Errors als mitjans

És freqüent que als mitjans (premsa, televisió...) apareguin estadístiques, i també ho és que continguin errors o es malinterpretin els resultats. Molt més infreqüent, però també real, que les informacions es mostrin, de forma esbiaixada. Cal parar atenció a aquestes qüestions perquè, com a ciutadans, estiguem alertes a errors i manipulacions.

A la proposta 4 (març-2013) apareixien un vídeo sobre la preparació d’enquestes i un text de Martin Gardner sobre tria de dades (mitjana, mediana i moda) que també es podrien utilitzar per reflexionar sobre el tema que plantegem ara.

Vegem algunes més

  • Gràfics estadístics

El web malaprensa recull multitud de gràfics estadístics comentats que poden ser una bona font de material per a les aules. En triem alguns.

Ha crescut molt ràpidament el sou del funcionariat o passa alguna cosa amb l’escala dels anys?

Són correctes les proporcions del segon gràfic?

Què podem dir de les dues barres de la dreta? Guarden alguna proporció?

Està Espanya per sobre o per sota de la mitjana europea en l'informe PISA 2012? I la puntuació de Madrid? I les proporcions en general?

Guarden els sectors la proporció correcta ?

Telemadrid

Quin efecte visual té truncar l'escala del gràfic?

Telemadrid

Un gràfic que no cal comentar aparegut a la televisió veneçolana per presentar el resultat de les eleccions presidencials del 14 d'abril de 2013

Justifica el "forofisme" aquestes desproporcions?

Es poden buscar també models de gràfics utilitzats incorrectament. Per exemple sovint s’utilitzen gràfics lineals, que uneixen punts mostrant una continuïtat, amb paràmetres no continus

  • Sumes de percentatges

Un altre exemple clàssic és que la suma de percentatges no doni 100.

  • El marge d’error

A moltes estadístiques s’indiquen el marge d’error i l’interval de confiança. Són paràmetres estadístics que cal mirar sempre i que, com a mínim a batxillerat, serien convenients de treballar amb calma.

Recollim una proposta per treballar amb GeoGebra. En aquesta podem veure un titular sobre una enquesta referida a la intenció de vot on es diu que el PP supera al PSOE en un 0,5% (PP - 36%, PSOE - 35,5%) i, en lletra petita, que el marge d’error és 2,18%. Es poden treballar els valors màxims i mínims jugant amb aquest marge i observar que en un dels casos seria la diferència seria d’un 3,86% a favor del PSOE. Es pot fer un titular així en aquestes condicions?

Al bloc El pati descobert hi ha una entrada del 2008 que estudia un curiós exemple d’anàlisis utilitzant el marge d’error.

També podeu veure com treballar aquests conceptes amb EXCEL en aquest enllaç.

  • Enquestes o requestes

Un altre treball que es pot fer a l'aula és discutir sobre el grau de validesa de les enquestes ràpides que es fan a molts programes de televisió recollint missatges per SMS o a la premsa digital, o sobre les "enquestes al carrer" on tres o quatre persones triades aleatòriament opinen sobre un tema i semblen representar l'opinió de tothom.

  • I per als més petits

Al llibre Los asesinos matemáticos atacan de nuevo, de Claudi Alsina, es fa ressò de la següent informació:

“L’aeroport de Niça és, respecte al nombre de passatgers anuals, el segon de França després del d’Orly i el Charles De Gaulle”

El comentari de l’autor és el següent: “Això recorda aquell acudit absurd que deia: van dos i cau el del mig”