5.18. Madona Dudu


Icoana Maicii Domnului, aflată în Biserica Madona Dudu, în centrul orasului Craiova, este o veche icoană făcătoare de minuni. Măreața biserică, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost construită între anii 1750-1756, și a fost refăcută în anul 1844, după dărâmarea ei la cutremurul din anul 1831. Biserica a fost numită astfel - "Dudu" - după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care, după cum spune o veche legendă, a fost găsită într-un dud aflat pe locul Altarului.

Legenda icoanei Maicii Domnului - Madona Dudu

Se povestește că, în livada numită "Livada Gaianului", care se întindea la întretăierea celor mai importante drumuri care treceau atunci prin Oltenia, fiind aproape de vechea piață, mergeau pentru odihnă la umbra duzilor cei mai mulți dintre negustorii care veneau să își vândă marfa în Craiova.

Pe locul bisericii unde se află astăzi icoana Maicii Domnuui se afla o movilă de pământ numită "Dealul Livezii", căci era acoperită cu o livadă bogată peste care trona un dud secular, sădit acolo înainte ca Mihai Viteazu să fie ban al Craiovei. In această livadă obișnuia să își petreacă după-amiezile un negustor al locului care era privit de craioveni ca fiind cam avar.

Intr-o zi, negustorul, în timp ce stătea întins sub un dud, observă o lucire ca de aur printre ramurile copacului. Urcându-se în dud, el găsește o icoană minunată a Maicii Domnului. Luând-o, el a ascuns-o în podul unei case. Peste numai câteva zile însă, cu gândul de a o vinde, el s-a urcat în pod ca să o ia și să meargă cu ea la târg. Insă, minune! Icoana nu mai era acolo unde o pusese el. Mult s-a mâhnit omul, gândind că cineva i-a furat-o pe ascuns.

La scurtă vreme însă, aflându-se negustorul tot prin "Livada Gaianului", el află din nou minunata icoană, în același dud unde o găsise și întâia oară. Luând-o și învelind-o cu o pânză, el plecă direct la târg, spre a-și îndeplini gândul cel dintâi, anume spre a o vinde. O clipă de neatenție fu însă de ajuns pentru ca icoana să se facă iarăși nevăzută. Nu după mult timp, icoana va fi iarăși aflată în dudul cel minunat.

Vestea cu negustorul și cu icoana cea minunata s-a împrăștiat rapid în întreaga zonă. Astfel, proprietarul acelei livezi, clucerul Chiriac Gaianu, un mare boier al vremii, fiind convins că este o minune a Maicii Domnului, hotărăște să construiască o biserică închinată ei, chiar pe locul dudului, iar icoana acesteia să o așeze în interior.

Prima atestare documentară a Bisericii Madona Dudu o aflăm în anul 1758, când aceasta va fi fost deja construită pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Cei care s-au ocupat cu zidirea bisericii "de la Dud" sunt Constantin Fotescu și Hagi Ion Gheorghe.

In anul 1778, un argintar din Sibiu a cărui fiică, prin harul icoanei, se ridicase de pe patul de moarte, a dăruit icoanei frumoasa ferecătură care se vede și astăzi. In anul 1801, în vremea unei nemiloase năvăliri turcești care incendie o treime din târgul Craiovei, singurul odor rămas nevătămat de flăcări a fost icoana Maicii Domnului.

Apoi, în vremea unui cutremur devastator, care a săvârșit multe și mari pagube târgului, icoana a fost găsită sub dărâmături, fără nici cea mai mică zgârietură. Inmulțindu-se tămăduirile săvârșite de icoană și mulțimea pelerinilor, epitropii bisericii au ridicat un azil pentru bolnavi, cunoscut sub numele "Ospiciul Madona".

Recent, un bărbat din Slatina, aflat într-o fază avansată de cancer, a ajuns dinaintea icoanei într-un cărucior cu rotile. Vreme de două săptămâni, el a locuit la o rudă din Craiova, timp în care a mers în fiecare zi să se roage înaintea Maicii Domnului și să se închine icoanei Sale. După numai două săptămâni, el a plecat din biserică pe picioarele sale, mulțumind Maicii Domnului și dând slavă lui Dumnezeu.

Iulian Predescu