Wie oplet, doet slimme koopjes!

Vrijdag 1 juli gaat de koopjesperiode officieel van start. Tijd om u klaar te houden voor uw aankopen! Maar laat u niet in de luren leggen. Waarop moet u letten?

(netto) - Zeven op de tien consumenten zijn ervan overtuigd dat ze in de koopjesperiode zaakjes kunnen doen. Dat blijkt uit een enquête van OIVO uit 2010. In 2007 waren slechts drie op de tien consumenten daarvan overtuigd. Maar steeds meer mensen vinden ook dat we waakzamer moeten zijn tijdens de ‘solden’. Consumenten kunnen hun budget vaak niet in de hand houden en ze kopen dikwijls impulsief om geen koopjes te missen. Hoog tijd voor 10 tips.

1. Ga vooraf op zoek!

Ga vlak voor de koopjes op zoek naar die kledingstukken die je per se wilt kopen. Ga ook naar uw favoriete winkels en vraag naar uw maat. Zo weet u op voorhand of er een grote voorraad is dan wel of het om een uniek stuk gaat.

2. Koop in de week voor de koopjes

Elke winkel heeft tijd nodig om de artikelen te ordenen en af te prijzen. Vaak beginnen verkopers de dagen voordien al met nieuwe etiketten op de kledingstukken te plakken. Doorloop de rekken vooraf, dan kunt u vaak al een mooi zaakje ontdekken. Dikwijls vindt u nog veel stukken in verschillende kleuren en maten. En meestal is het nog erg rustig vlak voor de ‘solden’. En aangezien de vermelde prijs geldt, kunt u wellicht nog voor de periode officieel begint een interessant koopje doen!

3. Neem iemand mee

Neem een vriend of vriendin mee tijdens het shoppen. Zo kunt u elkaar helpen en heeft u ook meteen iemand bij u die zijn of haar mening kan geven over het kledingstuk. Door samen met anderen de artikelen te bekijken stoot u ook sneller op wat u zoekt.

4. Ga niet over uw budget!

Al te vaak overschrijden kooplustige fashionista’s hun budget voor de koopjes. Lijst vooraf op welke zaken u echt nodig hebt en welk budget u daarvoor wilt uittrekken. En houd u ook aan uw budget! Zo vermijdt u impulsieve aankopen en een overvolle kleerkast.

5. Trek makkelijke kleren aan

Wie kledij gaat kopen, trekt het best een outfit aan die gemakkelijk is. Op die manier gaat passen heel wat sneller. Voor dames is een topje altijd handig. Dan kunt u T-shirts of pulls gewoon in de winkel passen zonder in de rij te moeten staan.

6. Koop niet om maar te kopen!

Voor verkopers is het uiteraard de bedoeling dat ze veel voorraad van de hand kunnen doen tijdens de zomerkoopjes. De producten in de etalages zijn wel flink afgeprijsd, maar dikwijls is uw maat, of de kleur of het model dat u het best past al uit de rekken. Laat het dan zo. Kopen om te kopen is geen goede zaak!

7. Bekijk het kledingstuk in detail

Een leuk blouse of een hippe wortelbroek mag dan al afgeprijsd zijn met 60% korting, als het kledingstuk verkleurd is, er een scheur of gat in zit, koopt u het beter helemaal niet. Inspecteer elk stuk heel goed voor u het koopt. Heeft u een afgeprijsd product gekocht dat een zichtbaar gebrek (bevlekt kledingstuk, jurkje met gaten) vertoont, dan heeft u als consument geen enkel verhaal tegen de verkoper.

8. Vermijd de nieuwe collectie!

Veel mensen worden tijdens de ‘solden’ in de winkel afgeleid door de leuke kleuren van de nieuwe herfstcollectie. Wilt u echt een kledingstuk voor de zomer op de kop tikken voor een lage prijs? Dan blijft u beter kijken in de rekken van de zomerkoopjes.

9. Laat u niet bedriegen

Een doorstreepte prijs op het etiket zet klanten aan om te kopen, blijkt uit onderzoek van OIVO. Een prijs die doorstreept is, zal de interesse van de consument naargelang het soort product met 5 tot 15 procent doen toenemen. Bekijk het verschil in prijs dus goed. Een halve euro verschil maakt niets uit!

10. Wacht een beetje af

De kortingen lopen meestal op naarmate de weken in juli vorderen. Vaak is het interessant om te wachten. Zo maakt u meer kans op aanzienlijke kortingen, soms zelfs tot -70 of -80 procent!

http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/budget/Wie_oplet-_doet_slimme_koopjes!.9076497-2214.art