Pas op voor deze 5 domme beleggersfouten

Fouten maken we allemaal, het is tenslotte menselijk. Als investeerder zijn er echter enkele bijzonder domme fouten die u beter kan vermijden. Lees en leer!

In hun nieuwste boek 'Why Smart People Make Big Money Mistakes and How to Correct Them' hebben Gary Belsky en Thomas Gilovich het uitgebreid over irrationeel gedrag en hoe dat leidt tot domme en dure financiële beslissingen. Gelukkig bieden de auteurs ook inzicht in hoe u uw fouten opnieuw kan rechtzetten. Een eerste stap is in elk geval om deze 5 grote beleggersfouten te herkennen.

1. Meer lijden onder verlies dan plezier halen uit winst

Mensen hebben in het algemeen een natuurlijke afkeer van verlies. 100 euro verliezen doet dus meer pijn in vergelijking met het plezier dat men heeft wanneer men eenzelfde bedrag wint. Dat is ook meteen de reden waarom mensen zich inconsistent gedragen op het vlak van investeringsrisico’s. Het kan best dat u zich conservatief gedraagt om uw winst te beschermen - door uw winnaars te verkopen en zo uw profijt te verzilveren – maar roekeloos bent om verlies te vermijden door bijvoorbeeld vast te houden aan verliezende aandelen in de hoop dat het tij zal keren. Die afkeer dwingt sommige beleggers ertoe om hun hele portefeuille te verkopen tijdens onrustige beursperioden. Maar de markt proberen te timen werkt jammer genoeg niet op lange termijn.

2. Te veel belang hechten aan ongewone gebeurtenissen

Veel mensen denken met angst terug aan de beursval van 2008 en vergeten daarbij dat aandelen in verloop van tijd de meest consistente investeringswinsten hebben geboden. Investeerders pompen vaak geld in beleggingsfondsen die het recentelijk goed hebben gedaan, omdat ze er verkeerdelijk vanuit gaan dat er meer achter het succes zit.

3. Verlamd zijn door de vele mogelijkheden

U mag uzelf niet laten overrompelen door een overvloed aan opties, want niet reageren kan zware financiële gevolgen hebben. Zo zijn er mensen die geen geld willen halen uit superconservatieve, laag renderende pensioenfondsen omdat ze het niet zien zitten een beter alternatief uit te zoeken. Beperk dus uw opties. Doe eventueel een beroep op betrouwbare screeners om de mogelijkheden alvast te beperken of laat ze zelf de beslissingen voor u nemen.

4. Kleine getalletjes negeren

Mensen hebben de neiging om volgens hen onbelangrijke cijfers, zoals de kosten van beleggingsfondsen, te negeren. Dat kan met de tijd echter een verrassend groot effect hebben op uw returns. Een investering van 10.000 euro met een kostenratio van 0,5 procent kost u ongeveer 180 euro op 3 jaar, maar bij 1,5 percent loopt dat al op tot zo’n 500 euro. Op die manier kan een fonds met lage kosten op 15 jaar al snel 7 procent van uw potentiële return afsnoepen, terwijl een fonds met hoge kosten zelfs 20 procent kan verslinden.

5. Niet begrijpen wat de kans is om de markt te verslaan

De meeste investeerders doen er goed aan om in eerste instantie te blijven bij de gewone indexfondsen. De kans is groot dat u het beter doet dan al die brave zielen die geloven dat ze de wet op gemiddelden kunnen verslaan en beter kunnen doen. Hoge transactie- en managementkosten, foute psychologie en de wet op gemiddelden zijn vaak een last voor actief beheerde portfolio's. Indexfondsen halen de emotie uit het investeren. En de meest succesvolle beleggers zijn nu eenmaal diegenen die hun beslissingen niet laten beïnvloeden door hun emoties…