Viber - Gratis mobiel bellen

Nog een goed voornemen nodig voor 2011? Wat dacht je van een minder gepeperde gsm-rekening? De nieuwe smartphone-app Viber kan je daar een handje bij helpen, terwijl je er nauwelijks iets voor hoeft te doen. En dat is nog maar één pluspunt ten opzichte van gevestigde waarden als Skype.

Op de zoveelste Skype-kloon zit niemand meer te wachten. Viber (iTunes-link) is gelukkig meer dan dat. De enige overeenkomst is dat beide diensten je in staat stellen om met je smartphone ‘gratis’ te bellen via WiFi of een 3G-netwerk. Gratis tussen aanhalingstekens, want zonder een betalend internet- of data-abonnement kom je natuurlijk niet ver.

Een eerste belangrijk verschil met Skype is dat je voor Viber geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt. Een registratieproces is er niet; gewoon de app installeren en je kan meteen gesprekken voeren. In tegenstelling tot bij Skype hoef je ook niet op zoek te gaan naar buddies. Viber kijkt gewoon in het standaard adresboek van je telefoon, checkt online welke van je contactpersonen de dienst ook gebruiken en maakt die personen makkelijk herkenbaar middels een paars icoontje. Op het moment van schrijven telde ons adresboek tot onze eigen verbazing al negen Viber-gebruikers, en dat terwijl de app vooralsnog enkel beschikbaar is voor de iPhone (versies voor Android- en BlackBerry-toestellen zijn voor ‘zeer binnenkort’, lezen we op Viber.com). Overigens kan je vanuit de applicatie ook al je andere contactpersonen bellen, zij het aan de gebruikelijke tarieven.

Nog een troef van Viber is dat de app niet actief hoeft te zijn om een oproep te ontvangen. Zelfs als je het programma compleet hebt afgesloten via het balkje met recente toepassingen, ben je nog steeds bereikbaar. Met Skype lukt dat niet; je contactpersonen krijgen op dat moment simpelweg de melding dat je offline bent. Een bijkomend voordeel van ‘always on’ zijn is dat Viber je onmiddellijk waarschuwt wanneer je een gesprek hebt gemist. Bij Skype zie je dat wederom pas als je de app daadwerkelijk opstart.

Last but not least: tijdens onze testperiode was de geluidskwaliteit van Viber beduidend beter dan wat we van Skype gewend zijn. Dat komt uiteraard ook doordat de nieuwe dienst nog lang niet zoveel gebruikers heeft (en dus een minder belast netwerk), maar op dit moment is het zonder meer een pluspunt.

Een artikel over Viber is evenwel niet compleet zonder een woordje te besteden aan de eigenzinnige en daarom omstreden privacy policy van het Israëlische bedrijf achter de app. Als gebruiker van het programma stem je er namelijk mee in dat er een kopie van je adresboek op de servers van Viber wordt bewaard – of toch in elk geval van de namen en telefoonnummers in dat adresboek. Dat is, zo claimen de makers, nodig om jou te kunnen vertellen welke van je contactpersonen Viber intussen ook gebruiken. ‘Als we dat niet zouden doen, kreeg je enkel een nummer te zien wanneer iemand je probeert te bereiken, en dat is gewoon niet handig’, zo klinkt het. Plausibel of niet, het is nogal onrustwekkend dat een programma dat met je adresboek aan de haal gaat zomaar langs de anders zo kritische app-keuringsdienst van Apple kan passeren. Zeker als je weet dat je de makers ook nog toestemming geeft om gegevens zoals je gsm-nummer door te spelen aan derden. Al lijkt Viber zich daarbij (voorlopig?) te beperken tot één bedrijf, zijnde een sms-dienst die je af en toe een geoorloofd berichtje stuurt, bijvoorbeeld bij een gemiste oproep. Reclameboodschappen hebben we in elk geval nog niet ontvangen op onze telefoon.

De privacy-policy van Viber mag dan de wenkbrauwen doen fronsen, voor veel gebruikers weegt dat duidelijk niet op tegen de onmiskenbare voordelen van de app: ook in ons land behoort Viber intussen tot de meest gedowloade programma’s uit de App Store.

http://blogs.tijd.be/tzine/2011/01/gratis-mobiel-bellen-zo-simpel-kan-dat-dus-zijn.html