5.52. Tihvin


Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, prăznuită pe 26 iunie, este una cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia. Icoana este păstrată în prezent la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (aprox. 200 km de Sankt Petersburg). Se poate spune însă că nu există în Rusia, vreo biseri­că în care să nu se afle o copie a acestei icoa­ne a Născătoarei de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului de la Tihvin aparține tipului iconografic "Hodighitria" sau "Arătătoarea căii". Potrivit tradiției, această icoană ar fi zugrăvită chiar de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Tradiția susține că Sfântul Apostol, după ce a înche­iat de pictat icoana, a dus-o pe aceasta înaintea Fecioarei spre binecuvântare. Maica Domnului, văzând icoana și amintindu-și de prorocia: "De acum mă vor ferici toate neamurile", a rostit Sfântului Luca prin cuvintele acestea: "Darul meu să fie cu aceas­tă icoană!"

Incă din acel timp, Maica Domnului răspunde prin minuni la rugăciunile rostite înaintea acestei icoane. Mai departe tradiția consemnează faptul că icoana l-a însoțit pe Sfântul Apostol Luca în călă­toriile sale misionare până în Antiohia, unde ea va rămâne pentru o vre­me. Icoana va ajunge, mai apoi, la Ierusalim și, în cele din urmă, la Constantinopol, în biserica din Vlaherne.

In acest loc va rămâne până în 1383 când s-a făcut nevăzută din biserică. Icoana a fost zărită, venind pe apă, de niște pescari lângă Novgorod , fiind cuprinși de o lumină orbitoare. După un timp icoana s-a făcut nevăzută, arătându-se în satul Vamocenit, de pe pârâul Oiati, tot în regiunea Novgorod. Icoana a rămas pentru o vreme în acel sat, pe locul aflării sale fiind ridicată o biserică închinată Maicii Domnului. Inaintea icoanei s-au petrecut numeroase minuni și tămăduiri de boli.

Icoana s-a înăl­țat iarăși în văzduh, purtată parcă de o mână nevăzută; și s-a arătat în locul numit Kojela, unde s-a înălțat iarăși un lăcaș de cult, iar mai apoi o biserică în cinstea Sfântului Acope­rământ al Maicii Domnului. Icoana a dispărut însă și din acel loc, arătându-se după un timp aproape de râul Tihvin. Potrivit tradiției, icoana Maicii Domnului de la Tihvin s-a ară­tat în văzduh în șapte locuri, săvârșind mulțime de minuni, la aceasta fiind văzuți închinându-se chiar și îngeri. Istorisirile vechi spun că, la Tihvin, însăși Născătoarea de Dumnezeu a însemnat locul petrecerii icoanei sale, mutându-se aceasta, într-o noapte, de cealaltă parte a râului. Pe acest loc s-a înălțat o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă mulțimea de minuni și tămăduiri de felurite boli, icoana era vestită îndeosebi pentru apărarea creștinilor de oștirile păgâne, ce căutau să prade adeseori ținutul Tihvin.

In secolul al XX-lea Mănăstirea Maicii Domnului de la Tihvin a parcurs, la fel ca întreaga Ortodoxie din Rusia, o istorie tumultoasă. Mănăstirea a fost închisă în 1924, de puterea bolșevică. Icoana făcătoare de minuni s-a aflat la muzeul raional din Tihvin până în anul 1941. In timpul ocupației germane, vreme de doi ani, icoana s-a aflat în Catedra­la Sfânta Treime din Pskov. Apoi, aceasta va ajunge la Riga și în zona de ocupație americană din Germania. Până în 2004, icoana a fost păstrată de Statele Unite (în Catedra­la Sfânta Treime din Chicago). In anul 1995 Biserica Ortodoxă Rusă a primit în posesie o parte din vechea mănăstire din Tihvin - Biserica Adormirii Maicii Domnului și câteva construcții deteriorate. In anul 2004, icoana Maicii Domnului de Ia Tihvin s-a întors în Rusia, în vechea mănăstire de la Tihvin.

Radu Alexandru