Google+ uitgelegd in vijf mogelijkheden

Google+ is de jongste speler in de ondertussen erg lange rij sociale netwerken. Je kan er, net zoals bij Facebook of Twitter, vrienden ontmoeten, van gedachten wisselen en foto's, video's of links delen. Maar waarom zou je dan in 's hemelsnaam nog een account moeten aanmaken en opnieuw beginnen vrienden toevoegen als je je al knus geïnstalleerd hebt op Facebook?

Het is natuurlijk een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden, al kan het helpen om te weten dat Google+ er op heel wat punten een andere filosofie op nahoudt dan de bestaande sociale netwerken. Een overzicht van wat je er zoal mee kunt:

1. Circles: je contacten beheren

Elke contactpersoon die je op Google+ toevoegt, stop je vervolgens in één of meerdere ‘circles’. Dat zijn netjes afgebakende groepen die van pas komen wanneer je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s op het netwerk wil plaatsen. Bij het delen daarvan kan je heel precies bepalen welke circles ze te zien krijgen en wie er dus commentaar op kan leveren.

Omgekeerd kan je circles ook gebruiken als filter. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor enkel de updates van je collega’s of enkel de foto’s van je vrienden van de sportclub te tonen.

2. Hangout: videochatten

Hangout is de naam die Google op videogesprekken plakt, vergelijkbaar met Skype maar tegelijkertijd iets uitgebreider. Zo chat je op Google+ gratis met maximum 10 contacten. En je kan er niet alleen in tekstvorm met elkaar praten, maar bijvoorbeeld ook samen dezelfde YouTube-video bekijken.

Een hangout begint met een uitnodiging aan alle leden van een circle, bijvoorbeeld alle collega’s die samen met jou aan een project werken. Google+ brengt de eerste tien contacten die op je uitnodiging ingaan, in een kamer onder en kijkt via een stukje spitstechnologie constant wie aan het woord is om die persoon in beeld te brengen. Je hoeft dus geen beurtrol af te spreken of de hele tijd tien kleine beeldjes in de gaten te houden.

3. Huddle: snel berichten uitwisselen

Huddle werkt (voorlopig?) enkel op mobiele toestellen en laat je toe sms-achtige berichten te versturen. Die komen in dit geval niet bij één persoon terecht maar bij alle leden van een circle, en ook de antwoorden zijn meteen voor iedereen te zien.

Google schuift ‘huddle’ naar voren als dé ideale manier om met vrienden af te spreken voor een avondje op restaurant, al kan je de functie natuurlijk ook gebruiken om snel een update naar een groep contacten te sturen. In tegenstelling tot sms’jes zijn huddle-berichten gratis.

4. Sparks: op de hoogte blijven van je interesses

Het mag niet verbazen dat je in Google+ ook kunt zoeken. Niet alleen naar contactpersonen, maar ook naar inhoud op het web. Heb je Google+ eenmaal laten weten wat je interessegebieden zijn, dan maakt de site voor elk van die onderwerpen een ‘spark’ aan, een constant geactualiseerd overzicht van blogitems en nieuwsberichten over dat onderwerp.

Het idee is dat Google+ u op die manier webinhoud voorschotelt die je vervolgens met vrienden kan delen.

5. Wat met Google+ nog niet kan

Google+ mist een goede twee weken na de lancering nog een aantal evidente en essentiële functionaliteiten. Zo valt te verwachten dat Google op korte termijn een aantal van zijn bestaande diensten - denk maar aan Gmail , Google Documenten en Google Agenda - in Google+ integreert. Niets logischer immers dan de mogelijkheid om een afspraak die op Google+ gemaakt is, vervolgens met één klik aan je agenda toe te voegen.

Bovendien mag je je in de toekomst ook verwachten aan externe applicaties die de mogelijkheden van Google+ nog voort uitbreiden, net zoals we dat vandaag al op Facebook zien.