5.9. Czestochowa - Polonia


Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa este una dintre cele mai sfinte relicve din Polonia, cât și unul dintre simbolurile naționale. Icoana este cunoscută și sub denumirile de "Czarna Madonna" și "Matka Boska Czestochowska", ea fiind păstrată în Mănăstirea Jasna Gora, care înseamnă "Muntele Luminos".

Originile acestei icoane, cât și perioada din care ea datează, sunt încă foarte discutate și controversate printre cercetători. Greutatea identificării anului din care datează icoana se datorează mai ales faptului că aceasta a fost zugrăvită încă o dată, peste imaginea originală, în anul 1430, în urma unui atac husit. Icoana fiind grav avariată, ea a necesitat repictarea.

Restauratorii medievali, străini de metoda encaustică de zugrăvire a icoanelor, au realizat că vopseaua pe care aceștia au folosit-o în repararea icoanei, după atacul husit, a atacat atât de mult originalul, încât acesta a devenit complet inaccesibil. Dupa expresia acestora "noua vopsea a măcelarit originalul".

Potrivit cronicarului medieval Risinius, soluția găsită în acea vreme a fost aceea de a șterge imaginea și de a o repicta pe lemnul original al icoanei. Se crede că lemnul pe care a fost pictată icoana este blatul unei mese din casa Dreptului Iosif, la care Maica Domnului și Pruncul au mâncat adesea, în anii copilăriei Pruncului.

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa o înfățișează pe Maica Domnului în ipostaza de Indrumătoare, în greacă "Hodighitria", adică "Cea care arată Calea". Maica Domnului este îmbrăcată într-un veștmânt înflorat. Fecioara nu atrage atenția privitorului spre ea, ci spre Pruncul Iisus, pe care Il și arată cu mana ei cea dreaptă, ca pe Unul ce a venit "pentru noi și pentru a noastră mântuire". Pruncul ridică mâna spre închinător, binecuvântându-l, în vreme ce în mâna stângă ține Evanghelia.

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - istoria

Icoana Maicii Domnului numită "Neagra" este asociată cu imaginea Poloniei de mai bine de șase sute de ani. Istoria acesteia, din-nainte de sosirea ei în Polonia, este zugrăvită în numeroase legende populare. Cea mai îndrăzneață și frumoasă legendă spune că această icoană a fost zugrăvită de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, pe o bucată de lemn din casa Dreptului Iosif, anume pe blatul unei mese.

Unul dintre cele mai vechi documente din Jasna Góra mărturisește despre călătoria icoanei din Ierusalim, prin Constantinopol și Belz, până în Czestochowa, unde a ajuns în luna august a anului 1382. Aici ar fi fost adusă de către Wladyslaw Opolczyk, duce de Opole.

Surse ucrainiene mai noi spun că icoana a fost luată de Wladyslaw Opolski din Castelul Belz, în momentul în care orașul a fost încorporat în regatul Polon. Aceleași documente spun că icoana a fost adusă în Belz, cu mare solemnitate și cinste, de către cneazul Lev I de Galicia.

Florile aurii de iris, zugrăvite pe veștmântul albastru închis al Maicii Domnului, sunt considerate a fi o mărturie a prezenței acestei icoane în Ungaria, fie sub domnia lui Charles I al Ungariei, fie sub cea a lui Louis cel Mare, regi ungari din dinastia de Anjou. Se crede că aceștia sunt cei ce au cerut ca "floarea de iris", simbol al emblemei familiei lor, să fie zugrăvită pe veștmintele Maicii Domnului.

Maica Domnului cea Neagră este mult iubită pentru minunile săvârșite înaintea ei. Se crede că Maica Domnului este cea care a salvat Mănăstirea Jasna Gora, în urma unei invazii a suedezilor, în secolul al XVII-lea.

Acest ajutor al Maicii Domnului l-a făcut pe regele Ioan al II-lea Casimir Vasa să "o încoroneze" pe Maica Domnului ca "Doamna de Czestochowa" și "Regina și Protectoare a Poloniei", în Catedrala din Lwow, în data de 1 aprilie 1656.

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - legende

Icoana Maicii Domnului este numită "Neagra" datorită culorii ei închise, datorate unui incendiu ce a cuprins biserica, dar nu și icoana. Icoana a supraviețuit în chip minunat flăcărilor, însă a rămas afumată, ca marturie a minunii.

Cele două cicatrici de pe obrazul Maicii Domnului sunt urme ale necredinței păgânilor. In anul 1430, când husiții au atacat Mănăstirea Pauline, ei au devastat biserica și au furat obiectele de valoare. Icoana a fost și ea furată de păgâni, ca una ce era veche și de valoare.

Pusă în carele trase de cai, acestea nu s-au putut urni din loc, oricât au fost de forțați caii. Dându-și seama că ceva din căruță îi oprea, ei au dat mai multe obiecte jos. Când au dat jos icoana Maicii Domnului, carele s-au putut mișca. Atunci, unul dintre soldati a lovit icoana cu sabia, de două ori. Când acesta a încercat să o lovească pentru a treia oara, o amețeală puternică l-a cuprins și a murit. In memoria acestui atac, cele două cicatrici au fost păstrate și în noua versiune a icoanei.

Teodor Danalache