5.12. Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră


Icoana Maicii Domnului cea numită "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră", pictată cu binecuvântarea Sfântului Ioan de Kronstadt, este prăznuită în sâmbăta din săptămâna a cincea a Postului Mare.

"Celei alese dintre toate neamurile, Stăpânei lumii, Fecioarei Născătoare de Dumnezeu, să-i aducem daruri de laude, ca și acum, precum mai înainte, pe cei căzuți îi ridici, pe cei slabi îi întărești, pe bolnavi îi vindeci, de vrăjmașii văzuți și nevăzuți izbăvești, pe cei slabi în credință îi înțelepțești, celor mâhniți le dai tărie să creadă în puterea plină de har a sfintelor tale icoane, învățându-i cu inima și buzele pline de mulțumire și de umilință să-ți cânte ție: Bucură-te, Maica noastră cerească, care cu cuvintele tale, "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră", dăruiești putere plină de har sufletelor noastre!"

Icoana Maicii Domnului "Eu sunt cu voi si nimeni împotriva voastră"

Icoana Maicii Domnului cea numită "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" a fost zugrăvită în anul 1894, de către maicile din Mănăstirea Leushinski. Această icoană a fost pictată cu binecuvântarea Sfântului Ioan de Kronstandt, care, mai apoi, a sfințit-o și s-a rugat înaintea ei, numind-o "Mântuitoarea Rusiei".

In anul 1897, înaintea acestei icoanei a avut loc întâlnirea dintre Sfântul Ioan de Kronstadt și Sfântul Serafim de Virița. Cel din urmă, încă mirean, pe atunci, a fost binecuvântat de Sfântul Ioan, spre nevoința postului și a rugăciunii, și a primit următoarea făgăduință: "Vei fi schimnnic al Lavrei Alexandru Nevski."

Tot la îndemnul Sfântului Ioan, Sfântul Serafim de Virița a repetat nevoința Sfântului Serafim de Sarov, întru rugăciune către Maica Domnului, pentru pacea țării. Cel dintâi i-a zis: "Roagă-te pentru mântuirea Rusiei înaintea acestei icoane." In anul 1937, după mutarea în Virița, Sfântul Serafim s-a rugat înaintea icoanei Maicii Domnului vreme de o mie de zile și de nopți, cerând mila lui Dumnezeu și pacea Rusiei.

Odată, la Sfântul Serafim a venit o familie din Sankt Petersburg, cu un copil foarte bolnav. Până să intre la părintele, copilul deja a murit. Cuviosul a luat pruncul mort și s-a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră!" După o îndelungată rugăciune, Maica Domnului l-a înviat pe copil, care s-a întors sănătos către părinții săi.

Când vestea cea mare a învierii unui mort s-a răspândit pretutindeni, credincioși din toate zonele țării au început să vină în Virița, spre a se închina Maicii Domnului. Atunci, pentru a împiedica răspândirea credinței, autoritățile au hotărât să confiște icoana. In acest timp, din încredințarea lui Dumnezeu, Sfântul Serafim a dăruit icoana spre păstrare unei fiice duhovnicești, monahia Varsanufia.

In anul 1962, icoana Maicii Domnului a fost adusă în Ucraina. Aici, urmând canonul Sfântului Serafim de Sarov și al Sfântului Serafim de Virița, schimonahia Alexandra s-a rugat înaintea icoanei vreme de o mie de zile și de nopți. In anul 1978, cu puțin mai înainte de a pleca la cele veșnice, schimonahia Alexandra a auzit-o pe Maica Domnului zicându-i ziua adormirii sale.

In anul 1997, icoana Maicii Domnului a fost dăruită maicilor din Mănăstirea Sfântul Gheorghe, din localitatea Cernigov, Ucraina. De îndată ce icoana a poposit în obștea lor, întreaga viață monahală a renăscut, obștea s-a înmulțit, lucrările de reparație au fost finalizate, iar slujbele s-au înmulțit.

In data de 23 aprilie 2002, Biserica Ortodoxă din Ucraina a adăugat icoana Maicii Domnului "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" în lista icoanelor "făcătoare de minuni". Ea este prăznuită în sâmbăta din săptămâna a cincea a Postului Mare. Sfântul Ioan de Kronstadt este prăznuit în zilele de 20 decembrie și 1 iunie, iar Sfântul Serafim de Virița este prăznuit în ziua de 21 martie.

Iulian Predescu