Elektronische maaltijdcheque

Elektronische maaltijdcheque: niet altijd zo praktisch...

Voortaan kunnen werknemers hun lunch betalen met een elektronische betaalkaart. Goed of slecht nieuws?

Met de publicatie in het Belgisch Staatsblad is de elektronische maaltijdcheque officieel geboren. Ondanks het protest en de kritiek van ondernemersorganisatie Unizo en van Fedis, de beroepsorganisatie van de distributiesector. Dit is het begin van het einde voor de papieren maaltijdcheque, schrijven Corelio-kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Meer dan 1,3 miljoen werknemers ontvangen zo’n 250 miljoen maaltijdcheques als extraatje bovenop hun loon. "Vandaag bestaan die maaltijdcheques alleen op papier. En dat betekent flink wat administratieve rompslomp voor de werkgever, de werknemer en de handelaar", zegt Vincent Van Quickenborne, federaal minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen.

Naast elkaar

De elektronische variant maakt het mogelijk om de toekenning en betaling van de cheques volledig elektronisch te regelen. "De papieren en de elektronische versie blijven minstens in een eerste fase naast elkaar bestaan. Werkgevers en werknemers bepalen vrij in een cao welke vorm ze verkiezen. Gaan ze voor de elektronische versie? Dan wordt het bedrag elke maand op een beveiligde maaltijdchequerekening gezet die wordt beheerd door een erkende uitgever. Betalen gebeurt via een soort bankkaart in de bestaande betaalautomaten met een pincode", voegt de minister eraan toe.

Is de kaart handig?

De begunstigden van die elektronische maaltijdcheques krijgen onmiddellijk toegang tot het bedrag van hun cheques via de bestaande betaalterminals. Het systeem is praktisch voor wie zijn cheques gebruikt voor de gezinsinkopen.

Maar broodjeszaken beschikken niet altijd over elektronische betaalterminals. En dan kunt u uw elektronische maaltijdcheques dus niet gebruiken. Nochtans zijn de maaltijdcheques in de eerste plaats bedoeld om werknemers een middaglunch aan te bieden. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) had dat probleem al eerder aangekaart. Volgens het NSZ heeft 50 procent van de voedingswinkels en 45 procent van de horecazaken geen betaalterminal. Het initiatief valt dus niet bij iedereen in goede aarde.

Hoe werkt het?

  • Het bedrag van de maaltijdcheques wordt op een maaltijdchequerekening geplaatst. Die wordt beheerd door een erkende uitgever van maaltijdcheques.
  • Bij het begin van elke maand krijgen de afnemers een bericht via e-mail of sms van het saldo op die rekening. Ze krijgen 3 maanden om het bedrag uit te geven.
  • De werknemer kan ook zelf via een Bancontact-teminal zijn saldo bekijken en het resterende aantal geldige maaltijdcheques. Dat gebeurt zoals bij Proton.
  • De werknemer krijgt automatisch een bericht een week voor de geldigheid van de maaltijdcheque vervalt.
  • De betaalkaart is gratis voor de werknemer. Hij kan de kaart laten blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • De werknemer kan zijn maaltijdcheques opsplitsen. Als hij 5 euro uitgeeft terwijl 1 maaltijdcheque goed is voor 7 euro, moet de handelaar geen geld teruggeven. De 2 euro blijft gewoon staan op de rekening voor een volgende aankoop. Handelaars moeten dus niet langer nodeloos geld teruggeven.

Kandidaat-uitgevers kunnen vanaf 1 januari 2011 een erkenning aanvragen bij de minister voor Ondernemen. De erkenning wordt binnen drie maanden verleend voor onbepaalde duur, of geweigerd. "Naast de bekende uitgevers Sodexo en Edenred (het voormalige Accor) komen er zeker twee Belgische spelers bij: E-ve en Monizze. Hierdoor wordt de markt opengebroken en verdwijnt het feitelijke duopolie. Daardoor dalen de instapprijzen voor de handelaars", besluit Van Quickenborne.

http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/budget/Startschot_voor_de_elektronische_maaltijdcheque.8990600-2214.art