Wat kost een verzekering voor uw smartphone

Als u met een smartphone rondloopt, hebt u toch al gauw zo'n 300 à 600 euro op zak. U kunt uw toestel maar beter niet verliezen, laten stelen of erop gaan zitten!

(netto) – Smartphones zijn in. De verkoop van die hightechtelefoons is gestegen met meer dan 80% in de eerste twee maanden van 2011 ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat blijkt volgens statistieken die de krant Le Soir heeft gepubliceerd.

Eind verleden jaar waren er al 1,46 miljoen smartphones in gebruik in België. Dat cijfer zou eind dit jaar nog een stuk hoger moeten uitkomen: één Belg op de vijf overweegt om zich op korte of middellange termijn een smartphone aan te schaffen.

600 euro op zak

Hun prijs schommelt gemiddeld rond 325 euro. Maar de duurste – en meest gewilde – kosten circa 600 euro, zoals de HTC Sensation of de iPhone 4 van Apple. Met een dergelijk prijskaartje aarzelen veel consumenten niet om hun technologische hebbeding te laten verzekeren.

"Gelet op het feit dat mijn telefoons tot nu toe geen lang leven beschoren waren, ben ik ingegaan op het verzekeringsvoorstel van de verkoper toen ik mijn eerste smartphone kocht", vertelt Hélène. Ook Hervé heeft een dergelijke verzekering afgesloten uit angst dat hij zijn iPhone breekt of dat hij gestolen wordt, in het zwembad valt of verloren raakt. Niet zonder verwondering voegt hij eraan toe: "Mijn verzekering dekt zelfs het verlies van mijn telefoon, ongelooflijk."

Wat kost zo'n verzekering en wat wordt er gedekt?

Prijzen op de markt

Een smartphoneverzekering is te krijgen in gespecialiseerde winkels zoals The Phone House, Allo Telecom, Belcompany of rechtstreeks bij uw operator. Het principe is altijd hetzelfde: u kiest uit een tariefrooster waar de prijzen verschillen naargelang van de gewenste dekking.

Proximus bijvoorbeeld stelt 4 verschillende verzekeringstypes voor. Die dekken alle elektronische of mechanische problemen, naast fysieke schade door bijvoorbeeld een val. Maar als u ook de schade door vloeistoffen wilt dekken, moet u de Comfort-verzekering nemen (3,99 euro/maand) in plaats van de Standard-verzekering (1,99 euro/maand). Als u diefstal vreest, gaat u voor de Premium (4,99 euro/maand) en als u vaak spullen verliest, kunt u terecht bij de VIP-verzekering (7,99 euro/maand) om ook het verlies van uw smartphone te dekken.

Bron: Belgacom

Opgelet, met uitzondering van de Standard gaan al die verzekeringen gepaard met een eigen risico (van 25 tot 50 euro). Let ook op de geografische zone van de dekking. De Standard-verzekering is beperkt tot België en de Comfort-verzekering is beperkt tot Europa. De andere polissen dekken de hele wereld.

Waarde van de gsm?

Via de Allo Telecom-winkels stelt BASE een ander soort tariefrooster voor, waar de maandelijkse premie verschilt naargelang van de waarde van de gsm en de gekozen verzekering (Comfort** of Comfort**+). Die twee producten dekken de oxidatie, de mechanische en elektrische schade, ongevallen (valpartijen en schokken), diefstal met inbraak, en frauduleuze oproepen. Comfort**+ beschermt ook tegen diefstal met geweld en diefstal onder bedreiging van geweld.

Voor een smartphone van 250 euro betaalt de klant 5,50 euro/maand of 5,99 euro/maand. Maar in de twee gevallen is er een eigen risico van 30 euro. Als de smartphone meer dan500 euro kost, stijgt het eigen risico tot 50 euro en kan de klant kiezen tussen 11,50 euro/maand en 12,50 euro/maand.

Ook de verzekering die The Phone House voorstelt, varieert naargelang van de waarde van de telefoon. Die kost 19,99 euro/kwartaal (eigen risico van 20 euro) voor een toestel van 250 euro. Bedraagt de aankoopprijs meer dan 500 euro, dan komt de verzekering op 29,99 euro/kwartaal (eigen risico van 35 euro), maar diefstal wordt niet gedekt. Als u die extra bescherming erbij wilt nemen, komt de premie uit op 42,50 euro/kwartaal (eigen risico van 50 euro).

http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/multimedia/Wat_kost_een_verzekering_voor_uw_smartphone-.9078992-2216.art