícil dir que hi ha nexes comuns a totes. Però hi ha alguns trets generals que es poden destacar.

    • Una aposta per la interactivitat.
    • Moltes es poden treballar en pdi i gran grup (pels més petits podem utilitzar el traductor automàtic de chrome)
    • Gran abundància d'activitats de durada curta o mitjana.
    • Les tasques més relacionades amb l'exercitació estan graduades.

Exemple d'activitat interactiva configurable per estudiar pautes additives o multiplicatives de "graons numèrics"

Exemple d'activitat de seriació lògica graduada

Cercar activitats

Hi ha diferents formes de filtrar activitats. Trobarem les opcions a la part inferior de la pàgina.

No existeix un filtre per edats o cursos i qualsevol de les opcions de cerca porta a moltes activitats que, a la vegada, enllacen a altres activitats relacionades. Per tant es bo anar-se fent una col·lecció pròpia d'activitats "estrella". Si, per exemple, filtrem per "tòpics" accedirem a una pàgina com la que es veu a la següent imatge.

Triant un del tòpics, per exemple "Utilitzant la calculadora" trobarem tot un seguit d'apartats amb petites descripcions i enllaços: notes, starters (que comentarem a continuació), recursos per a professorat, activitats, vídeos, fulls de treball imprimibles o referències curriculars.

Algunes seccions

Encara que algunes activitats apareixen repetides a diferents seccions, aquestes ens permeten navegar pel web d'una altra manera.

  • Starter of the day

Són petits problemes o activitats pensades per començar la classe de matemàtiques. Estan organitzades per mesos i dies.

  • Shine-write

Més de 60 recursos i propostes pensades per ser projectades a la pissarra digital i ser treballades en gran grup: equacions de les que podem modular la dificultat, exercicis de multiplicació, bingo de càlcul configurable, mur de fraccions pintable, recta numèrica...

  • Fun maths

Més de 40 jocs matemàtics (o no) de tota mena i que podem filtrar com a activitats inicials, finals, interactives...

  • Taules de multiplicar

Hi ha un parell de seccions dedicades exclusivament a la pràctica i memorització de les taules de multiplicar: Times tables i Tablesmaster. La primera d'elles és una mena d'itinerari de petits jocs interactius de caràcter repetitiu.

En resum...

... un web que conté una barreja d'activitats de tota mena, clàssiques i menys clàssiques, i del que convé anar triant i guardant aquelles que ens semblin interessants. Especialment les que es donen peu a ser estirades a l'aula. Aquesta tria es recomanable fer-la navegant per "tòpics" o per seccions. A moltes de les activitats apareixen enllaços a activitats relacionades. És una altra possibilitat per anar descobrint els continguts del web.

I encara hi ha una altra possibilitat: seguir el seu compte de twitter (@transum) en el que, pràcticament cada dia, destaquen una activitat.