Matemàtiques marines a l'INS Baix a Mar

Una de les formes de fer divulgació matemàtica és que els propis centres ens expliquin les activitats que fan, les seves petites (o grans) investigacions i els resultats que obtenen. En el cas del blog que presentem, Matemàtiques marines de l'INS Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú, les activitats, a més, estan presentades amb prou detall com per ser replicades en altres centres. Hi trobarem moltes propostes relacionades amb la dimensió de Resolució de problemes. Però, si tenim en compte que, a més, en alguns casos la redacció està feta pel propi alumnat, també ens poden donar idees per a la dimensió de Comunicació i representació.

Un context: el "Laboratori de matemàtiques"

El centre disposa d'un Laboratori de matemàtiques (anomenat Laboratori Maria Antònia Canals) des de l'any 2016. Tal com diu al web del centre:

"L’objectiu és que tots els alumnes del centre passin almenys una hora a la setmana per l’aula de matemàtiques. D’aquesta manera realitzaran, com a mínim, una sessió on es potenciarà el treball cooperatiu, l’autonomia i la creació i ús de materials. En definitiva, una manera més propera i viva d’aprendre les matemàtiques."

En el blog que comentem s'intueix que moltes de les activitats presentades s'han gestat en aquest laboratori, i diem "gestat" perquè moltes s'acaben o es complementen a l'aula.

Un parell d'activitats

  • Voronoi i taxigeometria a Vilanova i la Geltrú

Al blog trobem tres articles relacionats amb els diagrames de Voronoi i la taxigeometria. Els diagrames de Voronoi són divisions del pla, en el que hi ha marcat una sèrie de punts (A, B, C...), de tal manera que cada regió conté tots els punts més propers a cadascun dels punts A, B, C... Les fronteres de les regions queden delimitades per les diferents mediatrius entre parelles de punts (mediatriu d'A i B, mediatriu de A i C...)

Diagrama de 8 punts realitzat per l'alumnat

En el primer article (Una altra geometria: Voronoi!!! Part 1) se'ns mostren els treballs previs sobre Voronoi i en el segon (Una altra geometria: Taxigeometria. Part 2) els de taxigeometria. En aquesta geometria la mètrica és diferent a l'euclidiana ja que només ens podem desplaçar vertical o horitzontalment per una quadrícula.

A la geometria euclidiana només hi ha una línia més curta entre dos punts. Entre els dos punts de la imatge es mostren cinc "taxicamins" igual de curts.

En aquest segon article s'uneixen els diagrames de Voronoi amb la taxigeometria. És una idea potent perquè les mediatrius en la taxigeometria tenen peculiaritats específiques depenent de les posicions a la quadrícula dels dos punts que les defineixen. Al diagrama inferior es poden veure mediatrius que no són rectes euclidianes i, fins i tot, una zona del pla que és "taximediatriu" dels punts C i D.

En un tercer article (Una altra geometria: el trencaclosques de Vilanova. Part 3) apliquen el que han aprés a la distribució d'escoles, instituts, centres cívics i farmàcies a Vilanova i la Geltrú. Tant aplicant un diagrama de Voronoi en un pla euclidià, com tenint en compte el disseny de carrers (taxigeometria).

  • Balances algebraiques

El material base, descrit a l'article (Balances algebraiques), és una barra metàl·lica amb forats equidistants als quals es poden anar penjant diferentes pesos. És un material que ens pot ser útil per treballar relacions de proporcionalitat inversa i expressions algebraiques.

Al llarg de l'activitat es van proposant diferents reptes progressivament més oberts.

  1. Quantes solucions diferents té aquest problema? Què tenen en comú totes les solucions trobades?
  2. Tradueix el problema a llenguatge algebraic.

Exemple de resposta d'un alumne

Estructura i navegació

Aquest web és un blog. Per tant, els articles s'ordenen per data de publicació. La cerca d'activitats la podem fer per dates però ens serà més útil l'ús d'etiquetes. En trobarem tant de nivells com de continguts.

Hi ha entrades publicades pel professorat (Jordi Font, Roger Grau i Anna Gavarré) però també pel propi alumnat.

Imatge sobre suma d'enters d'un article fet per alumnat de 2n d'ESO

Al blog hi ha també alguns articles sobre història de les matemàtiques o sobre la participació del professorat del centre (de vegades amb alumnes) en diferents jornades com el C2EM, la jornada conjunta de les societats de parla catalana, etc.

Potser només es troba a faltar un cercador general per poder perfilar una mica més la cerca entre la prop de la seixantena d'activitats presentades.

En resum...

Un blog que de forma molt evident és útil per a la cerca d'activitats competencialment riques i basades en l'experimentació. I un model a seguir en la idea de compartir i fer públiques les bones activitats matemàtiques que es fan als centres.

Encara que les propostes són de secundària segur que en trobarem algunes que podrem adaptar per a primària.

Imatge d'una activitat sobre estadística i fraccions on es relacionen les quantitats i proporcions de premis nobel concedits a homes i dones.