You Cubed
(Jo Boaler)

El web Youcubed presenta la visió de les matemàtiques de Jo Boaler i el seu equip de la Universitat de Stanford. El seu objectiu és fomentar una visió de l’aprenentatge que porti a tot l’alumnat a assolir l’èxit en l’aprenentatge de les matemàtiques, a tenir una mentalitat de creixement i a fer un ús flexible del coneixement matemàtic. Neix de la necessitat de combatre l’elevat fracàs escolar dels estudiants en matemàtiques i d’atendre la gran necessitat d’alfabetització quantitativa de la nostra societat. La seva aportació està en la línia del DUA (Disseny Universal de l’Aprenentatge) i es concreta en propostes i exemples de l’àrea de matemàtiques.

Les seves propostes estan fonamentades en la neurociència i desenvolupades per a tots els nivells des d’infantil fins a secundària.

Per entendre una mica tot el que hi ha al darrera feu un cop d'ull a aquest pòster (Enllaç al document ampliat)

Normes positives a fomentar a les classes de matemàtiques

  1. Tothom pot aprendre matemàtiques als nivells més alts

  • Animeu els estudiants a creure en ells mateixos. No hi ha una persona "matemàtica". Tothom pot assolir els nivells més alts que vulgui, amb un treball dur.

  1. Els errors són valuosos

  • Els errors us fan créixer el cervell. És bo lluitar i equivocar-se.

  1. Les preguntes són realment importants

  • Feu sempre preguntes, responeu sempre a preguntes. Pregunteu-vos: per què té sentit això?

  1. Les matemàtiques són creativitat i donar sentit

  • Les matemàtiques són un tema molt creatiu que consisteix, bàsicament, en visualitzar patrons i crear camins de resolució que altres puguin veure, debatre i criticar.

  1. Les matemàtiques són connexions i comunicació

  • Les matemàtiques són plenes de connexions i són una forma de comunicació. Representar les matemàtiques en diferents formes, per exemple, paraules, una imatge, un gràfic, una equació i enllaçar-les. Anima't a explicar-ho fent servir codis de colors.

  1. La profunditat és molt més important que la velocitat

  • Els millors matemàtics, com Laurent Schwartz, pensen lentament i profundament.

7. La classe de matemàtiques ha de servir per aprendre, no per mostrar el rendiment.

  • (crec que vol dir Les matemàtiques són una assignatura en la que podem millorar. La nostra capacitat no és fixa. Cal deixar temps per aprendre i perseverança.

En aquest web a TASKS --> High Quality Teaching Examples, es pot trobar una conversa matemàtica dirigida per Cathy Humphreys . Mostra com conduir una conversa que mostri les diverses formes de comprendre i pensar una mateixa proposta matemàtica.

La importància que té per a cadascú veure com s’acull la seva proposta i com, tot i ser diferent a la d’altres, es valora que aporti un punt de vista diferent i interessant, és clarament un motor d’aprenentatge. En aquest cas, la conversa es realitza amb mestres en formació i es fa una lectura que ressalta la riquesa del contingut matemàtic que va apareixent.

En el mateix apartat hi ha una actuació amb alumnat a càrrec de Jo Boaler on es veu com un grup de nens i nenes visualitzen 7 punts per comptar-los. És remarcable l’esforç que fan per verbalitzar el que han fet per comptar-ho i com es van mostrant maneres molt i molt diferents de percebre i comptar una mateixa quantitat, donant veu a cadascú i valorant totes les maneres d’entendre-ho. Una demostració de conversa matemàtica interessant.

Un dels temes en que estan treballant ara és el de la Ciència de les dades, relacionant l’estadística amb la classificació, els percentatges o el coneixement de l'entorn, tant a parvulari com a primària i secundària. Un tema que han actualitzat a partir de la pandèmia de la COVID-19 i que val la pena explorar.