Google-zoekopdracht

Zoeken op Google? Ja, daar kennen we alles van. Tenslotte maakt de zoekmachine het ons makkelijk om in no time webpagina, video's, afbeeldingen of pakweg de uren van de bioscoop op te zoeken. En toch: wie iets verder gaat dan de standaard zoekopdrachten, merkt al snel dat je mits een aantal eenvoudige 'truukjes' echt het onderste uit de kan kunt halen bij Google.

Doorzoek een specifieke site

Niet elke site heeft een even handige interne zoekmachine. Wil je je research beperken tot één specifieke site, voeg dan aan je gewone zoekopdracht 'site:' toe, gevolgd door de domeinnaam. Let op: er mag nergens een spatie staan en je hoeft ook geen http:// aan de domeinnaam toe te voegen. Dat levert bijvoorbeeld 'Google site:blogs.tijd.be' op.

Gebruik Google als wereldklok

Hoe laat is het nu eigenlijk in San Francisco, Srinagar of Santiago de Chile? Google vertelt het je rechtstreeks op de resultatenpagina wanneer je 'time Stad' als zoekopdracht gebruikt. Dit truukje schijnt wel enkel op Google.com te werken, eenzelfde zoekopdracht op Google.be lever geen resultaat op.

Zoek op een periode

Een Google zoekopdracht hoeft niet altijd even precies te zijn. De site geeft je ook netjes resultaten als je in plaats van een jaartal een periode van enkele jaren opgeeft. Dat doe je door tussen begin en eindjaar van de periode twee puntjes te zetten (zonder verdere spaties). Zoek je bijvoorbeeld op 'olympische spelen 1950..1960', worden er achter de schermen 11 zoekopdrachten uitgevoerd, telkens met een andere jaartal. Je krijgt dus pakweg ook resultaten voor de Olympische Spelen van 1956.

Filter woorden weg

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je pakweg naar pagina's over een vriend of collega zoekt terwijl je alleen maar resultaten krijgt over naamgenoten. Weet dan dat je Google ook kan vragen bepaalde woorden weg te filteren. Of beter gezegd: je kan aangeven dat bepaalde woorden niet mogen voorkomen in de resultaten. Dat doe je door net voor het woord in kwestie - en opnieuw zonder spatie - een minteken te plaatsen. Een zoekopdracht als 'Neil Armstrong -moon -maan' levert bijvoorbeeld infor over een scoutsgroep en een DJ op, eerder dan over de eerste man op de maan.