Nieuwe shoppingwet van kracht

Na heel wat discussies werd eindelijk een nieuwe handelswet goedgekeurd. Voortaan is koppelverkoop toegelaten, wordt de sperperiode afgeschaft en mogen op alle producten koopjes worden aangeboden. Maar de nieuwe wet wordt misschien binnenkort al opnieuw gewijzigd.

(netto/le soir) – De laatste grote hervorming van de wet op de handelspraktijken en de bescherming van de consument dateert van 1991. Het werd dus stilaan tijd om de wet te moderniseren. Vooral omdat ze niet meer strookte met het Europese recht. Vanaf 15 mei wordt de nieuwe wet van kracht. Maar voor hoelang? Volgens sommige juristen blijft het hoofdstuk over de sperperiode in strijd met de Europese richtlijn over de oneerlijke handelspraktijken.

Bovendien is er een nieuwe Europese richtlijn over de rechten van de consument in de maak. De nieuwe wet op de handelspraktijken zal dus misschien erg snel aangepast worden. Maar wat houdt die nieuwe wet precies in voor de consument?

1. Gsm + abonnement mag

Vorig jaar oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het Belgische verbod op koppelverkoop strijdig was met de Europese handelsregels. Nu is ook beslist om het gezamenlijk aanbieden van producten en diensten toe te staan, voor zover het aanbod niet als oneerlijke handelspraktijk bestempeld kan worden. In de financiële sector blijft het verbod wel gelden, met uitzondering van een eventuele korting op de schuldsaldoverzekering als u een woonkrediet aangaat.

Hoewel de consument op een duidelijke en heldere manier geïnformeerd moet worden over het gezamenlijke aanbod, waarschuwt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) nog steeds voor addertjes onder het gras. Zo geven ze op hun website het voorbeeld van recente aanbiedingen van een gsm voor 1 euro gekoppeld aan een langlopend abonnement. Daarbij stond in kleine lettertjes aangegeven dat de consument verplicht was een verzekering af te sluiten.

2. Kortere sperperiode

Goed nieuws: de sperperiode wordt afgeschaft, behalve voor kleding, schoenen en lederwaren. Concreet betekent dat dat binnenkort voor alle andere producten – tv’s, pc’s, elektrotoestellen, meubelen, salons, horloges, brillen, juwelen, cosmetica, brillen, huishoudtoestellen,… – prijsverminderingen mogen worden gegeven en aangekondigd. Tot nog toe mochten winkels vanaf 15 november voor de winterkoopjes en vanaf 15 mei voor de zomerkoopjes wel prijsverminderingen geven, maar mochten ze die niet aankondigen. Voortaan zal de sperperiode voor kleding, schoenen en lederwaren beginnen op respectievelijk 6 december en 6 juni, zodat de oorspronkelijke 6 weken er nu nog slechts 3 zijn.

3. Koopjes op alle producten

Nog een leuke aanpassing is het feit dat weldra afprijzingen gegeven mogen worden op alle producten. Vroeger werd dat beperkt tot seizoensgebonden producten. Daarbij is de vraag natuurlijk wat onder die noemer valt en wat niet. Zowel bij handelaars als consumenten gaf die omschrijving aanleiding tot grote verwarring en dus wordt de nieuwe koopjesregeling eenvoudig en soepel. Koopjes mogen bovendien ook op het internet staan. Andere overdreven en formalistische regels worden vereenvoudigd, zoals hoe men een prijsvermindering mag aankondigen en hoe een waardebon er moet uitzien.

4. Langere bedenktijd bij winkelen op afstand

Internetwinkelen en winkelen op afstand – via telefoon, postorderbedrijf en dergelijke – wordt makkelijker en veiliger. Tot nog toe mocht een internetwinkelier geen betaling vragen voor uw bedenktijd van 7 werkdagen was verstreken. In alle andere Europese landen mag dat wel en daardoor wordt de groei van internethandel in ons land afgeremd. De nieuwe wet stelt dan ook dat een internetwinkel u binnenkort wel onmiddellijk mag vragen uw aankoop te betalen. In ruil wordt u beter beschermd, omdat u 14 kalenderdagen in plaats van 7 werkdagen bedenktijd krijgt. Wilt u dan nog afzien van uw aankoop, dan is de handelaar verplicht u binnen de 30 dagen terug te betalen.

5. Verkoop met uiterst beperkte winstmarge toegelaten

Wat mag en wat niet? Het is in onze wetgeving niet altijd even duidelijk. Op zijn website haalt minister van Ondernemen en Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne volgend voorbeeld aan: de verkoop van champagne met een brutowinstmarge van 2,47 procent werd door de ene rechter als voldoende beschouwd, terwijl de verkoop van bier met een brutowinstmarge van 7,6 procent door een andere rechter als onvoldoende werd beschouwd. Om alles een stuk eenvoudiger te maken, is daarom beslist het verbod van verkoop met uiterst beperkte winstmarge af te schaffen. Handelaars kunnen dus hun voorraden die niet goed in de markt liggen, gemakkelijker van de hand doen en een deel van hun voorraadinvesteringen recupereren. We hoeven u alvast niet te vertellen dat dat ook goed nieuws is voor u als consument!