5.14. Izbăvitoarea de înec


Icoana Maicii Domnului "Izbăvitoarea de înec" este o icoană rusească pierdută. Această minunată icoană a aparținut bisericii din satul Lenkovo, aflat în apropiere de orașul Novgorod, în Rusia. Deși s-a pierdut, pentru minunile săvârșite în popor, icoana este prăznuită și astăzi, în ziua de 20 decembrie.

"Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din veșnica moarte, prin darul Celui ce S-a născut din tine, Hristos, Dumnezeul nostru, și prin mijlocirea ta cea de maică înaintea Lui, aducem ție, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi, robii tăi, din toate nevoile și suferințele, care strigăm ție: Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!"

Icoana Maicii Domnului - Izbăvitoarea de înec

In localitatea Lenkovo, aflată în apropiere de orașul Novgorod, în Rusia, s-a aflat cândva o veche biserică închinată Soborului Maicii Domnului, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 26 decembrie. Lacul din apropiere a fost numit "Lacul Maicii Domnului", după numele Preasfintei ocrotitoare a bisericii.

In secolul al XVII-lea, invadând regiunea, polonezii au distrus localitatea Lenkovo și vechea biserică a Maicii Domnului. Apoi, când a fost cu putință, pe locul fostei biserici s-a ridicat una nouă, închinată Sfântului Arhanghel Mihail. Se crede că icoana Maicii Domnului așezată în această biserică este cea din vechea biserică.

Icoana a fost găsită pe malul râului Desno, aflat în apropiere, într-un loc în care foarte mulți aveau de îndurat violența valurilor. Mulți s-a înecat, iar mulți abia au mai scăpat cu viață, după ce corabia în care se deplasau a fost zdrobită. Credincioșii au văzut în acest lucru dorința Maicii Domnului de a fi prezentă în acel loc de ispită.

In apropiere s-a aflat vechea biserică și tot acolo a fost construită cea nouă. După aceea, toți cei care erau nevoiți să strabată râul prin acel loc se opreau în dreptul bisericii, intrau în ea și se închinau Maicii Domnului. Din acel timp, necazurile pătimite pe râul Desno s-au rărit simțitor, până ce au dispărut cu totul.

Vestea binecuvântarii Maicii Domnului asupra acelui loc și înmulțirea minunilor săvârșite înaintea icoanei sale s-a răspândit în întreaga Rusie. Maica Domnului din această icoană a fost socotită "ocrotitoarea marinarilor și a celor ce călătoresc pe ape".

In seculul al XVIII-lea, icoana a fost mutată în Mănăstirea Schimbarea la Față, unde a rămas până în anul 1917, când a avut loc Revoluția rusă. Din acel an s-a pierdut urma icoanei Maicii Domnului cea "Izbăvitoare de înec", dar minunile ei au rămas în conștiința rușilor de pretutindeni. Icoana este prăznuită și astăzi, în ziua de 20 decembrie.

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

O, Preasfântă Stăpână, Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului Dumnezeului meu Iisus Hristos, cad înaintea ta și mă rog ție, Maicii Impăratului, mai înainte îndreptând către tine această nevrednică a mea rugăciune, pe care și primind-o Maica Impăratului Aceluia ce împărătește cerul și pământul, o du la Impăratul împăraților, Domnul tuturor, la Fiul și Dumnezeul tău, și cere mie iertare de toate păcatele mele. Vieții mele dă-i îndreptare și la sfârșitul meu trecere neîngrozită de vrăjmașii cei din văzduh; fii mie povățuitoare, să-mi deschizi dumnezeiasca intrare a Impărăției și acolo să mă îndulcesc de dulceața raiului și de veselia acelei cetăți înalte, a Ierusalimului de sus cel preafrumos și de frumusețile lui cele nespuse; de strălucirea luminii Treimii celei cu trei străluciri și de dulcele glas al cântărilor îngerești. Cărei slave și bucurii mă fă moștean și părtaș cu toți sfinții, că toate le poți ca Maica Impăratului celui atotputernic. Și acum, dar mai ales în acest ceas, mă auzi pe mine, cel ce stau înaintea ta, Stăpână cu totul milostivă. Ia aminte, Doamnă Impărăteasă, spre mine, care aduc ție cântare de rugăciune!

Iulian Predescu