5.2. Antiphonitria


Icoana Maicii Domnului cea numită "Impotrivă glăsuitoarea" - Antiphonitria - este una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu păstrate în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos. Această icoană a întărit pământul Sfântului Munte ca loc rezervat în mod absolut călugărilor, interzicând accesul femeilor.

Sfântul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Mulți l-au numit „Grădina Maicii Domnului". In acest loc sfânt, viața zilnică se întrepătrunde în mod obișnuit cu minunile. Fiecare călugăr athonit a văzut sau a trait minuni ale Născătoarei de Dumnezeu. Pentru minunile săvârșite de Maica Domnului, icoanele ei, păstrate în bisericile mănăstirilor, sunt ferecate în aur și împodobite cu pietre și bijuterii scumpe.

Icoana Maicii Domnului numită "Antiphonitria", adică "Impotrivă Grăitoarea", este una dintre cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos. Icoana se păstrează încă și astăzi în Mănăstirea Vatoped, zugrăvită pe peretele stâng al pronaosului bisericii celei mari. Candele ard neîncetat în fața acestei icoane slab luminate de puțina lumină ce intră printr-o mică fereastră.

Această icoană își leagă numele de fiica împăratului Teodosie cel Mare (379-395), numită Galla Placidia. In anul 385, după moartea primei soții, Plachila, prăznuită ca sfântă în ziua de 14 septembrie, împăratul Teodosie cel Mare s-a căsătorit cu Galla. Din prima căsătorie, împăratul a avut trei copiii (Arcadie, Honorie și Pulcheria), iar din a doua căsătorie, el a mai avut o fiică, anume pe Aelia Galla Placidia, viitoarea mamă a împăratului Valentinian al III-lea.

Mănăstirea Vatoped a fost întemeiată, potrivit tradiției locului, undeva pe la sfârșitul secolului al IV-lea, de către împăratul Teodosie I cel Mare. In anul 382, trecând cu corabia de la Roma, spre Constantinopol, fiica împăratului, Galla Pacidia, a venit în Sfântul Munte Athos, spre a se închina și ea în ctitoria tatălui ei.

Vrând să intre în biserica, femeia a auzit o voce ca de tunet, zicându-i dinspre icoana Maicii Domnului: "Rămâi pe loc și să nu mai cutezi a veni aici, de acum înainte. Cum îndrăznești tu, o femeie, să calci în acest loc?" Credincioasă fiind, fiica împăratului s-a smerit și a plecat în grabă din Sfântul Munte Athos. Din dragoste și pocăință, femeia a ctitorit în incinta mănăstirii un paraclis, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Teodor Dănălache