PDF

PDF-bestanden lezen, maken en bewerken

Veel op internet aangeboden informatie is in PDF-formaat (Portable Document Format) opgesteld. Dit type bestandsformaat behoudt de lay-out, ongeacht op welk besturingssysteem het bestand wordt bekeken. Bijkomend voordeel is dat een beveiligd PDF-bestand niet zomaar kan worden aangepast. Het PDF-formaat is daarom niet alleen geschikt voor handleidingen en brochures maar kan ook uitstekend worden toegepast bij het versturen van sollicitatiebrieven, facturen en andere persoonlijke documenten waarvan het niet wenselijk is dat de inhoud kan worden gewijzigd.

PDF-bestanden lezen

Er zijn vele gratis tools voor het lezen van PDF-bestanden, de meest populaire is Adobe Reader(download: http://get.adobe.com/nl/reader/). De recent uitgebrachte versie X is qua opstarttijd aanzienlijk verbeterd. Tevens bevat deze versie een aantal extra features zoals het toevoegen van notities en markeringen en de zandbakfunctie waarmee PDF-bestanden binnen een beveiligde omgeving worden geopend. Een goed alternatief voor Adobe Reader is Foxit Reader (download:www.foxitsoftware.com/Secure_PDF_Reader). Deze PDF-lezer is veelzijdig, overzichtelijk en bovenal snel. Andere interessante PDF-lezers zijn Nitro Reader (download: www.nitroreader.com/download) en Nuance PDF Reader (download: http://netherlands.nuance.com/imaging/products/pdf-reader.asp).

TIP: Menig PDF-lezer opent op internet geplaatste PDF-bestanden standaard in de webbrowser. Zou het PDF-bestand echter direct in het programma worden geopend dan kan gebruik worden gemaakt van de extra mogelijkheden (zoals het opslaan van het bestand en de zoekfunctie). Deze optie kan bij Adobe Reader worden ingesteld via Bewerken, Voorkeuren, onderdeel Internet, optie PDF in browser tonen en bij Foxit Reader via Tools, Preferences, Internet, optie Display PDF in Browser.

PROBLEMEN BIJ HET LEZEN VAN BEVEILIGDE PDF`S?

Ik ontvang regelmatig vragen van lezers die problemen ondervinden bij het openen van een specifiek PDF-bestand: er wordt om een wachtwoord gevraagd, een foutmelding getoond of er gebeurt helemaal niets... In veel gevallen gaat het om een beveiligd bestand dat alleen kan worden geopend (en gelezen) door software die deze versleuteling ondersteunt. En daar wringt meestal de schoen want op menig computer en e-bookreader is verouderde PDF-software geïnstalleerd. Normaal gesproken kan dit eenvoudig worden opgelost door de meest recente software te installeren maar helaas is dat bij e-bookreaders niet altijd mogelijk. Kan de e-bookreader niet worden voorzien van nieuwe software dan is het soms nog een optie het PDF-bestand met behulp van een virtuele PDF-printer af te drukken naar een onbeveiligd bestand (zie uitleg verderop). Deze methode werkt echter alleen bij bestanden die niet tegen afdrukken zijn beschermd, het biedt dus niet altijd een oplossing!

PDF-bestanden maken

Voor het maken en bewerken van PDF-bestanden hanteren professionals meestal het programmaAdobe Acrobat (www.adobe.com/nl/products/acrobat.html), de grote broer van de gratis PDF-lezer Adobe Reader. Acrobat is echter een vrij prijzig programma, zeker wanneer je het slechts sporadisch gebruikt. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven maar zoals bij alle gratis software geldt ook hier dat de mogelijkheden beperkter zijn!

Vanuit Word opslaan als PDF-bestand

Vanuit Word 2007 of hoger kan een document direct als PDF-bestand worden opgeslagen (let op: bij Word 2007 moet minimaal SP2 zijn geïnstalleerd of eerst een invoegtoepassing worden geladen, download: www.microsoft.com/downloads/nl-nl/details.aspx?FamilyID=f1fc413c-6d89-4f15-991b-63b07ba5f2e5). Geavanceerde handelingen (zoals het beveiligen van het PDF-bestand) zijn helaas niet mogelijk vanuit Word, daarvoor zal een andere tool moeten worden gebruikt.

Met een virtuele PDF-printer afdrukken naar een PDF-bestand

Een document kan ook met behulp van een virtuele PDF-printer naar een PDF-bestand worden omgezet. Het voordeel van een PDF-printer is dat deze vanuit elk willekeurig programma kan worden gebruikt en dus elk type bestand naar PDF kan omzetten. Nadat de PDF-printer is geïnstalleerd, kan deze worden benaderd via het printmenu van het programma (selecteer als printer de PDF-printer in plaats van de standaard printer!). Afhankelijk van de gebruikte PDF-printer kan extra documentinformatie worden toegevoegd en/of het bestand worden beveiligd. Enkele interessante PDF-printers (mijn voorkeur gaat uit naar PDFCreator):

PDFCreator

De installatie van PDFCreator is eenvoudig: start de setup, kies de standaard installatie en vink bij voorkeur de PDFForge werkbalk en de Yahoo!-zoekmachine uit. Na installatie kunnen de standaard instellingen worden gewijzigd: open het programma en navigeer naar Printer, Instellingen. De standaard instellingen voor het maken van PDF's kunnen worden aangepast via Printer, Instellingen, onderdeel Formaten (in het linker deelvenster), PDF. Op tabblad Beveiliging kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat aan te maken PDF's extra moeten worden beveiligd, bijvoorbeeld door de mate van encryptie (versleuteling) te verhogen of bepaalde beperkingen in te stellen zodat ongewenst gebruik (zoals het printen, kopiëren, aanbrengen van wijzigingen) wordt voorkomen.

TIP: Is de Engelstalige versie geïnstalleerd dan kan ondersteuning voor de Nederlandse taal worden ingesteld via Printer, Options, onderdeel Languages (in het linker deelvenster): klik op de knopRefresh List, selecteer dutch.ini, klik op de knop Install, selecteer bij Current language de optieNederlands en sluit af met de knop Opslaan.

Het maken van een PDF-bestand is vrij simpel: druk het om te zetten bestand op de reguliere wijze af via het printmenu van het betreffende programma en selecteer als printer PDFCreator. Het programma vraagt vervolgens naar het toe te passen profiel en enkele eigenschappen van het aan te maken PDF-bestand (zoals de titel, datum, auteur, onderwerp en eventueel wat trefwoorden). Nadat op de knop Opslaan is geklikt, wordt de gewenste opslaglocatie gevraagd. Is ingesteld dat nieuwe PDF-bestanden standaard moeten worden beveiligd dan wordt eerst nog om een wachtwoord gevraagd voordat het PDF-bestand daadwerkelijk wordt aangemaakt.

PDF-bestanden bewerken

Er zijn ook voldoende gratis tools om PDF-bestanden te bewerken. Helaas kan geen enkele tippen aan de mogelijkheden van het commerciële Adobe Acrobat... Door een aantal tools te combineren, ontstaat er echter toch een prima basis voor het bewerken van PDF-bestanden, en dat gratis!

PDF-XChange Viewer

PDF-XChange Viewer (download: www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer) is een PDF-lezer maar kan ook enkele lichte bewerkingen op onbeveiligde PDF-bestanden uitvoeren zoals het toevoegen van opgemaakte tekst, notities en elementen (via Extra,Bewerkingsgereedschappen).

PDFill PDF Tools

PDFill PDF Tools, onderdeel van het totaalpakket PDFill (download:www.pdfill.com/pdf_tools_free.html), bevat tools voor het uitvoeren van eenvoudige bewerkingen op PDF-bestanden. Het totaalpakket bevat naast PDFill PDF Tools tevens de probeerversie van PDFill PDF Editor (voor het uitvoeren van geavanceerde bewerkingen op PDF-bestanden, in deze probeerversie wordt een watermerk aangebracht) en PDFill PDF and Image Writer (een virtuele PDF-printer). Tijdens installatie van PDFill wordt automatisch gecontroleerd of de gratis tools Free SunJava Virtual Machine en Free Ghostscript al zijn geïnstalleerd. Zo niet dan krijgt u een melding dat deze moeten worden gedownload en geïnstalleerd.

Met PDFill PDF Tools kunnen de volgende bewerkingen worden uitgevoerd (de nummers komen overeen met de knopnummers):

  1. Merge PDF Files: PDF-bestanden samenvoegen
  2. Split or Recorder Pages: pagina's uitnemen, afsplitsen en/of verwijderen
  3. Encrypt and Decrypt Options: PDF-bestanden beveiligen en/of ontsleutelen
  4. Rotate or Crop PDF Pages: PDF-bestanden roteren en/of bijsnijden
  5. Reformat Multiple Pages: paginaformaat aanpassen
  6. Add Header and Footer: kop- en voettekst toevoegen
  7. Add Watermark by Text: tekst toevoegen als watermerk
  8. Add Watermark by Image: een afbeelding toevoegen als watermerk
  9. Convert Images to PDF: afbeeldingen converteren naar een PDF-bestand
  10. Convert PDF to Images: PDF-bestand converteren naar een afbeelding
  11. PDF Form Field Operations: formulierveld-bewerkingen
  12. Convert PostScript into PDF: PostScript-bestanden converteren naar PDF
  13. Add PDF Information: de in het PDF-bestand opgeslagen informatie (titel, auteur, e.d.) toevoegen en/of wijzigen
  14. Scan into Image or PDF: afbeeldingen inscannen en opslaan als afbeeldingbestand (PNG, JPG, BMP, TIF of GIF) of PDF-bestand
  15. Create Transparent Image: afbeelding transparant maken (niet voor PDF-bestanden)

TIP: Via Units in de menubalk kan de maateenheid worden gewijzigd naar centimeters.

Bron: http://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/pdf_bestanden.html