Groendak Project Wijk RieteDries Wondelgem

Artikels en persberichten over dit dossier i.s.m. Stad Gent

(Niet alle andere projecten zijn hieronder met hun details terug te vinden, via de link kan je deze wel volledig verkrijgen)

9 bewonersgroepen uit 7 verschillende Gentse wijken zetten samen in op energiebesparing of CO2-reductie in Gent. Nieuwe projecten kan je indienen tot 30 september 2015.

Op 9 juli 2015 keurde het Gentse schepencollege de allereerste subsidieaanvragen voor ‘Duurzame Wijken' goed. De eerste Gentse duurzame wijkprojecten zijn nu van start gegaan.

Samen in actie

Met de subsidie ‘Duurzame Wijken’ ondersteunt de Stad Gent buurtbewoners die gezamenlijke projecten opzetten om op wijkniveau energie te besparen en de CO2-uitstoot te verlagen. Deze nieuwe subsidie is een belangrijk instrument in de uitvoering van het klimaatplan, op weg naar een klimaatneutraal Gent. Gentenaars kunnen samen innovatieve projecten bedenken en uitwerken om hun wijk duurzamer te maken.

Een expert helpt bij uitvoering

Met de subsidie ‘Duurzame Wijken’ zullen de bewonersgroepen een expert inhuren die hen helpt om hun project uit te werken. Dat kan gaan over het ontwikkelen van financiële modellen, of over het opstellen van een businessplan, draaiboek of haalbaarheidsstudie. Of ze kunnen er begeleiding in de organisatie van een groepsaankoop mee financieren.

Van de eerste lichting projecten keurde een jury 9 projecten uit 7 verschillende wijken goed. De thema’s waarrond de buurtgroepen werken zijn heel divers: energiezuinig (ver)bouwen, collectieve energievoorziening, verlichting, groendaken, duurzame voeding…

Collectief groendak op garageboxen

De buren van de nieuwe wijk Rietedries in Wondelgem willen hun buurt zo ‘groen’ mogelijk maken, en willen daarom met buurtbewoners een groendak aanleggen op 32 garageboxen. Een expert begeleidt hen in het technische proces (onderzoeken van de draagkracht, het afvoeren van water, beplanting, …). Om de ingreep betaalbaarder te maken organiseert de burengroep een groepsaankoop. Daarnaast trekt het burencollectief het project zodat de deelnemende buurtbewoners ontzorgd worden. Vóór de werken door hen te informeren over voor- en nadelen, kosten voor aanleg, tijd voor onderhoud, enzovoort. Tijdens het project volgt het collectief de werken op. En erna helpt de groep bij het aanvragen van de subsidie voor groendaken en opvolgen van het project. De groep zal hun aanpak en resultaten van dit project neerschrijven in een draaiboek zodat ook andere buurten hiermee aan de slag kunnen.

Ook inspiratie?

Heb je ook een idee om samen met je buren aan de slag te gaan?

De volgende indienronde voor duurzame wijkprojecten loopt tot 30 september 2015.

Buurtbewoners met ideeën kunnen die vooraf aftoetsen bij de Dienst Milieu en Klimaat.

Dienst Milieu en Klimaat, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge

tel 09 268 23 00

sofie.verhoeven@stad.gent