Wat kost huren bij Airbnb/9flats/VRBO/Vacationrentals/... voor huurder & verhuurder?

Post date: May 7, 2015 10:54:43 AM

Websites als Airbnb en 9flats maken het mogelijk snel en eenvoudig een kamer of woning te huren bij particulieren. Maar die sites doen dat niet gratis. Hoeveel rekenen ze precies aan en aan wie? We vergeleken enkele grotere platformen.

Websites voor vakantiewoningen zijn de uithangborden van de zogenaamde ‘peer to peer’-economie, waarbij producten en diensten rechtstreeks tussen consumenten verhandeld worden. Een rist online platformen faciliteren die transacties. Ze bieden de verhuurder een mooie etalage aan (online en/of via een mobiele app), ze proberen zo veel mogelijk (be)zoekers naar hun site te lokken, ze handelen de betaling af en ze bieden vaak nog extra diensten aan, zoals verzekeringen of een reviewsysteem.

Al die dienstverlening heeft natuurlijk een prijs, die wordt doorgerekend aan de verhuurders en/of huurders van de woning. Hoe die kosten berekend en verdeeld worden, verschilt sterk van de ene site tot de andere. Het loont de moeite de prijsstructuren goed te bekijken en te vergelijken, zowel voor de verhuurder als voor de huurder. In de tabel hebben we opgelijst hoeveel kosten de platformen aanrekenen en wie daarvoor moet betalen.

Een vervelend kenmerk van veel websites is dat de prijs die een huurder uiteindelijk betaalt fors hoger kan liggen dan wat aanvankelijk geafficheerd wordt. De boekingscommissie voor de huurder wordt vaak pas achteraf getoond, en er kunnen ook nog kosten aangerekend worden voor de schoonmaak, voor de betaling per kredietkaart of andere diensten. Om echt de prijzen te kunnen vergelijken, bent u dus verplicht om telkens door te klikken naar de boekingspagina.

Aanbod

Naast de prijs is het aanbod het belangrijkste criterium om voor een bepaald verhuurplatform te kiezen. Dat aanbod kan sterk verschillen van plaats tot plaats: sommige platformen zijn beter vertegenwoordigd in bepaalde steden of landen. Bij wijze van voorbeeld deden we de test voor enkele willekeurig gekozen wereldsteden.

De site met het grootste wereldwijde aanbod is zonder twijfel Airbnb (airbnb.be), dat veruit de grootste naamsbekendheid heeft. Dat grote aanbod lokt kandidaat-huurders, waardoor het ook voor verhuurders interessant is om hun kamer of woning op Airbnb te adverteren. Ze moeten rekening houden met een commissie van 3 procent op elke verhuursom. Stel dat u een kamer 100 nachten per jaar kunt verhuren tegen 60 euro per nacht, dan loopt de commissie dus op tot 180 euro per jaar.

Als verhuurder bent u goedkoper af bij het concurrerende Duitse platform 9flats.com, dat vooral in Europa is uitgegroeid tot een volwaardige concurrent voor Airbnb. U betaalt er geen kosten om een woning te verhuren, maar dat wordt gecompenseerd doordat de huurders er meer geld moeten op tafel leggen: tot 15 procent boven op de geafficheerde overnachtingsprijs.

Zowel Airbnb als 9flats biedt verhuurders ook een soort verzekering tegen schade die door huurders wordt veroorzaakt. Bij Airbnb noemen ze dat een ‘verhuurdersgarantie’ (geen echte verzekering) en schermen ze met een maximaal bedrag van 800.000 euro. Bij 9flats gaat het wel degelijk om een echte verzekering en ligt het maximale bedrag op 500.000 euro, met een vrijstelling van 250 euro.

De Amerikaanse groep Homeaway.com, die ook de websites Vacationrentals.com en VRBO.com uitbaat, hanteert twee formules voor verhuurders. Ofwel betaalt u een vast abonnementsgeld per jaar en geen kosten per boeking, ofwel adverteert u gratis en betaalt u een commissie per boeking. Hoe meer woningen, hoe duurder de woningen en hoe frequenter u verhuurt, hoe interessanter de ‘vaste’ formule wordt. Bij die vaste formule hebt u weer de keuze uit verschillende pakketten. Simpel uitgelegd: hoe meer u betaalt, hoe prominenter uw advertentie aan bezoekers wordt vertoond. Deze sites lijken ons vooral geschikt voor (semi-)professionele verhuurders die meerdere woningen willen aanbieden en beheren.

Ook Flipkey, een onderdeel van de reisadviessite TripAdvisor, biedt de keuze uit twee verhuurformules. De site vermeldt evenwel geen duidelijk tarief voor de formule met jaarlijks abonnement, en ook de andere prijsinformatie was erg moeilijk te vinden. Belangrijk om weten is dat een advertentie op Flipkey automatisch wordt doorgeplaatst op een dozijn andere platformen, onder meer op TripAdvisor.

Azië

We namen ook een kijkje bij enkele minder bekende platformen. Het Singaporese Roomorama is vooral interessant als u een accommodatie zoekt in Azië. Als huurder betaalt u boekingskosten, maar het is niet duidelijk hoe die precies berekend worden. Roomorama ontwikkelde een betalingssysteem waarin het zelf als tussenpartij fungeert. Het bedrijf incasseert de reissom van de huurder, die in ruil een pincode krijgt waarmee hij kan inchecken. Op dat moment wordt het geld overgemaakt aan de verhuurder, waarbij Roomorama een commissie inhoudt van 3 procent. Frequente verhuurders kunnen een korting genieten van 2 procent op de omzet van hun geaccepteerde boekingen.

Housetrip laat uitschijnen dat de verhuurder geen kosten betaalt, maar in feite rekent het wel degelijk een ‘mark-up’ aan boven op de prijs die de verhuurder wenst te ontvangen. Het gaat ‘typisch om 10 à 20 procent’, lezen we in een verloren hoekje van de website. Dat betekent dus dat een kamer waarvoor u pakweg 50 euro per nacht wenst te ontvangen, op de site wordt aangeboden tegen 55 à 60 euro. Wij vinden dat een erg mistige manier van werken.

Het Duitse Wimdu is zo mogelijk nog vager over de aangerekende tarieven, maar in essentie wordt hetzelfde systeem gehanteerd als bij Housetrip. De aan de reiziger aangerekende ‘servicekosten’ zijn er buitensporig hoog, en we vonden een verontrustend hoog aantal negatieve recensies over de slechte klantenservice van dit bedrijf. Opletten dus met deze site.

BRON: http://netto.tijd.be/reizen/Wat_kost_huren_bij_Airbnb_en_co.9630390-2218.art