5.50. Sporitoarea Grânelor


Icoana Maicii Domnului Sporitoarea Grânelor se numără printre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia. Apariția Icoanei Maicii Domnului Sporitoarea Grânelor este strâns legată de Sfântul Ambrozie de la Mănăstirea Optina, cel plin de iubire părintească, a cârui sfintenie l-a atras și l-a inspirat în mod special și pe Dostoievski, care l-a "portretizat" literar sub chipul Starețului Zosima din capodopera sa "Frații Karamazov".

Icoana a fost pictată cu binecuvântarea Sfântului Ambrozie de la Optina care, în 1890 a cerut egumenei Ilaria de la Mănăstirea Bolkov să-i trimită o reprezentare iconografică în care Maica Domnului să fie reprezentată pe norii cerului, cu mâinile întinse spre binecuvântare, iar la picioarele ei să se afle un câmp de secară, și mai mulți snopi.

Acesta, încă de mic, avea o râvnă deosebită pentru Maica Domnului, cinstind sărbătorile închinate ei, prin priveghere de toată noaptea, și înmulțirea rugăciunilor pe parcursul întregii zile.

Icoana "Sporitoarea grânelor" a fost dăruită de Sfânt mănăstirii de maici Kazan din satul Samordino, provincia Kaluga (închinată Icoanei Maicii Domnului "Kazan"), unde el s-a retras în ultimul an de viață. Așa se putea și închina Icoanei, pe care a considerat-o de la început ca ajutătoare a celor ce muncesc, spre a-și vedea rodul muncii.

Icoana o arată pe Maica Domului ca mijlocitoare în a oferi credincioșilor atât "pâinea cea de toate zilele", cât mai ales "Pâinea Cerească", așa cum citim în Acatistul Maicii Domnului Sporitoarea Grânelor: "Bucură-te, ceea ce ne hrănești cu pâinea vieții".

Sfântul Ambrozie însuși a dat acestei icoane numele "Sporitoarea Grânelor" (Sporitel’nitsa Khlebov), cu ziua de prăznuire, 15 octombrie.

Nu cu mult înainte de adormirea sa, Sfântul a compus un refren special pentru a fi cântat la Acatistul Maicii Domnului, înaintea acestei icoane: "Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Dă-ne și nouă, nevrednicilor, roua harului tău și arată-ne milostivirea ta".

Inainte de trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Ambrozie a dorit să fie realizate replici ale acestei icoane care să fie oferite fiilor duhovnicești mireni.

Intrebat de un părinte, cui îi va încredința așezământul după moartea sa, Sfântul Ambrozie a răspuns: "Las așezământul Impărătesei Cerurilor". Dumnezeu a rânduit ca ziua înmormântarii Sfântului Ambrozie să fie chiar 15 octombrie, ziua prăznuirii icoanei Maicii Domnului "Sporitoarea Grânelor".

Prima minune a acestei icoane a fost consemnată in 1891, un an cu recolte foarte slabe în întreaga Rusie din cauza secetei. In pofida acestor condiții nefavorabile, câmpurile de la Samordino au dat recolta întreagă la vreme.

In anul 1982 o copie fidelă a acestei icoane, realizată de Ivan Feodorovich Cherepanov, unul din ucenicii Sfântului Ambrozie, a fost oferită așezământului nou înființat Piatnisk, din regiunea Voronezh unde era secetă îndelungată. Curând după ce procesiunea cu Icoana Sporitoarea Grânelor a fost încheiată, a început să plouă, iar teama de foamete a dispărut.

Am putea fi tentați să criticăm stilul realist al icoanei, care, deși este încă întâlnit în Rusia, Grecia și țara noastră, se află oarecum în afara tradiției iconografice ortodoxe autentice. Fără a încerca să legitimăm un asemenea realism in iconografie, această icoană reprezintă totuși dovada că nu trebuie să-L reducem pe Dumnezeu exclusiv la standardele noastre de corectitudine. Duhul suflă unde voiește și, cu certitudine, în acest caz, credința și dragostea curate, primează înaintea purității stilistice. Maica Domnului însăși, ne vrea înaintea icoanei sale, mai ales rugători și nu critici de artă.

Să credem că rugăciunile primesc răspuns, că Dumnezeu ne poartă de grijă, că El ascultă rugăciunile credincioșilor și mai ales pe cele ale Maicii Fiului Său! Intr-una din rugăciunile din Ceaslov, cerem Maicii Domnului să mijlocească înaintea lui Hristos pentru noi, deoarece "mult poate rugăciunea Maicii spre bunăvoirea Stăpânului".

Ne putem încredința personal de acest adevăr, doar rugându-ne ei cu credință, cu nădejde și cu dragoste:

"Maicii lui Dumnezeu celei alese dintru toate neamurile și Stăpânei cerului și a pământului, care ne izbăvește pe noi din toată nevoia, cântare de mulțumire îi aducem. Ci tu, Preamilostivă Doamnă de Dumnezeu Născătoare primește rugăciunea noastră cea fierbinte, apără-ne de foamete și pagube, dăruiește pământului nostru rodnicie, Hrănitoare și Sporitoare a țarinilor și grânelor noastre, ca bucurându-ne pururea să strigăm ție: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Dă-ne și nouă, nevrednicilor, roua harului tău și arătată fă milostivirea ta" (Condacul I al Acatistului Maicii Domnului Sporitoarea Grânelor).

Radu Alexandru