Matemàtiques 0-8

L’evolució de l’escolarització des dels primers anys de vida i la recerca han mostrat la importància de l’educació matemàtica en aquestes edats i l'han situat com a predictora de l'èxit educatiu futur.

Progressivament han anat apareixent estudis i propostes que ajuden a veure el potencial d’aprenentatge que els infants tenen des de molt aviat, i la importància que pren que en siguin conscients i desenvolupin la seva capacitat d’aprendre a aprendre.

En trobareu més informació sota el nom d'Early Maths, o matemàtiques primerenques.
Una de les característiques d’aquest fenomen és que està lligat clarament a la inclusió. Es busquen en tot moment maneres de compensar desigualtats i d’assegurar el progrés de tothom, sense exclusions.

Ens ha semblat interessant fer-vos arribar informació d’aquest fenomen i de recursos i propostes què s’estan generant per incorporar aquesta franja d’edat a l’aprenentatge amb ple dret. Hem seleccionat algunes pàgines web què presenten propostes basades en la recerca perquè ho pugueu anar seguint.

Un grup d’experts del Regne Unit presidits per Sue Gifford treballen junts per promoure les matemàtiques de la primera infància i fins als 7 anys. És una iniciativa del Comitè Assessor d’Educació Matemàtica (Royal Society ACME)

Donen suport als adults que treballen amb l'alumnat més jove mitjançant la orientació, la identificació de recursos i la investigació.

D’altre banda, responen a consultes oficials i als organismes que demanen assessorament

Aprenentatge i ensenyament amb trajectòries d'aprenentatge [LT] 2 és una creació dels Drs. Julie Sarama i Douglas H. Clemens, professors universitaris distingits a la Universitat de Denver i co-directors executius de l'Institut Marsico per a l'aprenentatge i l'alfabetització primerenques, dedicat a la investigació i la política social per millorar els entorns d'aprenentatge i els resultats dels nens, des del naixement fins als 8 anys.

La web que us fem arribar, presenta unes trajectòries d’aprenentatge elaborades a partir d’una recerca molt exhaustiva i ben documentada sobre l’aprenentatge en les primeres edats.

DREME és una xarxa creada el 2014 a la Universitat d'Stanford, per avançar en el camp de la investigació i millora de les primeres matemàtiques dels nens des del naixement fins als 8 anys. La formen persones de diverses universitats que tenen com a part de la seva missió el suport al desenvolupament de nous investigadors per ampliar la recerca de manera que inclogui l’educació infantil.

NRICH és una pàgina web de la universitat de Cambridge que ofereix activitats per aprendre matemàtiques amb una característica molt destacada: són activitats que es poden enriquir, és a dir, es poden fer créixer donant oportunitats a tothom, per treballar a diferents nivells de dificultat i de manera de processar les matemàtiques. Aquí us enllacem algunes propostes adreçades a l'etapa 0-8: Early Years Articles.

Altres propostes: