7 blunders als u een huis koopt

Wie het huis van zijn dromen heeft ontdekt, wordt vaak verblind door de roes van het moment. Maar de vastgoedmarkt zit vol haaien en u kan zich geen fouten veroorloven.

Een huis kopen is geen sinecure. Eerst moet u natuurlijk dat droomhuis vinden, vervolgens moet u op zoek naar de nodige financieringsmiddelen en uiteindelijk volgen harde onderhandelingen over de prijs.

Dat laatste is niet zomaar een formaliteit. Welke fouten moet u vermijden opdat het huis van uw dromen niet verandert in een spookhuis.

1. Onwetendheid

U wil misschien wel een huis kopen, maar de persoon aan de andere kant van de onderhandelingstafel wil een huis verkopen. Waarom verkoopt hij? Als hij financiële problemen heeft, is zijn onderhandelingspositie zwakker. Is het een investeerder op zoek naar meerwaarde, dan doet hij geen euro af van zijn prijs. Dergelijke zaken kan u maar beter weten om er zelf optimaal van te profiteren.

2. Uw huiswerk niet maken

Als u heel wat geld op tafel wil leggen voor een huis is het altijd handig te weten voor welke prijs gelijkaardige huizen in de buurt werden verkocht. Zo kan u de vraagprijs alvast correcter inschatten. Notariskantoren uit de buurt hebben doorgaans een heel goed zicht op de lokale vastgoedprijzen. Bij vastgoedmakelaars kan u eens navragen hoe lang het gemiddeld duurt vooraleer huizen in dezelfde buurt worden verkocht. Dan weet u tenminste of u veel kapers op de kust kan verwachten. Ook praatgrage buren kunnen u vaak interessante informatie verstrekken.

3. Al je kaarten op tafel leggen

Wie poker speelt, kent de regels: kom zo veel mogelijk te weten over de tegenpartij maar geef over uzelf niets prijs. En zeker niet over uw financiële situatie of het bedrag dat u wil betalen.

4. Geen plan B

Het is altijd gevaarlijk om op één paard te wedden. Zorg voor een plan B. Zo zal u minder snel geneigd zijn eender welke prijs te betalen voor uw droomhuis. Vergeet langs uw neus weg natuurlijk ook niet te vermelden dat er nog andere huizen of appartementen op uw verlanglijstje staan.

5. Geen direct contract

Prijsonderhandelingen per e-mail of fax zijn een slecht idee. Als u moet onderhandelen, doe dat ‘face-to-face’. Zo hebt u veel meer troeven die u kan uitspelen. U kan uw woorden veel nauwgezetter uitkiezen, u kan uw stem in de schaal werpen of uw lichaamstaal kan voor zich spreken.

6. Een heel precies bod doen

Een initieel bod is best niet te precies. Kies daarentegen voor een onderhandelingsmarge, bijvoorbeeld tussen 210.000 en 230.000 euro. Zo laat uw meteen merken dat u van goede wil bent. Een heel precies bod dat voor de verkoper veel te laag is, kan hem meteen doen besluiten de gesprekken helemaal af te blazen.

7. Opgaan in het spel

Verlies nooit uit het oog dat u een huis wil kopen en niet de verkoper wil verslaan. Hoe meer u de tegenpartij voor het hoofd stoot, hoe minder toegevingen u mag verwachten. Probeer ook niet eindeloos iets van de prijs af te dingen. Het huis van uw dromen laten schieten omdat de tegenpartij geen 5.000 euro van de prijs wil afdoen, zou zonde zijn.

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/wonen/7_blunders_als_u_een_huis_koopt.7864093-1625.art