Andere Tips/Hulp

http://www.vlaamseregulatormedia.be VRM - Organisatie voor de handhaving van de Vlaamse media

Bekijk tientallen 'Vlaamse' instructievideo's

Op AnimatedExplanations.com kun je sinds enkele dagen tientallen educatieve filmpjes bekijken. Waren er nog niet genoeg van dat soort sites dan? Jawel, maar niet in onze eigen taal. Want hoewel de Engelse benaming van de webdienst anders doet vermoeden, zijn de instructievideo’s stuk voor stuk in het Vlaams ingesproken.

AnimatedExplanations.com is een initiatief van Instruxion, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de creatie van educatieve content voor andere bedrijven, e-learning-doeleinden en dergelijke. De site bevat een snel groeiende bibliotheek met leerzame filmpjes in – voorlopig – vijf verschillende categorieën: Gezondheid, Technologie, Software, Hardware & Netwerken en Hobby. Om de diversiteit van het aanbod te illustreren: er zijn zowel instructievideo’s die je de werking van een IP-adres of een eID-kaart uitleggen, als filmpjes rond thema’s als autisme, cholesterol en de basisprincipes van pokeren.

Instruxion wil met de instructievideo’s een zo groot mogelijk publiek bereiken. Vandaar dat de filmpjes op alle denkbare manieren geshared kunnen worden. Bovendien mag je ze gratis integreren (embedden) in je eigen website, via een stukje code dat AnimatedExplanations je op verzoek aanreikt. “Bedoeling daarvan is dat de filmpjes zich op een virale manier verder verspreiden over het internet”, licht Instruxion-CEO Geert Coppens toe. Hij ziet tevens mogelijkheden om de dienst als marketinginstrument te gebruiken. "Zo zouden de filmpjes op termijn gesponsord kunnen worden door bedrijven die op de een of ander manier betrokken zijn bij de onderwerpen. Voor nog meer informatie kan de surfer dan bijvoorbeeld doorklikken naar de website van zo’n bedrijf."

Checklists voor van alles en nog wat

Of je nu verhuist, binnenkort vader wordt of gewoon wil weten waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands wagen: je kan het zo gek niet bedenken of Checklist.com heeft er wel een hapklare checklist voor.

Bij de lancering was Checklist.com in de eerste plaats een hulpmiddel om zelf een dergelijk lijstje in elkaar te boksen. Dat kan uiteraard nog steeds: via de editor creëer je eenvoudig een nieuwe checklist, voeg je taken toe die je eventueel opdeelt in groepen, en stel je desgewenst herinneringen in. Bij spoedeisende taken ontvang je dan ruim van tevoren (datum en tijdstip zijn instelbaar) een e-mail die je nog eens attent maakt op de deadline. Nadat je je geregistreerd hebt op de website, wat overigens niets kost, worden je lijstjes op een server bewaard en zijn ze toegankelijk vanaf elke computer met internet. Denk je dat je checklist ook interessant kan zijn voor andere gebruikers van de dienst? Druk dan op de knop Publiceer om de lijst publiekelijk te maken. Wat overigens niet wil zeggen dat jouw checklist dan onmiddellijk tussen die duizend andere lijstjes komt te staan: de initiatiefnemers dulden geen onzin op hun site en willen elke inzending zelf even goedkeuren. Daar kan dus wel wat tijd overheen gaan.

Om de honderden gratis checklists enigszins overzichtelijk te houden, moet je bij het aanmaken van je lijst een keuze maken uit (op dit moment) veertien aangereikte categorieën. Zo zijn er checklists voor de auto, de computer, vakanties, evenementen, je werk, gezondheid et cetera. Het aanbod gaat van voor de hand liggende lijstjes à la ‘Wat vooral niet te vergeten als je op reis gaat?’ en ‘Waarop letten als je een nieuwe computer koopt?’ tot meer onverwachte’ zaken als een checklist ADHD, phishing-preventie en zelfs een to-do-lijst om personeel te ontslaan. Nog noemenswaardig zijn de Hot Checklists (het meest geraadpleegd), de lijstjes van Top Experts (gebruikers die vanuit een zekere expertise een bijdrage leveren) en de zoekfunctie waarmee je de database van Checklist.com gewoon op trefwoord kan doorsnuffelen.

Inhoud afkomstig van: http://blogs.tijd.be/tzine/2011/04/hapklare-checklists-voor-van-alles-en-nog-wat.html#ixzz1KKksQk5h