Fotografia matemàtica

A Catalunya tenim diferents i interessants concursos de fotografia matemàtica (Photomat, ADEMGI, APMCM...), però el que té el web amb més recursos que ens poden ser d'utilitat a l'aula és el del Concurs de Fotografia Matemàtica d'ABEAM que, en el moment d'escriure aquest article (maig de 2019), va per la seva 20a edició. Al seu web (http://fotografiamatematica.cat/ ) podem trobar no només una gran selecció de fotografies guanyadores, sinó que hi trobarem també propostes didàctiques fetes a partir d'algunes de les imatges. És un web que ens aporta idees molt lligades amb la dimensió de comunicació i representació. Les fotografies estan fetes per alumnat de primària, secundària, batxillerat, escoles d'adults, FP i també per professorat i PAS.

Al seu web podem llegir que:

“Una foto és matemàtica si hi ha intenció per part de l’autor de que així sigui. Aquesta intenció matemàtica ha de quedar reflectida clarament en el títol de la foto, en el que s’ha de fer referència, d’alguna manera, al contingut matemàtic.”

Entre els objectius declarats trobem els següents:

    • Fer veure a l’alumnat de primària, secundaria, batxillerat, cicles formatius i al professorat que les matemàtiques estan immerses en la realitat que ens envolta.
    • Fer un treball matemàtic diferent al que es fa habitualment a les aules plantejant activitats per a la diversitat de l’alumnat.
    • Millorar l’autoestima de l’alumnat.
    • Fomentar l’esperit crític de l’alumnat.
    • Desenvolupar la competència artística i creativa de l’alumnat.
    • Donar eines didàctiques al professorat que despertin en l’alumnat la curiositat per conèixer quin és l’entrellat de la bellesa que ens envolta.

Seccions del web

  • Les fotografies. Hi podem veure totes les fotografies seleccionades (amb títol i miniatura) o bé tot fent una cerca per etiquetes. És molt recomanable fer-hi una ullada per fer-se una idea general de la qualitat i originalitat de les fotografies triades.
  • Exposició. L'any 2016 el Grup de fotografia matemàtica d'ABEAM va dissenyar una exposició itinerant formada per 10 plafons i que es deixa en préstec als centres durant una setmana. En aquesta secció hi trobarem les condicions de préstec i una guia didàctica amb idees d'activitats.

Imatge d'un dels plafons

  • Recursos didàctics. En l'actualitat hi ha més d'una vintena de propostes adreçades a tots els nivells educatius des de primària a batxillerat. A cada proposta podem trobar la fotografia i una fitxa didàctica descarregable. En alguns casos també podrem descarregar construccions fetes amb GeoGebra.

Mirem resumits dos exemples:

A la proposta Combinatòria amb el piano, basada en la fotografia 3 dits, 12 notes = 220 combinacions de Berta Pérez (1r cicle d'ESO) se'ns convida a verificar la certesa del títol fent agrupaments i fotografies de tres alumnes a partir de grups inicials de 5, 6... fins a poder deduir quantes s'obtindrien amb 12 alumnes.

A la proposta Mitjanes, medianes, modes…, basada en un fotografia La mitja del mig és la mitja i la mitjana però no la moda de Patrícia Darnel (1r cicle d'ESO), ens convida a que els alumnes inventin un títol, donar després el títol original i discutir la seva adequació, buscar les definicions de mitjana, mediana i moda per, finalment, convidar a l'alumnat a fer les seves pròpies fotografies relacionades amb estadística.

  • El concurs. En aquesta secció trobarem la informació bàsica del concurs: les bases, els premiats de cada edició, la història del concurs... i la informació sobre el calendari que el Grup de Fotografia Matemàtica edita cada any i sobre com aconseguir-lo. Cal dir que el concurs es realitza en dues fases. La primera es fa al propi centre, en la aquests trien una fotografia per nivell per passar a la segona fase de caràcter general. Hi ha un premi del públic que l'atorguen els assistents a l'acte de lliurament de premis.

Finalment, cal dir que podem seguir el Grup de Fotografia Matemàtica d'ABEAM també per twitter: @fotomatiques.

També que podem utilitzar totes les fotografies penjades al web (per ús no comercial) amb l'única condició de citar l'autoria i títol de les imatges.

I ens agradaria destacar que l'any 2016 el grup va rebre el Premi Matemàtiques i Societat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer "per la sèrie de Concursos de Fotografia Matemàtica, que organitzen des de l’any 2000, com una eina per interessar els alumnes a aprofundir en les matemàtiques i saber-les relacionar amb altres aspectes de la vida quotidiana."

Per saber-ne més

En els darrers temps el Grup de Fotografia Matemàtica ha intervingut en diferents jornades i congressos a més d'haver participat en algunes publicacions de didàctica de les matemàtiques:

Els altres concursos de fotografia matemàtica

Polígons en dansa

  • multiMATge, és el nou format del concurs de fotografia matemàtica d'ADEMGI. En aquesta modalitat les fotografies són grups de tres o quatre imatges relacionades entre elles.

Octògons, més habituals del que semblen de Berta Riera (Secundària)

  • FotoMath. Concurs bianual organitzat pel Departament de Matemàtica de la Universitat de Lleida obert a la participació general.

Espiral numèrica, d'Iirina Bellvehi Alfonseda