PayPal

Online betalen met PayPal

Er zijn nog steeds heel wat mensen die afkerig staan tegenover online shoppen. Onterecht, want als je betalingen via diensten als PayPal verlopen, ben je behoorlijk goed ingedekt.

Het concept achter PayPal is relatief eenvoudig. Je maakt een account aan bij deze ‘betaalvriend’, die best te vergelijken is met een soort bankrekening. Als je nu op internet dingen koopt, moet de andere partij aankloppen bij PayPal, waar hij alleen de informatie krijgt die hij nodig heeft om de transactie tot een goed einde te brengen. PayPal is dus een soort tussenpersoon die erover waakt dat het betalingsverkeer van zijn leden wel volgens de regels van de kunst verloopt.

In deze workshop richten we ons op aankopen doen via PayPal – zelf dingen verkopen is voor een andere keer. We beginnen onze verkenningstocht door onze browser richting www.paypal.be te sturen.

STAP 1: Account aanmaken

Voor we beginnen, veranderen we de taal van PayPal best even naar het NEDERLANDS. Dat selecteer je rechts bovenaan in het uitklapmenu. Zo, dat werkt al een pak makkelijker. Klik op AANMELDEN.

Het mag dan wel crisis zijn, wij richten ons vooral op zelf aankopen doen via PayPal en klikken op de knop AAN DE SLAG, onder het kopje PRIVÉ. Wie dat wil, kan zijn account later nog altijd upgraden. In een volgend scherm vul je alle benodigde gegevens in.

Geef zeker ook een echt telefoonnummer, zodat PayPal contact met je kan opnemen als er iets mis blijkt te zijn – je weet maar nooit. Klik op AKKOORD EN REKENING OPENEN.

STAP 2: Kredietkaart of overschrijving?

PayPal stuurt je een mailtje met de gegevens van je registratie, maar je kan intussen wel verdergaan. Er wordt namelijk gevraagd of je een kredietkaart aan je account wil koppelen, of liever werkt met een traditionele overschrijving om het saldo van je PayPal-rekening aan te vullen.

Wij kiezen voor KREDIETKAART, en het invullen van de volgende vensters spreekt dan ook voor zich. Om veiligheidsredenen zitten er standaard wel enkele limieten op het gebruik van een kredietkaart. Wil je ze onbeperkt kunnen gebruiken, dan moet je je kaart registreren bij PayPal.

Dat doen ze door 1,5 euro van je kaart af te halen, en een speciale code te verwerken in je afschrift. Van zodra je die viercijferige code invoert, ben je wat ze ‘een gecontroleerde gebruiker’ noemen.

STAP 3: Shop er op los

Als je je wil beperken tot dingen kopen, is alles al zo goed als achter de rug. Nu is het dus een kwestie van te kopen, en op zoek te gaan naar online shops die samenwerken met PayPal. Je kan natuurlijk ook altijd een bezoekje brengen aan eBay – PayPal is een dochteronderneming van deze veilinggigant, en de samenwerking tussen deze 2 websites is dan ook optimaal.

Voor de verjaardag van een neefje zijn we op zoek naar een spelletje voor de PlayStation, dus wagen we ons geluk op eBay. Laten we er even van uitgaan dat je al een eBay-account hebt, en dus een gelijkaardige transactie kan doen. Hoe gaat zo’n PayPal-betaling dan precies in zijn werk?

STAP 4: Betalen op eBay

Je bent de winnaar/koper van een eBay-object. Fijn zo, maar dat moet uiteraard ook nog betaald worden. Klik op de link BETAAL NU, kijk alle details nog even na en druk dan met de muis op DOORGAAN. Als de verkoper PayPal-betalingen aanvaardt (wat op eBay meestal wel het geval is), volstaat het om je accountgegevens in te tikken en op BEVESTIG UW BETALING te klikken.

Op geen enkel moment krijg je te maken met de website van PayPal, en alles wordt netjes afgehandeld met een paar simpele klikken. Je krijgt nog wel een bevestiging van de transactie in je mailbox, en als je inlogt op de PayPal-website, krijg je de details ook daar te zien.

STAP 5: Betalen op andere sites

Het proces in stap 4 was natuurlijk de makkelijkste methode. Maar hoe wordt PayPal ingeschakeld bij andere websites, die niet ‘geaffilieerd’ zijn met het betalingsbedrijf?

Daarvoor surfen we naar Animoto.com, de videoproductiesite waar we het in een eerdere workshop al over hadden. Je kan er video’s van 30 seconden laten maken van je foto’s. Wil je een langere video, dan moet je betalen – en dat is precies wat we nu gaan doen.

Het aankoopproces verloopt op elke site anders, maar bij sommige sites krijg je bij het afrekenen de keuze uit verschillende betaalopties, waaronder PayPal. Je kan ook quasi altijd je kredietkaart gebruiken, maar het is veiliger om dat nummer op zo weinig mogelijk plaatsen achter te laten.

Gebruik dus waar je kan PayPal als veilige tussenpersoon. Als je bestelling afgerond is, word je naar de website van PayPal omgeleid, waar je je even moet aanmelden als dat nog niet gebeurd is. Je krijgt het bedrag te zien dat je moet betalen – als het in een vreemde munt is, wordt het bovendien netjes omgerekend met de wisselkoers van dat moment – het adres waar het eventueel naar verstuurd moet worden, en de knop NU BETALEN. Klik op die knop, en je transactie wordt afgehandeld. En meer is er niet aan

Extra veiligheidstips

  • Tik altijd zelf het internetadres van PayPal in je browser. Zo ben je immers zeker dat je niet op een frauduleuze link klikt en naar een website wordt omgeleid die een kopie is van de echte PayPal.
  • Geef nooit iemand je PayPal-wachtwoord. Medewerkers van PayPal zullen je dit trouwens nooit vragen.
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Verschillende wachtwoorden gebruiken verkleint de kans dat iemand die pakweg in je Hotmail-account inbreekt, ineens ook je kredietkaartgegevens kan bemachtigen.
  • Bekijk de aanhef van PayPal. Een e-mail die begint met "Beste PayPal-gebruiker" is per definitie vals. In e-mails die echt van PayPal komen, word je aangesproken met je voornaam en achternaam.

http://www.clickx.be/workshops/105763-1/intro/