Top 5 aandelen met een 'royaal' dividend

Aandelen die erin slagen jaar na jaar een hoger dividend uit te keren, zijn dun gezaaid. Toch zijn er ondernemingen die daar al decennialang een erezaak van maken. Een overzicht.

Voor ondernemingen is het geen sinecure om de aandeelhouders elk jaar opnieuw te plezieren met een (hoger) dividend. En vanzelfsprekend is dat niet. Als een bedrijf een slecht jaar achter de rug heeft, dan ontstaat al snel de neiging de dividenduitkering te verlagen of zelfs helemaal te schrappen.

Zo verging het ook de aandeelhouders van BP. Voor het uitbreken van de olieramp in de Golf van Mexico zag het financiële plaatje er nog rooskleurig uit voor de aandeelhouders. Sinds 20 april kwamen miljoenen vaten olie in zee terecht, wat uitmondde in een ongeziene milieuramp. Het duurde 106 dagen om het lek te dichten. De financiële gevolgen voor BP – en voor de aandeelhouders – zijn niet min: de kosten van de ramp liepen al op tot 2,49 miljard euro en het concern houdt 17 miljard euro klaar voor financiële compensaties. Daarom werd in juni beslist om dit jaar geen dividend uit te keren.

LEES OOK: 5 ijzersterke aandelen

'Dividend Aristocrats'

Het verhaal van BP toont aan dat een dividenduitkering nooit een zekerheid is, ook niet als een bedrijf, zoals BP, al meer dan 15 jaar ononderbroken dividenden uitkeert. Daarom publiceert ratingbureau Standard & Poor’s elk jaar een lijst van 'Dividend Aristocrats'. Dat zijn ondernemingen uit de Amerikaanse beursindex S&P 500 die niet alleen al minstens 25 jaar onafgebroken een dividend uitkeren, maar die elk jaar opnieuw ook een dividendverhoging toekennen. Op dit moment mogen zich 43 bedrijven 'Dividend Aristocrat' noemen. De consumptiesector is met een gewicht van 42 procent het best vertegenwoordigd in de index van Standard & Poor's.

Maar welke van die 'aristocratische' ondernemingen hebben het hoogste dividend in petto? De Amerikaanse beleggerssite 'The Motley Fool' distilleerde uit de lijst de ondernemingen met het hoogste dividendrendement. Dat geeft aan wat het rendement is van de dividenduitkering in functie van de koers van het aandeel.

De 5 gulste dividendbetalers van de 'Dividend Aristocrats'

* Bron: The Motley Fool

Gulste dividendbetalers

De gulste dividendbetalers binnen het lijstje van 'Dividend Aristocrats' zijn niet meteen de meest bekende namen. Bedrijven als McDonald’s en ExxonMobil maken wel deel uit van de index, maar met een dividendrendement van respectievelijk 3,1 en 2,9 procent behoren ze niet tot de gulste dividendbetalers. Die titel is weggelegd voor…

    • Century Link. Het telecombedrijf is goed voor een dividendrendement van 8,12 procent. Vorig jaar nog nam de onderneming concurrent Embarq over en momenteel is het bedrijf verwikkeld in een fusie met Qwest.
    • Nummer twee in de rangschikking is Pitney Bowes. De onderneming, die actief is in het postbeheer, heeft een dividendrendement van 5,93 procent in petto. Analisten stellen zich wel vragen bij de toekomstperspectieven van de onderneming. Door het internet is er immers een structurele daling van briefwisseling via post.
    • Verzekeringsonderneming Cincinnati Financial is de derde gulste dividendbetaler met een dividendrendement van 5,64 procent. De onderneming wordt op de voet gevolgd door energiebedrijf Integrys Energy Group (5,54 procent) en farmaciebedrijf Eli Lilly (5,43 procent).

In de lijst van de 'Dividend Aristocrats' zijn geen dividendrendementen terug te vinden met uitzonderlijk hoge dividendrendementen (15 procent en meer). Dat is ook niet onlogisch: dergelijke rendementen zijn zelden heel lang vol te houden en al zeker niet langer dan 25 jaar aan een stuk. Een dividendrendement van 4 à 8 procent is in de huidige marktomstandigheden zeker al niet slecht. Ter vergelijking: de langetermijnrente schommelt momenteel rond 3 à 3,5 procent.

LEES OOK: 5 valkuilen voor uw aandelen

Zaligmakend?

Een mooie dividenduitkering biedt misschien een aantrekkelijke meerwaarde voor beleggers, zaligmakend is het zeker niet. Soms zijn bedrijven geneigd de dividenduitkering hoog te houden om toch maar te laten uitschijnen dat alles goed gaat met de onderneming. Daarom is het belangrijk de herkomst van de dividenduitkering te achterhalen. Het is altijd een slecht signaal als een bedrijf daarvoor moet putten uit reserves of investeringen afbouwt om aandeelhouders op korte termijn gerust te stellen.

Niet langer aristocraat…

Verschillende grote ondernemingen slaagden er in de loop van vorig jaar niet in een hogere dividenduitkering toe te kennen. Daardoor verdwenen eind vorig jaar enkele grote ondernemingen uit de lijst van 'Dividend Aristocrats'. Onder hen industriële conglomeraat General Electric, autozetelfabrikant Johnson Controls, investeringsbank Legg Mason en farmabedrijf Pfizer.