Slachtoffer bij ongeval? Tips voor uw schadevergoeding

De schadevaststelling en -regeling is vaak complex en traag. Met de nodige kopzorgen, zowel emotionele als financiële, voor het slachtoffer als gevolg. Netto geeft u enkele tips.

Wanneer een slachtoffer van een verkeersongeval lange tijd arbeidsongeschikt is, dan loeren ellenlange discussies en mogelijk zelfs juridische procedures om de hoek. Als er een aansprakelijke tegenpartij in het geding is, dan moet zijn BA-verzekeraar mogelijk een aanzienlijke schadevergoeding ophoesten. Het spreekt voor zich dat uw belangen en die van de BA-verzekeraar in dat geval niet dezelfde zijn. U laat zich in dergelijke omstandigheden dan ook het best bijstaan door uw makelaar en eventuele andere specialisten ter zake.

Enkele dagen of weken na het ongeval zal een medisch expert, aangesteld door de BA-verzekeraar, u onderzoeken. Die arts moet de aard en de omvang van uw lichamelijke letsels zo goed mogelijk in kaart brengen. Aangezien hij betaald wordt door de verzekeraar, bestaat de kans dat de medisch expert uw letsels in eerder beperkende zin zal beoordelen. Op basis van zijn verslag zal de verzekeraar u immers een schadevergoeding voorstellen. Als u met dat voorstel akkoord gaat, dan wordt het dossier verder geregeld.

Minnelijk

Bent u het niet eens met het voorgestelde bedrag, dan kunt u zich via uw rechtsbijstandverzekering laten bijstaan door een eigen medisch expert. Die kan de vaststellingen van de eerste medisch expert betwisten. Wanneer er met de verzekeraar overeengekomen wordt om een minnelijke medische expertise uit te voeren, gaan beide experten samen rond de tafel gaan zitten om uw dossier te bespreken. Een derde geneesheer treedt daarbij als scheidsrechter op als de eerste twee er onderling niet uitraken. Zo’n minnelijke medische expertise biedt het voordeel dat er een evenwichtig gesprek plaatsvindt tussen twee evenwaardige medische experts. U staat dus niet langer alleen tegenover een verzekeraar.

Gerechtelijk

U kunt ook kiezen voor een gerechtelijke expertise. Dat is vaak een werk van zeer lange adem. Bovendien bestaat er geen officiële lijst van medische experts. Daardoor is de keuze van de griffie bepalend voor de expert die u krijgt toegewezen en moet u nog maar afwachten of die ook echt gespecialiseerd is. Een minnelijke expertise is dan ook bijna steeds te verkiezen.

Hebt u geen rechtsbijstandverzekering, dan kunt u zich laten bijstaan door organisaties die zich gespecialiseerd hebben in bijstand bij verkeersongevallen. Zij vragen als vergoeding doorgaans een percentage van de bekomen schade-uitkering.

Huisarts

U kunt zich bij een minnelijke of gerechtelijke expertise ook laten bijstaan door uw huisarts. Dat kan handig zijn, maar de vraag is of uw huisarts goed op de hoogte is van de lichamelijke schade-evaluatie en de juridische en procedureaspecten van een expertise. Zo niet, doet hij er goed aan om u door te verwijzen naar een gespecialiseerde bijstandsarts, die samen met hem het dossier kan samenstellen. De kans bestaat ook dat uw huisarts, gezien de vertrouwensband met u, eventuele conflictsituaties liever vermijdt als het resultaat van de expertise voor u onvoldoende is. Een onafhankelijk bijstandsarts kan de zaak meer vanop een afstand benaderen.

Enkele tips

  • Laat u bijstaan door specialisten in medische schade
  • Uw huisarts kan u ook bijstaan, maar dat is niet altijd ideaal
  • Zorg ervoor dat uw makelaar samen met u een zo volledig mogelijk dossier opstelt. Dat verhoogt de kans op een correcte schadevergoeding.

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/auto/Slachtoffer_bij_ongeval-_Tips_voor_uw_schadevergoeding.8934142-2210.art