5.15. Kasperova


Icoana Maicii Domnului Kasperova (Kasperovskaia) este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia. Potrivit tradiției, icoana Maicii Domnului Kasperova nu a fost la origine destinată cultului public (într-un locaș de cult), cât celui particular, în sânul familiei care a avut-o în posesie. Icoana a ajuns în regiunea Cherson fiind adusă cu sine din Transilvania de către prințul sârb Uros, la sfâșitul secolului al XVI-lea. Timp de veacuri icoana a reprezentat un odor de mare preț, lăsat moștenire din generație în generație.

In anul 1809 icoana se pare că a ajuns în posesia familiei Kasperov. Icoana va fi cunoscută îndeosebi ca făcătoare de minuni după luna februarie a anului 1840 când, Iuliana Ioannovna Kasperova în timp ce se ruga într-o seară înaintea ei a avut parte de o experiență minunată. Privind către icoana Maicii Domnului, aceasta a observat icoana, îndeosebi chipurile reprezentate, înegrite de timp, au devenit în mod miraculos strălucitoare. În scurt timp, icoana a devenit cunoscută în întreg ținutul pentru numeroase minuni, fiind căutată de cât mai mulți credincioși.

In 1852, locuitotii Chersonului au trimis o petiție prin care cereau ca această icoană să fie prezentă în mijlocul lor în fiecare an la praznicul Inălțării Domnului. Icoana petrecea mai puțin de trei luni pe an în satul său de proveniență, Kasperovskii; în restul timpului era purtată în procesiuni în Odessa, Nikolaev, Cherson și în alte orașe din sudul Rusiei.

Icoana Kasperov a Maicii Domnului a apărat de invazia străinilor orasul Odessa în timpul Războiului din Crimeea (1853-1855). Arhiepiscopul Inochentie (Borisov) a hotărât ca “acest eveniment să nu rămână necunoscut posterității” și să se prăznuiască în data de 1 octombrie. Icoana era deja cunoscută drept făcătoare de minuni și a fost recunoscută ca atare de Sfântul Sinod în anul 1840, după cercetarea numeroaselor minuni care au avut loc.

In fiecare vineri se citește Acatistul Maicii Domnului în fața Icoanei Kasperov la Catedrala din Odessa a Adormirii Maicii Domnului.

Icoana a fost picatată în tehnica ulei pe pânză aplicată pe lemn. Este o icoană de timp "Eleousa". Maica Domnului este reprezentată ținându-L pe Pruncul Hristos pe brațul ei stâng. La rândul Sau, Pruncul ține în mâini un sul.

O caracteristică a acestei icoane este faptul că pe marginile ei laterale se găsesc reprezentați Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Muceniță Tatiana. Legat de prezența acestor sfinți în icoană, s-a spus că ar fi putut fi sfinții ocrotitori ai deținătorilor inițiali ai icoanei.

Icoana Kasperova este prăznuită pe 1 octombrie, 29 iunie și în Miercurea Luminată.

Radu Alexandru