Introducció a les fraccions

Introducció a les fraccions

Escola Migdia. Girona

Alumnes de cinquè de primària.

El treball de les fraccions és un tema que s'aborda en diferents moments de l'escolaritat. Els més petits ja tenen idea del que representa la meitat i parlen de fraccions a partir de la realitat més immediata: mitja fruita, partir l'entrepà o un pastís..

A partir de cicle superior de primària ja es fa un treball sistemàtic de les fraccions.

Nota currículum....


El material en aquests cursos ens permet saber en quin punt es troben els alumnes i per estirar a partir d'aqui.

El material en aquesta escola es troba dins de l'aula. A altres escoles el tenen a l'espai de reunió del cicle, o a la sala de professors. Però és bo tenir-lo a mà per poder-ne fer ús en diverses situacions d'aula.

S'ha fet servir a la mateixa activitat el cercle de fraccions i el mur de fraccions, els reglets de fraccions de Freudenthal. Cada model té les seves peculiaritats, avantatges i limitacions.

Per iniciar-se amb el material s'ha demanat als alumnes que mostrin determinades fraccions. Primer, fraccions unitàries, que són les que té el material.

Se'ls ha demanat que justifiquin com es pot saber que una peça sigui una fracció determinada. La resposta d'un dels alumnes ha estat que si agafaven totes les peces, els 8 vuitens, completaria la unitat.


Després se'ls ha demanat que agafin

El material ens permet explicar que el nombre de baix

Quan s'ha passat a representar a la llibreta les fraccions alguns alumnes han optat per calcar les peces, i altres, amb un nivell més gran d'abstracció, han reduit la mida de la unitat i han representat les fraccions mostrant que ja