9 tips voor een goedkopere gezondheid

Meer dan 1 op de 5 Belgische artsen was niet geconventioneerd in 2009 en bepaalde dus vrij zijn ereloon. Wat spaart u uit als u op consultatie gaat bij een geconventioneerde arts? En wat kunt u nog doen om uw gezondheidsfactuur te verminderen? 9 tips.

Lees ook

Exact 7.827 van de 34.255 artsen die het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) geïnventariseerd had, hielden zich niet aan de tarieven die overeengekomen waren met de verzekeringsinstellingen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS).

De artsen die zelf hun ereloon kozen in 2009, leverden wel maar 17 procent van de medische prestaties. Elke niet-geconventioneerde arts verricht dus minder prestaties dan zijn collega die zich wel aan het verbintenistarief houdt. Er zijn regionale verschillen. In Brussel is 30 procent van de artsen niet geconventioneerd. In Vlaanderen en Wallonië kiest 21 procent van de artsen vrij zijn ereloon.

1. Kies voor een geconventioneerde arts

De vertegenwoordigers van de artsen, de ziekenfondsen en het Riziv komen regelmatig bij elkaar om de officiële tarieven voor medische honoraria vast te leggen. Maar dat akkoord tussen artsen en ziekenfondsen is niet bindend. Artsen die zich eraan houden, noemt men ‘geconventioneerd’. De ‘niet-geconventioneerde’ artsen kunnen vrij hun prijs bepalen. Een bezoek aan een huisarts kost 22,98 euro. Het ziekenfonds betaalt daarvan 17,09 euro terug (18,86 euro wanneer u een globaal medisch dossier heeft, zie punt 2). Bij een niet-geconventioneerde huisarts betaalt u (een pak) meer, maar de terugbetaling blijft dezelfde. U zoekt best een geconventioneerde arts (huisarts of specialist)bij u in de buurt.

2. Laat een globaal medisch dossier aanleggen

Een globaal medisch dossier (GMD) wordt opgesteld door uw huisarts en bundelt alle gegevens over uw gezondheid. Het bevat ook verslagen van andere zorgverleners. Dat leidt tot een beter gecoördineerde en dus efficiëntere zorgverlening. Het GMD is gratis: u betaalt 28,15 euro per jaar aan uw huisarts, maar het ziekenfonds betaalt u dat bedrag volledig terug. Bovendien geniet u 30 procent vermindering op het remgeld voor alle raadplegingen bij uw huisarts. U krijgt ook korting wanneer u op consultatie gaat bij een specialist die door uw huisarts werd doorverwezen.

3. Vermijd te veel geneesmiddelen en onderzoeken

Sommige mensen raadplegen verschillende artsen voor uiteenlopende gezondheidsproblemen. Vaak vergeten ze daarbij hun andere lopende behandelingen te vermelden. Met alle gevolgen van dien: geneesmiddeleninteracties, ernstige ongemakken, nieuwe raadpleging, nieuwe behandeling, bijkomende kosten. Als een arts u een medische behandeling voorschrijft die al op vraag van een andere arts werd uitgevoerd, moet u hem daar ook van op de hoogte brengen.

4. Neem een abonnement in een wijkgezondheidscentrum

Een medisch huis is een wijkgezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners in teamverband samenwerken: huisartsen, kinesisten, verplegers, specialisten uit de sector van de geestelijke gezondheidszorg, diëtisten, enzovoort. Ideaal dus om dicht bij huis ‘elementaire’ (en dus niet gespecialiseerde) gezondheidszorgen te genieten. Vooral als het medisch huis dat u kiest, de traditionele betaalwijze ‘per prestatie’ vervangt door een ‘forfaitair’ systeem. U verbindt er zich dan contractueel toe om alleen een beroep te doen op de artsen van het medisch huis. In ruil daarvoor krijgt u een ‘abonnement’. Uw ziekenfonds stort maandelijks een vast bedrag aan het medisch huis, of u er nu naartoe bent gegaan of niet. U betaalt zelf niets. Klik hier voor meer informaties.

5. Reken op de maximumfactuur

Met een maximumfactuur (MAF) worden uw jaarlijkse medische kosten beperkt tot een bepaald maximum. Dat maximum wordt elk jaar vastgesteld in functie van uw statuut of uw inkomen. De sociale MAF wordt alleen toegekend aan personen met een RVV- of OMNIO-statuut, met een maximum van 450 euro per jaar. De inkomensmaximumfactuur is afhankelijk van het netto belastbaar inkomen van uw gezin. In beide gevallen wordt het remgeld volledig terugbetaald zodra het maximumbedrag wordt bereikt. De MAF wordt automatisch door uw ziekenfonds geactiveerd.

6. Durf met uw huisarts over geld te praten

Liefst 78 procent van de Belgen is ervan overtuigd dat generische geneesmiddelen doeltreffend zijn. Toch maken ze slechts 25 procent van de voorschriften uit. Vraag aan uw arts om u een generisch (en dus goedkoper) geneesmiddel voor te schrijven. U kunt ook een voorschrift op stofnaam vragen. Uw arts vermeldt dan het actieve bestanddeel op het voorschrift en u overlegt met uw apotheker welk geneesmiddel hij u aflevert.

Lees ook: 5 tips voor goedkopere medicijnen

7. Aarzel niet om een verhoogde tegemoetkoming te vragen…

… als u denkt daar recht op te hebben. U betaalt dan minder voor uw medische zorgen (raadplegingen, geneesmiddelen, hospitalisatiekosten).

  • Het RVV-statuut (RVV= recht op de verhoogde tegemoetkoming) heeft in de eerste plaats betrekking op mensen die een gehandicaptenuitkering, een leefloon of een inkomensgarantie voor ouderen ontvangen.
  • Het OMNIO-statuut (=aanvulling op het RVV-statuut) kan u worden toegekend als uw bruto belastbaar inkomen in 2010 lager was dan 15.364,99 euro (verhoogd met 2.844,47 euro voor elk gezinslid). Die verhoogde tegemoetkoming wordt niet automatisch toegekend. U moet ze aanvragen bij uw ziekenfonds. www.netto.be/RVV

8. Dek u in met een aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering dekt kosten die niet door de verplichte verzekering worden terugbetaald, zoals de ‘parallelle’ geneeskunde (homeopathie, acupunctuur, enzovoort). U kunt de verzekering ook inroepen voor dure behandelingen waarvoor de wettelijke tussenkomst vaak ontoereikend is, zoals orthodontie, optiekkosten, enzovoort. Informeer u bij uw ziekenfonds. Steek ook eens uw licht op bij andere ziekenfondsen, want de aangeboden diensten en voordelen kunnen erg verschillend zijn.

9. Vergelijk eerst de prijzen voor u in het ziekenhuis wordt opgenomen

De prijsverschillen tussen ziekenhuizen en binnen eenzelfde ziekenhuis kunnen vaak erg groot zijn.

Vergelijk de tarieven hier.

http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/wellness/9_tips_voor_een_goedkopere_gezondheid.8970519-2217.art