5.33. Mănăstirea Secu


Icoana Maicii Domnului numită "Cipriota", o icoană îndeobște cunoscută ca făcătoare de minuni, este așezată în biserica cea mare din Mănăstirea Secu. Aflată la o distanță de numai 4 kilometri de șoseaua Târgu Neamț - Pipirig, la poalele Muntelui Vasan, având înfățișarea unei cetăți medievale, cu ziduri groase și turnuri de apărare, Mănăstirea Secu este o vatră monahală de intensă trăire duhovnicească a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani.

Primii sihaștri de pe pământul actual al Mănăstirii apar în jurul anului 1500, ei așezându-se pe valea pustie a pârâului Secu unde, în anul 1530 sau 1564, vor și înființa Schitul Zosima. Abia în anul 1602, vornicul Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche, împreună cu soția sa, Mitrofana, ctitoresc Mănăstirea de piatră, în formă de cetate, cu biserica cea mare, căreia i-au pus drept hram Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu - Cipriota

Icoana Maicii Domnului Indrumătoarea - Hodighitira, cunoscută și sub denumirea de "Cipriota" a fost dăruită de către domnitorul Vasile Lupu renumitului cărturar al vremii, Sfântului mitropolit Varlaam al Moldovei, ca semn de prețuire deosebită, în anul 1647. Numele icoanei se trage de la faptul că icoana este adusă de domnitor din Insula Cipru, unde este posibil să fi fost pictată între anii 1541-1546.

Intre anii 1647-1718, icoana Maicii Domnului a stat în Biserica Sfântul Nicolae din Cetatea Neamțului, supusă canonic, din anul 1646, de către același domnitor, Mănăstirii Secu. Deoarece în anul 1718 Cetatea Neamțului a fost distrusă din ordinul turcilor, în vremea domnitorului Mihail Racoviță, obiectele mai importante ale Bisericii Sfântul Nicolae au fost aduse la Mănăstirea Secu, printre ele aflându-se și Icoana Maicii Domnului Cipriota.

Icoana Maicii Domnului a fost așezată în biserica Schitului Sfântul Nifon, unde a stat până în anul 1758, când aceasta este adusă în biserica cimitirului Mănăstirii. Mult mai târziu, abia în anul 1876, icoana va fi așezată în biserica cea mare, unde se află și în prezent.

La data de 20 iulie 1879, icoana Maicii Domnului Cipriota a fost îmbrăcată în argint de către boierul Nicolae Albu și soția sa Maria, din Piatra Neamț. Tot în această perioadă, icoana va primi și o strană de lemn, în care ea se află așezată și astăzi, lucrată din fier și lemn bogat ornamentat, în stil baroc.

Cea mai importantă restaurare a icoanei a avut loc între anii 2003-2005, cu binecuvântarea Preasfințitului Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Lucrările au fost săvârșite de către un colectiv de restauratori din Atelierele de Restaurare-Conservare Patrimoniu, de la Mănăstirile Sucevița și Putna. Comisia hotărăște îndepărtarea definitivă a îmbrăcămintei din argint, pentru o mai bună punere în valoare a acestei opere de artă liturgică.

In data de 26 august 2005, Icoana Maicii Domnului Cipriota a fost adusă, în procesiune, de la Atelierele de Restaurare, de la Mănăstirea Putna, și până în marea biserică a Mănăstirii Secu. Pelerinajul a fost unul însoțit de mare bucurie, nenumărați creștini închinându-i-se.

La praznicele Maicii Domnului de peste an, cât și la hramul Mănăstirii, icoana era împodobită cu salbe pe care erau cusute monede din aur și argint dăruite de binecredincioșii creștini în semn de multumire pentru vindecările și minunile săvârșite prin rugăciune înaintea ei. Cu timpul, aceasta tradiție s-a pierdut, însă nu și rugăciunile și cântările de mulțumire.

Credincioșii din zonă păstrează din generație în generație tradiția conform căreia, cu ani în urma, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Secu se schimba la față. Uneori avea chipul mai deschis, iar alteori o găseau cu chipul mai întunecat.

In biserica cea mare a Mănăstirii Secu se află și Moaștele Sfântului Ierarh Varlaam al Moldovei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro