PuntMat

El Blog del PuntMat és, sens dubte, un dels webs més importants que tenim al país sobre educació matemàtica, tant és així que ha rebut el premi Maria Antònia Canals 2018 . Iniciat al 2011 per David Barba, Cecilia Calvo i Anna Cerezo, compta ja amb 233 articles en el moment d'escriure aquest comentari (febrer de 2019). Tot els articles son propostes perfectament transferibles a l'aula, tant per a educació primària com per a la secundària obligatòria. Hi trobarem idees per treballar totes les dimensions i, de forma molt especial, les de resolució de problemes i raonament i prova.

Tasques riques

Si un nexe tenen totes les activitats que ens mostren al blog és la de que són tasques riques. Segons els autors del web tasques riques són "aquelles que en un inici són accessibles a tots els alumnes però permeten plantejar nous reptes a partir de l'enunciat inicial. Aquelles que inviten als alumnes a prendre decisions, a que especulin, que formulin hipòtesis, que justifiquin, que expliquin, que reflexionin, que interpretin..., tasques que promouen el debat i la comunicació, encoratjant preguntes del tipus «què passaria si?» "(Suma, 82).

Un exemple pot ser la tasca Tangram de Median en la que es proposa la construcció de quadrilàters simples a partir de quatre triangles rectangles idèntics. L'exploració no només porta a la descoberta exhaustiva de tots els quadrilàters sinó a la comparació de figures (formes, àrees i perímetres), classificació, cerca de simetries, etc. L'activitat encara es pot estirar més precisant mesures especials dels triangles com 3-4-5 o 5-12-13 (Tangram de Median 2a part).

És molt interessant que a la gran majoria d'articles ens mostren produccions d'alumnes a partir de les tasques proposades.

Pràctica reproductiva i pràctica productiva

Un altre dels eixos principals del blog és l'enfocament del treball d'aula en un ambient de resolució de problemes. En referència a les tasques de mecanització, que no defugen en absolut, hi ha una defensa ferma de la descoberta per part de l'alumne/a i de la cerca d'estratègies pròpies com a pas previ i necessari abans d'abordar formes més estandarditzades de resolució. Ens diuen que "les destreses aritmètiques bàsiques (comptatge, càlcul mental, etc) necessiten pràctica. Però no hi ha una única manera de portar a terme aquesta pràctica: es pot fer de manera reproductiva, quan només s’enfoca a l’automatització de les destreses bàsiques, o productiva, quan aquest objectiu s'assoleix de manera més indirecta ambientant-lo en la resolució d'un problema."

Són abundants els exemples relacionats amb el càlcul aritmètic o les rutines algebraiques. Mostrem alguns exemples:

  • A Mondrian i la dissecció d'un quadrat en rectangles proposen una activitat en la que es fan productes i restes, tot connectant els primers amb l'àrea de rectangles, però en el marc de la descomposició d'un quadrat en rectangles més petits, tot atenent la diferència entre el més gran i el més petit.
  • A Pràctica de divisions decimals, s'investiguen les condicions perquè una divisió tingui com a resultat un nombre enter, un decimal finit, un periòdic pur o un periòdic mixt. Si fem una taula i pintem de color cada tipus de resultat, els patrons visuals obtinguts ens ajuden a descobrir les pautes.
  • A Pràctica productiva: sistema d'equacions se'ns convida a practicar la resolució d'equacions, però fent tot un joc d'observacions a partir d'anar canviant els coeficients amb algunes condicions especials.

Actualització

Un altre aspecte molt interessant del Blog del PuntMat és la seva actualització constant. Actualització en dos sentits diferents. Per un costat freqüentment amplien articles anteriors a partir de reformulacions de les activitats, ja siguin pròpies o a partir de les aportacions fetes per altres mestres i professors. Per un altre costat, perquè els seus autors realitzen una cerca constant d'activitats en molts altres webs i que sempre citen, la qual cosa multiplica la possibilitat de trobar noves propostes d'aula interessants. No només ens ho expliquen sinó que ens obren multitud de portes.

Navegació

El web del PuntMat és un blog. Per tant els articles s'ordenen per data de publicació. Tot i així existeix la cerca per paraules, per etiquetes i, de més utilitat, la que es pot fer per blocs curriculars o nivells educatius.

Altres seccions

Entre les seccions del blog n'hi ha tres d'interessants.

  • AppletsPuntmat

Si seguim l'enllaç arribarem a un altre blog separat d'aquest en el que hi ha una àmplia selecció d'applets, sovint agrupats per tipus de contingut de l'activitat, i àmpliament etiquetats per nivells o temes.

  • Espai Jordi Esteve

Un projecte del PuntMat dedicat a donar a conèixer i recollir activitats al voltant dels materials manipulatius

  • Publicacions i xerrades

L'activitat formativa del David Barba i la Cecilia Calvo és imparable. Però també s'han dedicat a escriure. En aquesta secció trobarem enllaços a conferències (algunes realitzades per encàrrec del CESIRE-CREAMAT, com les destinades al càlcul aritmètic a primària o a geometria) i a articles que podem trobar en obert. Són d'especial interés els que formen la sèrie de 19 articles Ell@s tienen la palabra publicats a la revista Suma entre el 2012 i el 2018.

Subscripció i xarxes

Tenim la possibilitat de subscriure'ns al blog per rebre per correu els nous articles publicats. És una forma de seguiment molt còmoda.

Per altra banda no es pot menystenir seguir als seus autors a twitter, ja que no només ens assabentarem de les novetats dels blog sinó que sovint se'ns fan propostes breus que no hi apareixen.

També estan presents a Instagram (puntmat_puntmat)