Banc de recursos del Fem Matemàtiques

A l'any 2015 la Cyntia Riquelme i la Mireia López, membres del grup de treball del Fem Matemàtiques d’ABEAM, van obrir el web Banc de recursos del Fem Matemàtiques (https://bancfm.blogspot.com). De mica en mica, ha anat creixent fins a esdevenir un web de visita obligada per mestres i professorat que vulguin aprofundir en el treball competencial, de forma especial en les competències relacionades amb la Resolució de problemes, Raonament i prova i Comunicació i representació. En aquest web no només trobarem una selecció de problemes comentats sinó, com aspectes destacats, exemples del treball d’alumnes o rúbriques d'avaluació.

El Fem matemàtiques és un concurs que organitza la FEEMCAT des de l’any 1995 i que consta de tres fases. La primera es realitza al centre i es proposen tres petites investigacions matemàtiques que s’han de realitzar en grup. A la campanya del CESIRE Investiguem ja vam dedicar una proposta a aquest concurs que, ens sembla, ofereix una gran oportunitat per fer entrar la investigació matemàtica a l’aula.

Inicialment al Banc de recursos només s’analitzaven alguns problemes del concurs mirant els aspectes matemàtics, didàctics, d’avaluació… Però darrerament han anat afegint altres articles, més reflexius, on toquen aspectes generals com el treball cooperatiu o orientacions sobre com treballar els problemes del concurs a l’aula.

Pàgina principal del web

Estructura dels articles

Fonamentalment, com hem dit abans, es comenten problemes del concurs triats entre els proposats a les dues primeres fases. Ens expliquen per què s’ha triat, i ens comenten el continguts que hi apareixen, les competències destacades i ens mostren algunes solucions. En molts casos, i aquest és un aspecte molt interessant, acompanyen els problemes de produccions d’alumnes i ens donen idees sobre avaluació. Fins i tot, ens mostren exemples de rúbriques que podem descarregar i editar. Segurament, és un dels aspectes diferenciadors d’aquest web respecte a d’altres. A més ens fan propostes per complementar els problemes i anar més enllà de l’activitat explicada.

Un aspecte interessant del web és que permet fer cerques filtrades entre els diferents articles gràcies a les etiquetes. Aquests fan referències als cursos en què es poden treballar, a la relació amb el currículum (tant per blocs com ítems concrets) o si aborden, per exemple, aspectes d’avaluació amb més profunditat.

Exemple de l’esquema d’una de les pàgines

Empaquetem caramels


    • En primer lloc classifica el problema segons els continguts (3 dimensions, context proper, divisibilitat, volum, superfície, optimització…) i el nivell educatiu (ESO).
    • A continuació tenim l’enunciat, que també trobem com a document descarregable per treballar a l’aula.
    • Se’ns comenta el problema parlant-nos de les principals competències que s’hi treballen, alguna proposta de connexió, l’origen del problema o la proposta d’ús de materials (en aquest cas policubs).
    • S’expliquen les solucions de les diferents preguntes, es proposa un recurs per a l’aula (en aquest cas un vídeo) i alguna possibilitat d’ampliació.
    • Després trobem comentaris més amplis sobre les competències que es treballen de manera més destacada.
    • L’apartat de l’avaluació s’acompanya d’una rúbrica editable que ens proposa una gradació dels nivells de competència i les pautes d’observació corresponents.
    • Es presenten exemples comentats, a partir de respostes d’alumnes, sobre cadascun dels nivells d’assoliment.
    • Es tanca la proposta amb la bibliografia utilitzada.

Aspectes destacables del web:

    • Els problemes estan molt ben seleccionats.
    • Són activitats riques competencialment i diverses en el plantejament.
    • En trobem pel Cicle Superior de primària i per a ESO, però algunes es poden adaptar a altres nivells.
    • Es tracten de forma molt completa.
    • Mostren exemples de produccions d’alumnes.
    • Es concreten propostes d’avaluació sobre les activitats.
    • S’acompanyen amb materials utilitzables a l’aula.
    • Hi ha propostes d’ampliació.

Un altres aspecte important són les entrades al web que tracten aspectes més generals. En concret, actualment (desembre 2018) en tenen tres de molt interessants:

Per altra banda des del propi web tenim accés a tots els problemes de la 1a fase que s’han proposat fins ara en el Fem Matemàtiques.

Un apunt final. Els problemes d’aquest concurs són petites investigacions. No són, per tant, activitats de curta durada i de resolució immediata. Justament aquí rau part de la seva riquesa: l’obertura de les investigacions permeten diferents nivells i mètodes de resolució.

Per saber-ne més

    • Banc de recursos per a la resolució de problemes. Mireia López Beltran i Cyntia Riquelme Carvallo (Actes del Congrés Català d’Educació Matemàtica (C2EM). Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya. Barcelona 2016.)
    • Els problemes del Fem Matemàtiques a l'aula. Mireia López Beltran i Cyntia Riquelme Carvallo (Nou Biaix. n. 42. Juny 2018)