5.23. Mănăstirea Dervent


Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent este o icoană făcătoare de minuni, mult iubită de credincioșii ce pășesc pragul mănăstirii dobrogene.

"Unele icoane sunt vindecătoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducătoare de ploi binecuvântate și protectoare ale mănăstirilor și familiilor credincioase. Fără îndoială, toate icoanele sunt făcătoare de minuni și ajutătoare credincioșilor. Dar unele poartă o harismă specială, pe care o simte numai cel ce se roagă mult și cu lacrimi în fața sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Bălan).

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, a fost donată Mănăstirii Dervent în anul 1940, de moștenitorii adormitului în Domnul, I. Chipără, detalii înscrise și pe icoană, în partea inferioară a acesteia. Icoana reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus era o veche moștenire de familie, transmisă din generație în generație.

Icoana de la Mănăstirea Dervent a fost zugrăvită în anul 1820, ea vădind influențe stilistice occidentale, îmbinate cu varianta iconografică bizantină a Maicii Domnului Glicophilousa, adică "Maica Domnului Dulce Iubitoarea".

In data de 7 septembrie 1940, atunci când Cadrilaterul - județele de la sud de Dunăre - a fost cedat Bulgariei, familia Chipără emigrează peste Dunăre, în zona Dobrogei. Grăbind plecarea, membrii familiei nu și-au putut lua decât o parte dintre lucrurile agonisite de o viață. Când să iasă din casă, un glas necunoscut se auzi în urma lor, de trei ori zicând: "Dar pe mine nu mă luați." Abia a treia oara și-au dat oamenii seama de unde venea glasul, anume din icoana Maicii Domnului.

Maica Domnului este înveștmântată într-un veștmânt albastru, având broderie aurită, iar pe deasupra un acoperământ de culoare roșie, potrivit canoanelor iconografice bizantine. Pruncul Iisus, înveștmântat într-un veștmânt alb, acoperit cu un altul roșu, își întoarce chipul spre privitor, deși mâinile îi sunt orientate spre gâtul Maicii Sale.

In data de 7 martie 1940, icoana este restaurată și luminată, adusă în starea actuală. Cu această ocazie s-a scos la iveală și inscripția din partea stângă, jos, care indică anul și proveniența acesteia.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Dervent se păstrează în partea stângă a pronaosului, în biserica centrală. Icoana este înălțată pe o strană, credincioșii având obiceiul să treacă pe sub aceasta, spre a lua binecuvântare și mângâiere.

Minunile săvârșite de către Maica Domnului față de credincioșii ce îngenunchează înaintea icoanei sale din Mănăstirea Dervent sunt multe și felurite, spre slava lui Dumnezeu și bucuria celor ce-L iubesc pe El.

Sursa: CrestinOrtodox.ro