5.11. Esphagmeni


Icoana Maicii Domnului cea numită "Esphagmeni", adică "Injunghiata", este cinstită în chip deosebit pe 21 ianuarie. Este una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu păstrate în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos. Maica Domnului zugrăvită în această icoană, înjunghiată cu un cuțit, din pricina foamei, este ocrotitoarea celor care sunt ispitiți de cârtire și nerăbdare.

Icoana Maicii Domnului "cea Injunghiată" - Esphagmeni - este o frescă pictată în secolul al XIV-lea. Ea se află păstrată în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, așezat lângă biserica mare.

Cândva, a trăit în mănăstire un călugăr diacon ce îndeplinea funcția de ecleziarh. Acest călugăr, din pricina treburilor în care era rânduit, ajungea la trapeză întotdeauna după terminarea mesei. Odată, părinții de la trapeză care strângeau masa s-au mâniat pe faptul că a întârziat iarăși și nu i-au dat nimic de mâncare. Mânia și gândurile rele ale ecleziarhului s-au îndreptat către icoana Maicii Domnului.

Deși o iubea mult pe Născătoarea de Dumnezeu, în acel moment, el nu s-a gândit să o roage să-l ajute. Astfel, el a zis: "Iți slujesc de atâta timp, iar tu nu te îngrijești nici măcar de puțina mea hrană?" Apoi, întunecat de ispită, el a luat un cuțit de pe masă și l-a înfipt în chipul Maicii Domnului. Atunci, o, mare minune! Icoana a izvorât sânge, iar chipul Maicii Domnului a devenit palid. Văzând aceasta, diaconul cel mânios a orbit și a căzut la pământ, fiind părăsit de simțuri. El a rămas în această stare timp de trei ani. Apoi, datorită mulțimii rugăciunilor starețului și ale călugărilor din obște, Maica Domnului i s-a arătat starețului și i-a spus că diaconul este vindecat.

După aceea, diaconul și-a petrecut restul vieții într-o strană din partea opusă icoanei, spre aducerea aminte de nelegiuirea făcută. Inainte de a muri, el a primit iertare de la însăși Maica Domnului, care i-a apărut și i-a spus că păcatul îi este iertat, însă mâna care a lovit cu cuțitul va rămâne neputrezită și după moartea lui, drept aducere aminte celorlalți.

La trei ani după adormirea lui, când a fost dezgropat, deși întregul său trup era întors în cele dintru care a fost luat, mâna lui cea dreaptă a fost găsită întreagă. Această mână se păstrează și astăzi, neputrezită și neagră, lângă icoana Maicii Domnului, care este așezată în Capela Sfântul Dimitrie. Inițial, mâna neputrezită s-a păstrat în biserica mare, însă pentru că închinătorii o socoteau Sfinte Moaște și se închinau ei, călugării au așezat-o deoparte, într-un paraclis.

Teodor Dănălache