(sterke) drank fors goedkoper in Luxemburg

Post date: Aug 8, 2016 10:35:22 AM

“De maatregel is een maat voor niets. Het enige wat hij doet, is een hele sector om zeep helpen.” Geert Van Lerberghe, topman van de sector­federatie voor wijn en sterkedranken, is ongerust nu de gevolgen van de accijnsverhoging op sterkedranken geleidelijk duidelijk worden. De Belg slaat zijn alcohol massaal in het buitenland in: één op de vier flessen wordt over de grens gekocht.

Een ongeziene stormloop was het, eind oktober vorig jaar. Consumenten wilden nog snel hun voorraad alcohol vullen voor de accijnsverhoging op 1 november inging, en repten zich naar de supermarkten. Ze sloegen vooral sterkedrank in, waar de prijsstijging het sterkst was. Per fles kwam er gemiddeld 2,6 euro bij.

Bedoeling van de maatregel was het gat in de begroting verder te dichten. Per maand ­rekende de regering op 15 miljoen euro extra inkomsten. “Maar negen maanden na de verhoging is duidelijk dat hij zijn doel mist”, zegt Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van ­Vinum Et Spiritus, de sector­federatie voor wijn en gedistilleerde dranken.

De verkoop van sterkedrank heeft sinds november een duik van 33 procent genomen, blijkt uit cijfers van de federatie. “Dat betekent niet dat de Belg minder drinkt”, zegt Van Lerberghe. “Hij koopt zijn alcohol gewoon meer in het buitenland. Liefst één op de vier flessen sterkedrank die in België worden geopend, is over de grens aangekocht.” Een prijsvergelijking liegt er niet om (zie grafiek). Het zijn overigens niet alleen de accijnzen die er een rol in spelen. Ook de btw op sterkedrank is lager over de grens.

NEGEN MAANDEN NA ACCIJNSVERHOGING WORDT ÉÉN OP DE VIER FLESSEN IN BUITENLAND GEKOCHT

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160728_02403522?_section=61841218&utm_