Representació

La representació és un dels 5 processos que teixeixen el que coneixem per la competència matemàtica.  El trobem de manera explícita a la
Competència específica 6. Comunicar i representar, de forma individual i col·lectiva conceptes, procediments i resultats matemàtics utilitzant el llenguatge oral, escrit, gràfic, multimodal, en diferents formats i la terminologia matemàtica adequada, per donar significat i permanència a les idees matemàtiques.

El procés de simbolització comença des del naixement i els símbols són de tipus molt diferent. Veurem la importància d'aquest procés i com podem treballar-lo a l'aula per aprendre més matemàtiques. 

Les matemàtiques tenen el seu propi llenguatge i la comunicació matemàtica sempre implica representació. Les representacions matemàtiques són concrecions d’un concepte, d’una relació, d’una idea... Són l’expressió matemàtica del que es capta  en una situació determinada. Quan es representa un concepte de diverses maneres es copsen propietats comunes que porten a l’abstracció del mateix de manera progressiva. Exemple: Comptar 1.000 quadres. Escola Vila Olímpica. Tana Serra. 

Sovint el desenvolupament de la representació matemàtica s’inicia amb imatges concretes, materials i mica en mica avança, gràcies al llenguatge verbal, cap a formes més abstractes, que inicialment poden expressar-se com a dibuixos de les situacions concretes per avançar cap a diagrames i finalitzar en l’ús del llenguatge simbòlic.   Exemple: Comptar dits. Escola Vila Olímpica. Tana Serra. 

Què és per als infants la representació matemàtica

I

Es tracta d'una línia recta amb nombres igualment separats. En general es dibuixa horitzontal i els nombres creixen de l’esquerra cap a la dreta. Els nombres situats així representen quantitats i donen una imatge ordinal (per la seva posició).  

Podem treballar la recta a diferents etapes educatives, amb diferents nombres... 

En les primeres edats els nombres representats a la recta numèrica són naturals, productes de recomptes.

Es tracta d'una línia recta amb nombres igualment separats. En general es dibuixa horitzontal i els nombres creixen de l’esquerra cap a la dreta. Els nombres situats així representen quantitats i donen una imatge ordinal (per la seva posició).  

Podem treballar la recta a diferents etapes educatives, amb diferents nombres... 

A 1r de primària s’ha plantejat aquest problema, sobre el qual hi ha hagut una conversa matemàtica a la classe, després per parelles han expressat la seva resolució.


Els nens i les nenes de 4t construeixen en una tira en blanc la seva pròpia numèrica per situar dos nombres donats. Primer pacten en grup el nombre inicial i el nombre final.

A quart de primària s’ha plantejat un problema. Després de comentar-lo en veu alta, alguns infants, lliurement, fan servir la recta numèrica per resoldre’l.

Al Tercer Cicle els decimals poden ser entesos com un “zoom”, tal com les fraccions. En els darrers cursos d’Educació Primària els decimals donen una imatge contínua dels nombres.  

Es pot entendre la representació com a expressió de fer matemàtiques. 

Plantejar activitats matemàtiques com a reptes anima als infants a intentar esbrinar-los, de manera que tots s’impliquen per intentar resoldre’ls, cadascú en el seu nivell d'expertesa.