Laatstejaarsstudent? 8 dingen die je nu al kan doen om straks vlot een job te vinden

Het academiejaar is pas gestart en zelfs voor laatstejaarsstudenten lijkt de zoektocht naar een eerst job nog veraf. Niets is echter minder waar. Het is nù dat deze zoektocht van start moet gaan. 8 tips om je goed voor te bereiden op het echte werk.

1. Verzorg je online imago

Potentiële werkgevers gaan zeker het internet afschuimen om alles over jou te vinden wat ze maar kunnen. Wees hen voor en zorg dat je online imago onberispelijk is.

Stel je privacyinstellingen op Facebook en andere sociaalnetwerksites zo af dat enkel je dichtste vrienden jouw privéfoto’s en –uitspraken kunnen zien. Een toekomstige werkgever krijgt beter niet de foto’s van jouw uitspattingen op cantussen en andere studentenfeestjes onder ogen.

Googel je eigen naam en gebruik ook Bing om te zien welke internetpagina’s er als eerste tevoorschijn komen. Zuiver in de mate van het mogelijke de ongewenste zoekresultaten uit.

2. Maak gebruik van diensten voor schoolverlaters

De meeste universiteiten en hogescholen hebben een dienst voor laatstejaarsstudenten die je op weg helpen in je zoektocht naar een eerste job. Ze verzamelen er vacatures, hebben een lijst van mogelijke stageplaatsen en geven tips over het opstellen van je cv en motivatiebrieven. Vaak kan je er ook terecht voor sollicitatietrainingen.

Spring af en toe eens binnen bij deze dienst en verzamel alle nuttige informatie die je maar kan krijgen.

3. Denk na over een origineel cv

Hoe nuttig voorbeeld-cv’s ook kunnen zijn, neem ze niet klakkeloos over. Je moet in elk geval vermijden dat jouw cv er net hetzelfde uitziet als dat van al jouw studiegenoten. Denk dus goed na over een originele invalshoek en zet duidelijk in de verf welke troeven jou onderscheiden van je medestudenten.

4. Laat je cv nalezen

Spelfouten en grammaticale lapsussen kunnen je cv vrij snel in de vuilnisbak van een potentiële werkgever doen belanden. Vraag dus aan familieleden, vrienden of je mentor op school om je cv met een kritisch oog te bekijken. Ze moeten er niet alleen de voor de hand liggende fouten uithalen, maar ook nagaan of het helder genoeg is opgesteld en of je troeven duidelijk naar voren komen.

Hou in het achterhoofd dat rekruteerders meestal niet erg geïnteresseerd zijn in alle details over je activiteiten tijdens je studentenjaren. Haal enkel de echte troeven aan.

5. Vraag nu al referenties

Spreek nu al je favoriete docent of mentor aan voor een referentie. Als je daarmee wacht tot na de proclamatie loop je namelijk het risico dat hij of zij niet meer beschikbaar is of niet wil ingaan op je vraag. Als je er nu al mee begint heb je nog tijd voor een B-plan als je zou afgewezen worden.

6. Begin een netwerk op te bouwen

Heel wat vacatures worden niet gepubliceerd en kan je enkel via-via te weten komen. Maak dus aan je omgeving duidelijk dat je zo snel mogelijk een job wilt. Je ouders, familieleden, vrienden of docenten kunnen je waarschijnlijk wel in contact brengen met interessante mensen die je op weg kunnen helpen naar een eerste job.

7. Doe een stage

Een stage, al dan niet verplicht en al dan niet betaald, is de best mogelijke sollicitatie die je je maar kan voorstellen. Een potentiële werkgever kan je op die manier ‘in actie’ zien en je kwaliteiten zeer goed inschatten. Het gebeurt heel vaak dat stagiairs aan het einde van hun stage een vast contract krijgen aangeboden.

Is dat niet zo, dan is je stage in elk geval een zeer nuttige toevoeging aan je cv. Het toont aan dat je naast de theoretische kennis die je op school hebt vergaard ook al praktische ervaringhebt.

8. Creëer een virtuele versie van jezelf

Voor journalisten in spe en grafische ontwerpers in de dop is een online portfolio een absolute must, maar ook als je op zoek bent naar een ander soort job heb je baat bij een site waarop je je talenten en ervaring in de kijker zet. Je site moet zowel je cv bevatten als staaltjes van je kunnen, referenties, videoclips en ander relevant materiaal.

Maak ook al een cv aan op jobsites en op op professionele sociaalnetwerksites zoals LinkedIn. Enregistreer je op Vacature, waar duizenden jobaanbiedingen op je wachten!

Bron: schools.com

http://www.vacature.com/carriere/laatstejaarsstudent-8-dingen-die-je-nu-al-kan-doen-om-straks-vlot-een-job-te-vinden