Misofonie

'Haat van geluid'

https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/verhalen/community/woedend-om-eetgeluiden.htm

UMC Amsterdam




https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/misofonie/behandeling-misofonie

Behandeling misofonie


https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/misofonie

Haat van geluid

Misofonie betekent letterlijk 'haat van geluid.' Mensen met misofonie ervaren extreme walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde 'normale' geluiden. Vaak zijn dit geluiden die door mensen worden gemaakt, zoals adem- of eetgeluiden.

Over misofonie is nog niet veel bekend. Het is nog niet duidelijk hoe vaak het voorkomt. Mensen met misofonie hebben zoveel last van de heftige emoties die de betreffende geluiden bij hen opwekken, dat ze de geluiden zoveel mogelijk gaan vermijden.


Iemand met misofonie ervaart extreme walging bij een specifiek geluid wat door anderen wordt gemaakt. Deze walging uit zich vervolgens in een gevoel van woede of haat. Het gaat vaak om een van de onderstaande geluiden:

  • smakgeluiden

  • slikgeluiden

  • ademhalingsgeluiden

  • tikgeluiden

  • kraakgeluiden

  • snurkgeluiden

Mensen met misofonie ervaren spanning in situaties waarin zij te maken zouden kunnen krijgen met het betreffende geluid. Zij proberen deze situaties daarom zoveel mogelijk te vermijden.


Waarom misofonie precies ontstaat is nog onduidelijk. Het lijkt er wel op dat misofonie vaak ontstaat op jonge leeftijd, aan het begin van de puberteit.

Wanneer mensen met misofonie wordt gevraagd wat zij zich herinneren als ontstaansmoment, noemen zij vaak een herinnering van geluiden aan de eettafel, zoals het smakken of slikken van een gezinslid. Maar lang niet iedereen die zich ergert aan dit soort geluiden ontwikkelt misofonie. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar o.a. erfelijke factoren die een rol zouden kunnen spelen.


Op dit moment is het AMC in Amsterdam de enige plek in Nederland waar een (experimentele) behandeling voor mensen met misofonie wordt aangeboden. Deze behandeling bestaat uit technieken uit de cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie.