Un món més sostenible

"L'educació no és neutra ni asèptica". Ja ho deia Paulo Freire. I l'educació matemàtica no en queda exempta. Alguna cosa devem estar fent bé si els nostres alumnes es plantegen preguntes com les que us presentem en aquesta entrada: "Quina quantitat de residus generem?", "Quant CO2 reduiríem si agaféssim més el bus?", "Quant val l'aigua que consumim?" o "Quina despesa generen els llums de Nadal?"

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

Els nens i nenes de P5 de l'Escola Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) volen saber quants residus generen a l'hora d'esmorzar ("berenar" a les Balears) en una setmana. Tal com ens ho explica la seva mestra

"Per tal de reduir la quantitat de residus no orgànics que generem, cal saber quina quantitat n'estem produint. Per saber-ho, els infants de cinc anys vam dur a terme tot un procés d'investigació, partint de la recollida de dades, a partir d'una situació tan propera i quotidiana pels infants com n'és l'hora del berenar. Vam seguir amb la comptabilització d'elements, la relació entre grafia-quantitat, i la suma d'elements, per donar resposta a la nostra pregunta inicial. Però endemés, vam representar gràficament els resultats per extreure'n conclusions, voleu veure quins van ser els resultats? Mireu, mireu!! "

Ens sembla també molt interessant la proposta del documental "Plastificats" del programa 30 minuts de TV3 en el que una família troba al pati de casa seva tot el plàstic que ha llençat al llarg d'un mes. Quan ho veiem prenem consciència del que suposa i també del que podem fer per reduir.

Els nens i nenes de 4t de primària de l'Escola Misericòrdia de Canet de Mar volen saber "Quant val l'aigua que consumim", i investiguen per veure si gastem la que necessiten o si en gastem massa.

La proposta és molt àmplia, i va des del que gasten a casa, fins el consum d'aigua a Catalunya. Un pare d'una alumna els ve a fer una xerrada i acaben analitzant el preu de l'aigua a la factura que els arriba a casa.

I és que al tema de l'aigua li podem treure molt de suc. Des de les anàlisis de l'aigua d'una bassa o del riu a participar en l'anàlisi de l'aigua per col·laborar en el projecte Rius. Fins i tot, es pot estudiar el preu que es paga per l'aigua a ciutats en que el servei és municipal i els gestionen empreses privades.

Font: Plataforma Aigua és vida

Ens sembla molt original el plantejament que fan els nois i noies de l'INS Mare Nostrum d'Alacant. Ens pregunten si "Podries dutxar-te amb una galleda d'aigua?", i parteixen de les declaracions de l'alcalde de Màlaga, que afirma que ell ho pot fer. I es posen a experimentar. Sigui com sigui obtenen dades molt rellevants, com que el consum de l'aigua de la dutxa suposa el 53% de la despesa d'aigua de les llars catalanes. A partir de l'experiment que fan se n'adonen que podrien reduir la despesa i passar al 32% de l'aigua total que fem servir.

Els alumnes d'ESO de l'escola Oak House de Barcelona aborden un altre problema: El CO2 que emeten els vehicles a la ciutat. A partir de la seva pregunta, "Quant CO2 reduiríem si una vegada a la setmana tothom agafés el bus en comptes del cotxe?". Fan enquestes entre els companys, esbrinen quants cotxes i busos hi ha a la ciutat, quin és el consum d'aquests vehicles... i en treuen conclusions.

El tema és de molta actualitat, i més des que sabem que alguns cotxes no podran accedir lliurement a l'àrea metropolitana. Podeu trobar més informació sobre el tema de les emissions de CO2 i dels beneficis de l'ús del transport públic al web https://transportpublic.org/

Font: Transportpúblic org.

I per acabar, un altre tema que és molt controvertit en els dies nadalencs (o cada vegada més i més prenadalencs): "Quina despesa suposa l'enllumenat de Nadal als nostres carrers?" El vídeo ens arriba de la mà dels alumnes de 4t d'ESO de l'Escola Guinardó de Barcelona. Fan l'estudi de tres carrers de la seva zona escola, al llarg de tots els dies en que l'enllumenat està encès. A més de l'estudi, fan propostes de diferents tipus de bombeta, que fan disminuir la despesa energètica.

Consum d'aigua, emissions de CO2, la contaminació que suposa el plàstic... amb aquests vídeoMAT ens hem adonat que els nens i nenes de les nostres escoles estan treballant per la millora de la vida al nostre planeta. Moltes gràcies a tots!!